(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-09-02

(500) Visiškai tarp kitko: poetinis rudens indikatorius [+ prieduras]

Galima sakyt, jubiliejus: jau dešimti metai išvadą – baigės vasara – padarau vadovaudamasis eilėraščiu iš Mindaugo Valiuko vogtos vinies (2003):
JAU RUDUO

jau
kojinės
per naktį
neišdžiūsta
Vasara baigės šeštadienį – per naktį kojinės, padžiautos ant virvelės netoli Paberžės (Vilniaus r.) penktadienio vakarą, nebeišdžiūvo.
Neišdžiūvusios kojinės – nepalyginamai tikresnis ir stipresnis vaizdas (manau) negu visi tie gelstantys ar kiton spalvon perplaukiantys lapai, raustantys šermukšniai ir pan., lyg ir rudens ženklai; kartais medžių lapų ar vaisių spalva ima kisti visai ne todėl, kad jau ruduo; o va kojinės – patikimas indikatorius.

Prieduras (dėl juoko): Užkirskime kelią grybų diskriminacijai!

Prašyčiau prisiminti, kada esat skaitę tekstą internetinėj žiniasklaidoj apie lepšius (boletus scaber) ar irgi boletaceae šeimos geltonuosius kazlėkus (uillus variegatus). Aš – neatsimenu. Žiniasklaidos dėmesio nusipelno tik tikriniai baravykai (boletus edulis), o tai visiškai nederamas požiūris į grybus, prilygstantis domėjimuisi tik miss konkursų nugalėtojomis.
Geltonieji kazlėkai, po prostu tariant, makavykai, – puikiausi grybai! Ir į lepšiukus nederėtų mot atsainia ranka, irgi geri grybai.
— Ėmiau galvot, kaip čia sutelkus, tarkim, uillus variegatus gerbėjus ir per kurią nors rudeniop pilnatį, kada šiliniai baravykai nedygsta, pražygiavus Gedimino prospektu?
Ne, tai ne koks pasišaipymas iš Baltic Pride; tai Konstitucijoj fiksuotos susibūrimų laisvės plėtinys: žygiuot pagrindine sostinės gatve turi teisę visi: tautininkai Kovo 11-ąją, liberalai tempt mokesčių valstybei blukį kintamu laiku, gali žygiuot Trys Karaliai su palyda sausio pradžioj ir blaškytis Užgavėnių kaukininkai, likus septynioms savaitėms iki Velykų; basi policininkai turi teisę skaičiuot prospekto trinkeles, bet ir apsiavę (viskas vyktų bent jau rugpjūčiui artėjant į pabaigą) uillus variegatus gerbėjai ne iš kelmo spirti – mes juk irgi pražygiuotumėm, bent dalis – tais ne per seniai atsiradusiais spalvingais auliniais pasipuošę?
Isteriškas reakcijas į kai kuriuos visiškai teisėtus vyksmus gali amortizuot tik analogiškų vyksmų (šiuo atveju, eisenų Gedimino prospektu) gausa ir įvairovė; kad neliktų: Panka vs Simonko.

4 komentarai:

  1. Poezija apie kojines - realistinė ir paveiki.
    Beje, tamstą pamačiau per TV vakar. Nu tikras poetas laureatas iš išvaizdos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Greičiausiai tamsta kokį kartojimą matei; LRT per reginius prisifilmuoja ir paskui kas kiek laiko senienom „kultūrina“ tautą; suprantama, pigiausias produkcijos gamybos būdas. O dėl išvaizdos – ana kartais ir apgaulinga būna. :)

      Panaikinti
  2. Knygos "Mylėjau" pristatymas iš Knygų mugės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, pavasarį buvo, prisimenu; ir a.a. Marcelijus M. dalyvavo, priešpaskutinis jo pabuvimas viešumoj.

      Panaikinti