(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-09-19

(513) Visiškai tarp kitko: kada prasideda kita diena?

Grįžtant iš darbo (kaip jau tikriausiai skaitėt, filologo = apsirūkusio) galvoj ėmė ir iškilo toks didžiai prasmingas klausimas.
Dr. Basanavičius užrašų knygelėse fiksavo (tiksliau – tokia jo siekiamybė buvo)  kiekvieną savo dieną. Tų įrašų (ypač į senatvę) struktūra baisiai panaši, jei skaitai, nuobodu daros:

Išgėręs tokių ir tokių vaistų, atsiguliau tada ir tada. Miegojau iki tada ir tada; paskaitęs laikraštį, dar pamiegojau iki tada ir tada. Priešpiet dariau tą ir tą (dažniausiai tvarkydavo visokius reikalus mieste). Po pietų nusnūdau ir dariau tą ir tą (dažniausiai ką nors rašydavo ar kokias korektūras skaitydavo). [Įrašo pabaiga.]

Va ir pagalvojau: kita diena Basanavičiui prasidėdavo ne iš ryto, atsikėlus, o vakare, einant gult.

5 komentarai:

  1. Naivaus mokslininko pastebejimas: gal, Basanavicius savo irasus pradedavo nuo dienos pabaigos? T.y. tu tapatini iraso pradzia su dienos pradzia. Ar jis kur nors minejo dienos pradzia (tikiu, kad irasus atskyre)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiekvienas įrašas pradedamas pažymint datą, kas reikštų, kad bus užfiksuota viena diena, o jos aprašas – užfiksuojant, kada nuėjo gult. Mano hipotezė būtų tokia: B. dieną suvokė laikrodiškai – gult eidavo apie puse vienuoliktos ar vienuoliktą, t.y. likus labai nedaug laiko iki vidurnakčio, o naktis juk priklauso jau kitai dienai; nežinau tiksliai, bet spėtina, kad įrašas apie praėjusią dieną užrašų knygelėj būdavo paskutinis jo darbas (prieš išgeriant vaistų nakčiai). Va taip ir suskildavo tos dienos.

      Panaikinti
    2. Ir dar: miegas – kaip pasiruošimas būsimiems darbams, o ne poilsis po nuveiktųjų; logiška. Blogai išsimiegojęs nieko doro juk nenuveiksi.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2013-09-20 13:59

    Įdomių pominčių sukeliantis mintijimas. Taigi po velnių tą laikrodiškumą! Iš tikrųjų būtų palanku (paranku, gal netgi ir pakoju) per(si)tvarkyti tą parą, josios ritmą. Štai kalendorines ar valstybės, ar bažnyčios svarbiadates aš pa(si)koreguoju. Jeigu nenoriu, tai ir nešvenčiu. Arba atvirkščiai - švenčiu kitomis, man nuotaikingesnėmis dienomis.

    Geležėlė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šįryt pagalvojau važiuodamas darban: parašyt sakinį „Aušta naujos dienos rytas“ lyg ir sarmata būtų, visų tas sakinys, o va už kokį „Diena prasideda tokia žvaigždėta naktim“ dar ir kokio Maršėno sakiniu ar net dviem gali būt įamžintas.

      Panaikinti