(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2014-02-13

(589) Visiškai tarp kitko: apie diktantą

Diktantas yra labai geras dalykas, diagnostinis, ypač kai ima vaidentis, kad visi viską žino. Aidas Marčėnas yra tai pastebėjęs: „rašyt diktantą ne tašyti kuolą / kassyk sunkiau girdėt švarius balsius“. Čia jokia demagogija neveikia, arba teisingai parašai, arba klaidingai.
Nacionalinio diktanto projektą remia LR Prezidentė.
Tuoj rinkimai.
Va ir pagalvojau: reiktų viešai pasiūlyti visiems kandidatams į prezidentus rašyt diktantą; su sąlyga: jūsų iš klausos užrašytas tekstas bus paskelbtas viešai. – Tikrai per būsimus rinkimus balsuočiau už raštingiausiąjį/-iąją (aišku, jei „raštingiausias“ kandidatas nebūtų žemiau VIII klasės (ikigimnazinio) raštingumo lygio; tada nedalyvaučiau prezidento rinkimuos). – Ar kas oficialiai ir išgirstamai galėtų mest tokį iššūkį kandidatams?
P.S. Ir dar: manau, jau laikas baigt rimtu veidu pūsti miglą, esą lietuvių kalba yra viena seniausių pasaulyje. – Lietuvių kalba kaip atskira rytų baltų kalba ėmė rastis tik VII amžiuje po Kristaus. Lietuvių kalba yra palygint jauna kalba, nors išties labai senoviška/archajiška. Negi mes nebejaučiam skirtumo tarp sena ir senoviška? Jei nejaučiam, tai geriau būtų užmiršt šitą senumo „argumentą“.

6 komentarai:

  1. Sveiki. Esu girdėjęs, jog lietuvių kalbos senumas yra mitas. O kur apie tai galima pasiskaityti plačiau? Nes visi tik ir atkartoja tą senumą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Senumas yra objektyvus dalykas; manau, neklystu spėdamas, kad aš už jus senesnis, nes gimęs anksčiau :) Yra Vytauto Mažiulio knygelė Pasaulio tautų kalbos (2001), kur surašyta, kada kokia kalba kaip atskira susiformavo; galima lygint, jei tik norit.

      Panaikinti
    2. P.S. Ingos nuomonę šiuo senumo klausimu būt labai į sveikatą perskaityt, – pagalvojau.

      Panaikinti
    3. Tai aišku, kad pati seniausia: juk Adomas ir Ieva rojuje lietuviškai kalbėjo :)

      Jei lietuvių kalbos pradžia laikom VII amžių – tuomet taip, ne sena, o tik senoviška, kokia čia dar gali būti „nuomonė“.

      Bet senumą gal galima pagrįsti taip: jei kalba archajiškiausia, vadinasi, išlaikė daugiausia prokalbės ypatybių, mažiausiai iš visų kitų ide. gyvųjų kalbų nuo jos nutolo, tai gal mes galim (turim pagrindo) kalbos amžių skaičiuoti nuo prokalbės? Dažnai juk cituojamas prancūzų indoeuropeistas Meje (Meillet), sakęs, kad jei norit sužinoti, kaip skambėjo indoeuropiečių prokalbė, pasiklausykit lietuvių valstiečių kalbos. (Būtų įdomu perskaityt šios minties originalią išraišką, bet gal ne per daug iškreipta.) Nuo tokių pareiškimų, matyt, ir eina šitas įsivaizduojamas (trokštamas) senumas.

      Panaikinti
    4. Dėkui už išsamius komentarus ir knygos rekomendaciją. Trumpai be panegirikų - mėgstu skaityti jūsų tinklaraštį, labai įdomių dalykų parašote. Tiesiog kažkokį grįžtamąjį ryšį norėjosi suteikti - kiek skaitau, nedaug komentarų gaunate, arba iš tų pačių pastovių žmonių.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2014-02-17 14:31

    Ingai:
    « Celui qui veut savoir comment parlaient nos aïeuls doit venir entendre parler le paysan lituanien ».

    AtsakytiPanaikinti