(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2014-02-02

(581) Tarp kitko: apie apklausas

Jei turi el. pašto adresą, kartkartėm gauni tokių laiškų: prašyčiau atsakyti į anketą, tai mano bakalaurinio ar pan. darbo pagrindas bus. Jokių tarsi asmeninių duomenų neprašoma; empatija suveikia, imi ir atsakai, vakarienei kepamos bulvės nespėja pridegt.
Gruodžio pradžioj gavau tokį laišką:
Sveiki, Virginijau,
gal turėtumėte laiko ir ūpo atsakyti Oscaro Wilde'o klausimyną Šatėnams?
atsako belaukiant,
Akvilė
Nesulaukė atsako Akvilė. Nors ir atsakiau į tuos klausimus, bet neišsiunčiau, nes – susiruošus siųst ir dar kartą perskaičius – lemiamą žodį tarė perfekcionizmas: niekų prirašei, nevertų popieriaus.

Ir šito įrašo nebūt buvę, jei ne: prisiminiau, kad kažkur popieryne turėtų būt kopija iš Moksleivio, buvo toks žurnalas; radau: „Puslapiai iš albumo“, 1962, nr. 1, p. 44–50.
1960 metų rugsėjį Marksizmo-leninizmo institutas prie SSKP CK gavo dovaną – Karlo Marxo proanūkis padovanojo albumą, kurio trečdalį užima savotiškos „anketos“, vad. „išpažintys“ arba „prisipažinimai“; šis žaidimas „anketomis“ atsiradęs Anglijoj maždaug XIX amžiaus vidury ir labai papilitęs. Pasak Jenny Marxaitės, „[k]nygutės su išpažintimis užtemdė visus kitokius albumus, jų tarpe – net pašto ženklų albumus“. Tataigi: tam Moksleivio numery išlersti lietuvių kalbon Markso, Marxienės, Marxaičių ir kt. jų šeimos artimų žmonių atsakymai į vad. „anketą“.
Perskaičius – du pastebėjimu:
Feminizmas kaip velnias kryžiaus turėtų vengt marksizmo, nes Marxas yra atsakęs:
  • Teigiamas bruožas, kurį jūs labiausiai vertinate moteryje — silpnumas (p. 45)
Kažkaip žmoniškai, labai žmoniškai suskambėjo Marxų namų šeimininkės atsakymas:
  • Kas, mano nuomone, yra laimė – valgyti pietus, kuriuos ne aš pati viriau (p. 48)
Nebūtų šio įrašo ir dėl kitos priežasties (lygiavertės): baisiai norėjos išmėgint blogger.com tinklaraštininkams siūlomus „puslapius“ (tai kas kita negu „pranešimas“ = įrašas); gali nustatyt, kad „puslapis“ būtų prieinamas tik per „pranešimą“; tuo ir pamėginau pasinaudot: čia tie atsakymai į Wilde’o anketą su prieduru.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą