(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-04-25

(449) Der Zeitgeist: 1989-ų vasara, prieš rugpjūčio 23-iąją

1989–1991-us, iš dalies 1992-us galima vadint skaitytojų laiškų metais; kiek prisimenu, praktiškai kiekviename ar Atgimimo, ar Šiaurės Atėnų, ar, tarkim, Panevėžy leisto Laisvo žodžio numery jiems būdavo skiriamas praktiškai puslapis. Vox populi. Bet tai iš esmės, kokybiškai kitokios reakcijos negu dabartiniai internetiniai komentarai (tokių nė vienas leidinys tuolaik nebūtų spausdinęs; utriruoju, bet tik vos vos).
Štai 1989-08-21 išėjusiame Laisvo žodžio nr. 17(29) paskelbtas Anykščių rajono Mickūnų girininkijos darbininko Vytauto Tamašausko laiškas, pavadintas „Saldu, bet nemaistinga“ (iš jo, p. 4):
Mūsų laisvė primena laisvę aptverto veršelio, kuris aptvare dar pririštas prie įkalto kuolo. Gorbačiovas tą kuolą ištraukė, nuo grandinės paleido, bet vis vien esi aptvare. Konstitucija suteikė teisę į darbą, tačiau uždirbti gali tik tiek, kad neužtektų iki kitos algos. [...] Savos kariuomenės, kuri mus gintų, nėra. Lietuvoje – okupantų kariuomenė. Vadinasi, mes – tik veršelis, aptvertas rusų kulkosvaidžiais. Kur garantija, kad [...] nebus vėl organizuojami stribai ar kitokia šunauja?
Skaitydamas tekstą čia ir stabtelėjau: šunauja. Prisiminęs kad ir tokią  deklaraciją.  O pacituotasis pavyzdys iš 1989-ų periodinės spaudos kuo puikiausiai galėtų papildyt LKŽ (prie 2 reikšmės).

Digresija. Tame pačiame Laisvo žodžio numery – išversta ištrauka iš Juozo Pajaujio-Javio knygos Soviet Genocide in Lithuania (1980), pavadinta „Sovietų veiksmai prieš rezistenciją“ (p. 2–3). Ten minimas ir NKVD agentas Juozas Albinas Markulis-Erelis. Kadangi puikus Balkanų moters vyras Troyus, dalyvaujantis protų mūšiuose, išvadino mane žmogum iš gatvės (t.y. neturinčiu teisės pateikt tiems mūšiams klausimų), belieka dalint dovanas. Gal štai tokia užduotis kada nors, artėjant 300-osioms Kristijono Donelaičio gimimo metinėms, pravers: susiekite lietuvių poezijos pradininką Donelaitį ir NKVD agentą Markulį-Erelį.

10 komentarų:

  1. na dėkui už paminėjimą tokiame kontekste....

    AtsakytiPanaikinti
  2. bet jei yra rimtas noras žaisti protų kovose, tai pabandyti galėtum, tamstos intelektinis pajėgumas pastebimas neginkluota akimi, tai tik pareikšk norą..
    Šis tavo klausimas ko gero netiktų - ilgai aiškinti. Nors jei leidi - galiu savo vardu užduoti. Jei netikėtai priims - bokalas alaus nuo manęs.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, užduok savo vardu, tikrai negaila. O atsakymas paprastas, vienam sakiny telpantis; beje, net išmąstyt anąjį galima.

      Panaikinti
    2. Beje, pagalvojau: reiktų Pačiam pranešt ir sąsają, t.y. atsakymą, bet nerandu jokio el. pašto adreso Tavo profily.

      Panaikinti
    3. O kaip kitiems sužinoti?
      Kad erelis yra Donelaičio personažas (ir Metų, ir vienos pasakėčios) tikriausiai per paprasta?

      Panaikinti
    4. Per sudėtinga :) Viskas daug paprasčiau.

      Panaikinti
  3. https://www.google.lt/#newwindow=1&output=search&sclient=psy-ab&q=markulis+donelaitis&oq=markulis+donelaitis&gs_l=hp.12...2221.9977.1.12186.19.18.0.0.0.0.758.4089.0j13j3j6-2.18.0...0.0...1c.1.11.hp.u4r4dDW341M&psj=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.45645796,d.Yms&fp=1f29b7688a6b95b6&biw=930&bih=593

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tam Aleknavičiaus tekste per daug beletristikos. Sąsaja įvardintina labai paprastai: J.M., kaip teismo medicinos specialistas, dalyvavo K.D. palaikų identifikacijos komisijoje 1967–1968 metais, tyrinėjo kaulus, kaip ir dera anatomui. Aleknavičiaus tekste esančios insinuacijos, mano manymu, visai be pagrindo: skaičiau komisijos protokolus, ten Markulis tepateikia anatominius faktus patikslindamas, kad jie lemiamos reikšmės asmens identifikavimui neturi. Pvz.: „į priekį užsirietusi krūtinkaulio kalavijinė atauga rodo, kad individas turėjo būti apkūnus, su pilvuku“. Sprendžiant iš protokolo, buvo kitų, daug labiau norinčiųjų susiet rastuosius kaulus su K.D. negu Markulis. Vienintelis prof. Jurgis Lebedys oficialiai pareiškė, kad dar per maža duomenų susieti.

      Panaikinti
    2. VG, išsiunčiau savo vardu. Jei priims - alaus bokalas nuo manęs.

      Panaikinti
    3. Puiku! Lauksiu žinių, kaip tam klausimui toliau sekės/nesisekė.

      Panaikinti