(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2014-01-11

(568) Greičiau dėl juoko: antras 2014-ų šeštadienis

Reiktų sakyt: jie bėga; jie bėga Konstitucijos prospektu. Juk ir vadinas šitas renginys – bėgimas, tarptautinis pagarbos bėgimas. Va policija sustabdė eismą Kalvarijų gatve, kad dalyviai, jų daug, galėtų netrukdomi bėgti. Bet sakyt, esą visi jie bėga, – na neišeina, filologija stveria už gerklės. Tie, kurie prieky, dar kareiviukai, tie išties bėga, o nuo vidurio, ariergardo link, kitų žodžių reikia.
Stoviu balkone, rūkau, žiūriu ir, kilniajam renginio tikslui dingus kažkur už kampo, šypsaus. Taip, gėda, bet nieko efektyvaus negaliu sau padaryt, šypsaus kaip batą radęs.
------------------------------------------
Sėdi šalia trasos ant suoliuko celofaninį maišelį pasitiesęs toks, reiktų sakyt, su sveiku protu susipykęs leksikofilas, ant kelių atverstas sinonimų žodynas, ir svarsto, sieja veiksmažodį su veiksmu:
– Aha, klucenti, – kuris čia būtent taip juda į priekį? Šitas su mėlynom aptemptom kelnėm, na, dar ta su trispalve kepuryte. Tursenti, – kuris čia subinę labiausiai atstatęs? – Etc.

7 komentarai:

  1. Antivalstybinis, pasakyčiau, šis leksikofilo įrašas, jei oficialaus diskurso „bėgti“ imamas ir keičiamas „klucenti“ ar „tursenti“ :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šis atvejis dar ne baisiausias; reiktų tokį leksikofilą pasodint Seimo salėj, kad primintų žodžio kalbėti sinonimus: skiesti, veblenti, mekenti, šūdą malti etc. :)

      Panaikinti
    2. Pritariu, net siūlau:
      1) LR Seime įkurti leksikofilo pareigybę (atlyginimas ~3500-4000 Lt);
      2) į tą pareigybę išsyk priimti Virginijų! :)

      Panaikinti
    3. Juokais juokais, o jei šiek tiek rimčiau, tai pastebiu tokią tendenciją: siekį išreikšt mintį ne kuo tiksliau, o kuo efektingiau, kas dažnai tepriverčia griaudžiai šyptelt. Bet gal klystu.

      Panaikinti
  2. Tursnojau (be kepurės ir tikiuosi apytiese nugara) ir pats šeštadienį. Žinoma kvailystė - visai nesitreniravusiam, prisimint kaip prieš keliolika metų studentaudamas ir iškart po to šiame bėgime bėgdavau. Nepasiruošimą jutau, labai sunku buvo, 15 metų vyresnis bendradarbis 10 min greičiau nubėgo. Moksleiviams tikriausiai nėra kur dėtis, jei mokyklos juos surenka. Na o tokiems kaip aš tikriausiai reikia prisiminti - kad tai ne vien renginys, bet ir reginys.

    Beje, Sigitas Geda sykį irgi savo dienoraščiuose (tuose kur Š.A. būdavo) nusistebėjo, kaip minios kvailyste ir pačios idėjos kvailyste - pagerbti žuvusiuosius tokiu bėgimu, kažkaip taip jis vertino.

    "kilniajam renginio tikslui dingus kažkur už kampo" - manau kad nedingo renginio tikslas, jei kiekvienas kibildžiuodamas, liumpsėdamas, ar tursendamas bent keleta akimirkų apmąstė ko jis juda nuo Antakalnio kapinių link TV bokšto. O gražiojo reginio tikslą pilnai įamžina žurnalistai su fotoaparatais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš mano galvos kilnusis renginio tikslas buvo dingęs, tad tik aš toks netikėlis; bet juk nepiktai apie tuos ariergardinius bėgikus pagalvojau, tik šiek tiek ironizuodamas, tikrai nei ką įžeist, nei užgaut norėdamas; prisiminiau bėgti sinonimus, ir tiek.

      Panaikinti
    2. Nei žeidžia nei užgauna ta abejonė, pats, kaip paminėjau nuo tos perskaitytos S.G. pastabos apie bėgimą irgi savyje nešuosi tą abejonės dalelę. Taip jau matyt dažnai yra ta vidinė prieštara, viešą simbolinį veiksmą bedarant, tarp to veiksmo tikslo, išraiškos ir išvaizdos. Ne be ironijos buvo ir mano pastaba apie žurnalistus su fotoaparatais, gal tik reikėjo pridėt su šiuolaikiškais galingais fotoaparatais.

      Panaikinti