(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-12-19

(557) Įsivaizduojamo pokalbio nuotrupa, xxxii

– Jei va imtų ir susiklostytų tokia situacija: tau reikia ką nors prasminga pasakyt apie dr. Joną Basanavičių publikai, kuri minta tik teleromanais, kaip suktumeis?
– Pradėčiau: Jojo žmona Eleonora Gabrie mirė 1889-ų vasario pabaigoj; džiova; Jis buvo šalia Jos iki paskutinio atodūsio, iš anksto – juk daktaras – suvokdamas, kad jokios vilties pasveikt nėra. Tada pacituočiau, ką Basanavičius užsifiksavo 1921 metų užrašų knygelėj sausio 9-ą: „Tiek metų praėjus nuo mirties, šiąnakt sapne pasirodė tarytum gyva Ellė: rodosi, gulėjo lovoje ir aš iš ryto su arbata siūliau jai valgyti pyragaitį.“ – Ar išsisukčiau?

2 komentarai:

  1. Ne šiaip vasario pabaigoj, net nelabai ir pabaigoj, o vasario 16-ąją. Viena iš trijų lemtingųjų Basanavičiaus vasario 16-ųjų.
    Tik jei ši jos mirties data yra pagal senąjį kalendorių (Bulgarijoj buvo kaip Rusijoj?), tai pagal dabartinį išeitų, kad vasario pabaigoje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei rinktumėmės „patogesnį“, „palankesnį“ kalendorių – taip, irgi vasario 16-a išeitų; žmonai mirus, Basanavičius pasirūpino išspausdint du pranešimus: bulgariškai, kur nurodyta vasario 16 diena, ir vokišką, beje, tikslesnį – ... welche Donnerstag, 28 Februar, um 1¼ Uhr Nachmittags, nach langem, schweren Leiden im 26 Lehensjahre, selig im Herrn entschlafen ist. Kadangi jie bendravo vokiškai, manau, Basanavičius žmonos mirties diena laikė vasario 28-ą, o ne 16-ą.

      Panaikinti