(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-12-08

(550) Tarp kitko: spėjimas, iii

Jau dukart esu mėginęs spėt, kas taps Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais: pirmąkart (2009) atspėjau penkis iš šešių, o antrą (2011) – tik du iš šešių. Kodėl juokais nepamėginus dar kartą?

Ryt per pietus sužinosim dar šešių vardus pavardes. Galvojant apie kandidatų 12-tuką (ar kas nors rimčiau šįmet piktinosi, kad vieni vyrai?), susidėstė toks šešetukas:
  • literatūra (du kandidatu) – Vytautas Martinkus;
  • muzika (net penki kandidatai) – Vladimiras Čekasinas, Giedrius Kuprevičius ir Vytautas Miškinis;
  • vizualù (du kandidatu) – Algirdas Šeškus;
  • už viso gyvenimo nuopelnus (trys kandidatai; pagal premijos nuostatus, regis, tik vienam gali skirt; kebliausia spėt) – vis dėlto: Donatas Banionis [spaudimas komisiją greičiausiai paveiks; balsuočiau už Budraitį].
-------------------------------------------------------------------------

12-09, 14:10 Esu sutrikęs. Ne dėl to, kad vėl tik du teatspėjau. Loterija tos premijos. Dėl kitko. Cituoju premijos nuostatus:
2. Kultūros ir meno premijomis siekiama skatinti kūrėjų kūrybą, įvertinti reikšmingiausius kultūros ir meno kūrinius (toliau vadinama – kūriniai), Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurtus [per] pastaruosius septynerius metus, taip pat ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.
3. Kasmet skiriamos ne daugiau kaip 6 kultūros ir meno premijos, iš jų ne daugiau kaip viena premija gali būti skiriama už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.
Jei už viso gyvenimo nuopelnus apdovanotas operatorius Jonas Gricius, savaime kyla klausimų: (1) ką tokio reikšmingo per pastaruosius 7-erius metus yra sukūręs Donatas Banionis, Juozo Miltinio kūrinys? (2) ar vienas kitas Juozo Budraičio vaidmuo per pastaruosius 7-erius metus tikrai tokie vertingi, vertingesni už, tarkim, Rasos Samuolytės Ofeliją ir Sonią?
Viskas, daugiau nebespėliosiu.

6 komentarai:

  1. Koriko Muravjovo vaidmuo nevertas nac. premijos? :)
    Iš tiesų, būtų įdomu, kaip premijų komisija pakomentuotų tokias abejones.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl Budraičio: Krepas Becketto Paskutinėj Krepo juostoj tikrai vertas kokio scenos kryžiaus, bet ar to gana nacionalinei (už pastarųjų 7-erių metų kūrybą; tiesa, nesu matęs tų rusiškų filmų, kur jis vaidino, gal ten itin sublizgėjo)? – štai klausimas.

      Panaikinti
  2. Matai, vaidmenų sąrašas tai susidarytų, nesunkiai: be Krepo - Smedso "Vyšnių sode", Varno "Bakchantėse", Vaitkaus "Visuomenės prieše". Dėl kokybės ir vertingumo - patylėsiu. Nebent kaip vaidmuo buvo įrašytas ir kultūros atašė darbas. Labiausiai gali būt, kad būtent šis momentas ir nulėmė šitąją sėkmę.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei šis momentas nulėmė – tada visiškai liūdni reikalai; na, gal bent jau manykim: galbūt daug lėmė. :)

      Panaikinti
    2. Manykim:) Kiek teko girdėti nuomonių ir atsiliepimų dėl Budraičio (jau laimėjus premiją), visi pirmiausia minėjo jį kaip "puikų atašė". Dalykai kalba patys už save, ne? :)

      Panaikinti
  3. Anonimiškas2013-12-14 01:32

    Taip pat apie aktorę Samuolytę pagalvojau. O dar apie kompozitorę Narvilaitę.

    AtsakytiPanaikinti