(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2014-01-09

(566) Iš popieryno, xvi: kodėl Meką tinka ir pritinka vadint filmininku

Stan Brakhage yra klausęs Jono Meko apie jo filmų dienoraštinį pobūdį (su paantrašte: Diaries), Mekas sureagavęs:
Mano „dienoraščių“ stilių daugiausia lėmė faktas, kad aš neturėjau laiko nei pinigų sukurti „įprastinį“ filmą, su scenarijumi. Turėjau tik gabalėlius laiko ir gabalėlius filmo. Todėl užuot kūręs filmus aš paprasčiausiai filmavau. (ŠA, 2001-03-21)
Užfilmavimai (gremėzdas, ne žodis); užrašai ne parkeriu ar paišeliu, o Bolexu (kažkas tokio). Videolaiškai – principas tas pats. Jonas Mekas par excellence yra post [pagal augustinišką laiko sampratą, „yra“ tik dabar; ir post yra dabar sudedamoji dalis] scriptumų kūrėjas.
Sudurstyti jau turimus epizodus, istoriją, post factum; sudurstyti = sukurti (ką? vienintelis daiktas ateina į galvą: skiautinys).
Kodėl reikia ką nors sudurstyti=sukurti, užuot (tik) užfiksavus?
[Buvau dar vieną sakinį parašęs, bet ištryniau.]

4 komentarai:

  1. Bet juk filmininkas (daiktavardžio vedinys) padarytas iš žodžio filmas. Jeigu jis nekūrė filmų, o tik filmavo, turėtų būt vadinamas filmuotoju (veiksmažodžio vedinys) :)
    (formalistiškas kalbainiškas karktelėjimas)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tą filmininką jis sau susigalvojo vietoj skambių žodžių, kurie nedera prie jo pogrindinės laikysenos, – režisierius, filmų kūrėjas ir pan. Formaliai žiūrint, Pačios karktelėjimas lyg ir teisingas, bet galima mėgint Meką išsukt: filmas – tai ir paprasčiausia kino juosta, jei tai turėsim galvoj, gal ir nieko? Be to, plg. raštininkas (spėčiau, būtent šitas žodis „patarė“), arklininkas, šiukšlininkas, o va -uotojas, tai koks vairuotojas, buriuotojas ir pan. :)

      Panaikinti
    2. „Turėjau tik gabalėlius laiko ir gabalėlius filmo“ – taip, matyt, Mekas filmu vadina kino juostą ir tada viskas teisingai.
      Šita 'juostos' reikšmė žodynuose net teikiama kaip pirmoji, o DŽ išvis pribloškė: 2-oji žodžio filmas reikšmė 'kinematografijos kūrinys' pateikta tik kaip perkeltinė. Tai bent pokštas.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2014-01-11 08:40

    Man taip pat maga su savo trigrašėliuku kištis Jūsų šnekelėsna. Ale nežinau nieko. Tik va prisiminiau 1997-uosius, kai ŠMC kunkuliavo Jono Meko filmų retrospektyva. Buvo ir pats. Turėjo kišenėj atsivežęs česnako galviokę. Tai ją ir rodė visiems susirinkėliams į vad. spaudos konferenciją.

    Geležėlė

    AtsakytiPanaikinti