(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2009-07-21

(33) Tarp kitko: socialinė reklama ir teisybė

Sekmadienio naktį nėjo miegas – klausiaus Svobodos; Dmitrijus Savickis pasakojo apie džiazo dainininkę Billie Holiday, leido jos įrašus. Vaikystė – pragaras: mušė kas netingėjo, ypač teta, pas kurią gyveno, dukart išprievartauta, paauglystėj buvo prostitutė etc.
O prieš akis vis šmėžavo socialinės reklamos plakatas, kurį pamatysiu pirmadienio rytą laukdamas troleibuso važiuot į darbą: „Mušamo vaiko talentas niekada neužauga.“
Ne, aš visiškai sutinku: vaikų negalima mušti, taip elgtis nereikia (vyresnėlį esu dukart lupęs, gerai abu atsimenam, už ką, ir man prieš jį gėda, kad nesusivaldžiau), bet šis socialinės reklamos sakinys iš esmės, mano supratimu, neteisingas.
Talentas yra duotybė, jis gali tik atsiskleisti arba ne. Įgūdžiai visokie – taip, juo galima puoselėti, auginti ir pan. Talentui, manau, daug baisesnis dalykas yra bręstančio žmogaus žeminimas. Tai, kas nepalieka išorinių žymių, kurias gali užfiksuot medikas, ir tuo galima remtis baudžiant tėvą ar motiną. Visada susigūžiu išgirdęs kad ir parduotuvėj, kaip motina šaukia ant savo vaiko: netikėli, vėpla ir pan. Tikėtina, kad privačioj namų erdvėj tas vaikas išgirsta ir baisesnių vertinimų (nieko iš tavęs nebus ir pan.). Nepagarba ir niekinimas – štai kas baisiausia, ir jokie įstatymai nuo to neapsaugos.
Kaip koks užkietėjęs moralistas prirašiau. Nors, manau, tai teisybė.

5 komentarai:

  1. Anonimiškas2009-07-21 16:24

    Kol kas noriu pasakyti du "beveik" dalykus: 1) yra taip, kad sutrinku lietuviškajame internete skaitydamas tokį beveik 100% (99-iais :]) gramatiškai taisyklingą tekstą; o dar kableliu neišskirtas "etc.", kabliataškis sakinio viduryje... 2) šio blogo beveik neįmanoma - bent man - komentuoti (laukelyje neveikia nei rodyklių klavišai, nei kopijavimas)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kad net bijau ką mėgint aiškint apie klavišus... O rašant komentarą lyg ir nereikia kopijuot nieko, tik pasirinkt (komentuoti kaip:) ir parašius paspaust (įdėti komentarą). Šią tinklaraščio košę užvirusio jaunėlio nėr pašonėj, atostogauja, tai neturiu su kuo pasikonsultuot. Deja.
    P.S. Ar nickname’as dusimtaidevyni – atsitiktinumas, ar čia rašo tas pats žmogus, kurį turėjau galvoj 27-ame įraše?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas2009-07-22 18:47

    Dėl komentavimo: ilgesnius nei keli žodžiai komentarus rašau Notepad lange, po to nukopijuoju.

    Kai turėsi (aš už "tu" bendraujant internete vienas su vienu; tikiuosi, nežeidžia) pašonėj kvalifikuotų kadrų, pamėginkite pakeisti šabloną. Pats nesu naudojęs Blogspot, bet mačiau, kad komentavimo funkcija šitoj platformoj gali ir, sakykim, "atrodyt kitaip", ir veikti deramai. Pavyzdžiui: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=23583020&postID=6154963249519982826 (suvesta po simbolį rankom :])

    Man sulaukti savo tinklarašty komentarų - labai svarbu. Kitiems ne taip: http://iemushka.blogspot.com.

    Dėl nikneimo: tas pats. Gūglinau Bebralizdį... Džiaugiuosi, kad patekau čia. Tiesa, norėjau likti bevardis, bet tai šiuose komentaruose irgi neįmanoma :]

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mielasai 209, man patinka, kaip atrodo šitas tinklaraštis, arčiausiai popierinio. O pakomentuot, jei prireikia, ir Pats gali. Vis dėlto: ne dėl to, kad būčiau komentuojamas rašau.
    Dėl akcijos: pagarba Pačiam. Be kita ko, dalį kopijuotų ir prie sienų lipdytų knygų esu redagavęs, Broniaus Krivicko raštus ir parengęs. Beje, ar Pats tęsi savo darbą?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tas darbas nėra oficialiai nebetęsiamas, bet tęsiamas vangiai. Neseniai atnaujinau po beveik metų pertraukos. Problema yra eilėraščių lietuvių kalba, kurie man patiktų ir dar būtų man žinomi, stygius :].

    Gal pasiūlytum kokį/-ius savo mėgiamą/-iamus?

    AtsakytiPanaikinti