(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-04-23

(448) Iš popieryno, xiii: kad ir kas, Šaltenis vis dėlto yra Šaltenis, –

ir šyptelėjęs pakinkuoju galva, nes prieš akis – 1991-03-06 išėjusių Šiaurės Atėnų pirmas puslapis, o jame savaitraščio redaktoriaus Sauliaus Šaltenio rašinys „Kam reikalinga Lietuva?“. Artėjant pirmosioms atkurtos nepriklausomybės metinėms, S.Š. kalbina prof. Vytautą Landsbergį. Viskas gražu beigi teisinga, ir – opc!:
Žiūriu į įkvėptai kalbantį Landsbergį ir netikėtai klausiu:
– O Landsbergis ar mušėsi vaikystėj?
– Mušėsi! – kažkodėl džiaugsmingai užtikrina mane Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas. – Mušėsi su tokiu pačiu silpnoku vaiku klasėje. Visados didesnieji sukursto ir žiūri, kaip mažiukai pliekiasi.
Čia ir baigėsi mūsų kalbos.
Arba teksto apie Lietuvos Respublikos delegacijos vizitą Italijon pradžia:
Italijoj labai daug italų ir visi jie nepaprastai gabūs – tik iš vystyklų išsivynioję jų vaikai moka įstabią italų kalbą. Net ir jų politikų, su kurias turėjom garbės susitikti, pavardės skamba kaip kvapnių karamelių spalvinguose popierėliuose pavadinimai: ALTISSIMO...SPADOLINI arba, tarkim, BOFFA, skambantis dusliai lyg išpūstas ir sprogstantis kramtomos gumos burbulas. („Pasakos iš Italijos“, ŠA, 1991-08-07, p. 3)
Pasiilgstu Šaltenio tekstų. – Ir prisiminiau, kaip gražiai jis pakalbėjo apie savo kaimyną a.a. prof. Vytautą Kubilių per atsiminimų knygos Nepaklusęs laikui pristatymą Rašytojų klube; tai buvo, regis, užpernai.

5 komentarai:

  1. Ta Italija jam skaudžiai atsirūgo...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gaila, bet šis žmogus jau metė rašymą jau bene kokį dešimt metų?
    Ai, kokie jo apsakymai...kad ir apie klevą amžinai žalią...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek supratau, Saulių iš vėžių išmušė ir problemos su anūke Marija, dėl kurios kautasi net teismuose, ir žmonos Lolos mirtis 2008-ais; be to, vargu ar galima sau įsakyti: kurk. Įdomu, ar pavyks jam įveikt, t.y. pastatyt savo perrašytąjį, suaktualintąjį Jasoną iki galo?

      Panaikinti