(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2014-01-13

(570) Visiškai tarp kitko: apie premijas

Tokio dalyko, regis, dar nebuvo: paskiriama premija, pranešama, kada bus teikiama, o po to paskelbiama, kad premija nebebus teikiama. Čia apie Kazimiero Barėno premiją.
Baranausko premija šįmet liko nepaskirta, nes neatsirado verto kandidato (viskas tvarkoj, nors irgi šį tą reiškia). Brazdžionio premija buvo paskirta pasvaliečiui nac. premijos laureatui Vladui Braziūnui, ir pridurta: ateity premija būsianti skiriama „išskirtinai Kauną garsinantiems kūrėjams“ (matyt, ir Brazdžionis bus perkurtas: „Šaukiu aš Kauną, LRS užguitą, [etc.]“.
Per daug tų liter. premijų pristeigta, per daug. Gerų knygų per metus tiek neišleidžiama.
Ką siūlyčiau? Aišku, nė vienas steigėjas nenorės naikint savosios premijos. Tad išeitis tik viena: skirt ne kasmet, o kas antrus ar dar rečiau. Manau, išmintingai nusprendė Joniškis, Jono Avyžiaus premiją įsteigęs: skirt kas penkeri metai, per rašytojo jubiliejus.

P.S. (01-16) Čia išlukštentas Barėno premijos atvejis.

6 komentarai:

  1. Kažkaip keista, kad Indrė Jonušytė prie Barėno premijos atšaukimo minima, tačiau nepaaiškinama, kodėl nesuteiks. Ir neatsiprašoma... O juk nemalonus toks siurprizas.
    Dėl minties apie premijų perteklių visiškai sutinku su jumis. Pakauptų tas premijas ir gautų apdovanotieji svaresnį prizą.
    Taip pat ir kai kurie periodiniai literatūriniai leidiniai galėtų būti publikuojami ne kas savaitę, o kas mėnesį (o tie, kas mėnesį - kas ketvirtį).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Minima, nes jai buvo paskirta toji premija, o po to, galima sakyt ir taip: atimta.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2014-01-15 13:28

    Tesukie visas jas trejos devynerios! Menu (nepamenu tik metų) "Literatūrinėje Panevėžio žiemoje" nebesvarbu už kokius nuopelnus Dainius Gintalas gavo miltų maišo premiją. Tai yra patį tikriausią maišą, pilnutėlį tikriausių "Malsenos" miltų. Dar pagelbėjau tą nešulį įvilkti autobusan. O kaip Dainius jį tempė savo Nemenčinės plento urvelin, jau kita, labai smagi istorijėlė.

    Kur link lenkiu? Gi kad premijų tebūnie daug. Tik rūpesnių. Bulvių maišo, kopūstų galvos, kirvio koto etc.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas2014-01-15 13:34

    Ir pats galiu pasigirti prie vienos premijos prisidėjęs. Būtent - Vilniaus mokytojų namų "Literatūrinės sostinės žiemos" Barzdos premija

    Geležėlė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Ričardai, tokios premijos, kokias Tu mini, tvarkoj, smagu, linksma ir net naudinga, bet va su tom oficialiosiom, ypač vardinėm, yr bėdų, manyčiau.

      Panaikinti
  4. Anonimiškas2014-01-15 13:37

    A propos, įteiktą premiją atimti yra labai geras sumanymas. Yra, ok, yra tokių autorių, iš kurių premijas - ir Nacionalines - vertėtų atimti.

    Geležėlė

    AtsakytiPanaikinti