(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-09-23

(111) Dėl juoko (griaudaus): naujiena

Priešpiet (?) ELTA išplatino pranešimą, kad lietuvių skulptoriai skaito Kristijono Donelaičio Metus (visą tekstą žr čia arba čia). Džiugu!
Teksto du paskutiniai teiginiai (išskirta cituojant):
Pasak programos rengėjų, iki šiol deramai pagerbti poetą trukdė karai, sovietmetis, K. Donelaičiui daugiau dėmesio skyrė vokiečiai nei lietuviai.
Pagrindinį savo kūrinį - poemą „Metai“ - Mažojoje Lietuvoje gyvenęs ir dirbęs liuteronų pastorius Kristijonas Donelaitis parašė apie 1770-uosius. Poemos rankraštis šiandien saugomas Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje Vilniuje.
Kokios su Donelaičiu susijusios programos rengėjas (kas konkrečiai?) toks išmanus?
Na o už rankraščio vietos nuorodą tai atsakomybę turėtų prisiimt pranešimą rengęs agentūros darbuotojas (ne ten poemos dviejų dalių rankraščiai saugomi, o LLTI Bibliotekos rankraštyne). Ir iš kur buvo galima iškapstyt tokią naujieną? Atsakymas vienas: išlaužt iš piršto. Bet ko norėt iš agentūros, kuri su kepure „Kultūra“ skelbia tokias žinias:
[2010-09-23] 16:24 Seimo komitetas siūlo grįžti prie senosios receptų išrašymo tvarkos...
Perfrazuojant po tekstais vis įdedamą pasargą, galima tart: visos teisės į niekuo nepagrįstus teiginius ir nekompetenciją priklauso agentūrai, jų nevalia platinti net naujienos pateikėjui prašant.

4 komentarai:

  1. Ar LLTI jie kokiomis nors progomis kam nors parodomi, ar guli po devyniais užraktais?

    AtsakytiPanaikinti
  2. L. l. l. ypatingomis progomis. Rankraštynas vis dėlto ne muziejus. Beje, toj pačioj darbų programoj, skirtoj Donelaičio metams (2014), pagal kurią D. skaito dailininkai, yra pozicija: rankraščių paskelbimas internete. Ten visi galės pasižiūrėt.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Agentūros galerijoms nerašo spaudos pranešimų :) Patys kultūrininkai (tik kitos srities) ir suguldė viską šitaip.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Išeina, kad cituotąjį tekstą parašė parodos kuratorė, nusiuntė agentūrai, o ta neskaičiusi išplatino? Tokiu atveju, dvigubai liūdniau: kuratorius(-ė) neišmanėlis(-ė), o agentūra – atsakomybės jausmo be. Vakar pažiūrėjau į paskelbtus pranešimus (respublika.lt, lrytas.lt ir kt.) – komentarų 0. Negi aš toks iškasena, kuris (vienintelis nereaguodamas?) negali ramiai praeit pro nesąmonę? Taip, reikia tobulėt.

    AtsakytiPanaikinti