(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-03-22

(429) Užparaštė, lx: apie ridikus ir poeziją

Kaip matot, vienas iš 12-os laureato autografuotų
sėklų pakelių atsidūrė ir mano rankose.
Atėjus laikui, pasėsiu – tarkuoti juodieji ridikai
su majonezu tikrai skanu. O pakelį
pasiliksiu atminimui – raritetas, tik 12 tokių;
kada nors vaikai galės per eBay parduot. :)
Vakar, pasaulinę poezijos dieną, prisiminiau, kaip kovo 8-ą buvo teikiama LLTI premija už kūrybiškiausią praėjusiais metais išleistą knygą poetui, vertėjui, eseistui Gyčiui Norvilui.
Įdomiausias dalykas, aišku, buvo paties laureato žodis: perskaitė eilėraštį „monologas iš statinės dugno: didžiosios privatizacijos“ (kuris laikytinas poeto lyg vizitine kortele; jau mažiausiai kokius tris kartus jo teko klausytis; ne tik per renginius, ir per radiją, net pasipiktinusios klausytojos replika eterin buvo paleista) ir pirmąkart gyvenime parengtą viešą kalbą. Kalbos tekstas buvo skelbtas, bet klausytis jo tikrai smagiau negu skaityti, tad, jei turit keliolika minučių, labai siūlau šitą video (filmavo Benas Januševičius, garsą įrašiau aš).

Laureato žodis rašytiniu pavidalu buvo paskelbtas lryte.lt. Aišku, atitinkamai pavedant link jo. Ir man atrodo, kad mažiausiai devyni iš dešimties ketinusių ją skaityt taip ir įklimpo toje ridikų lysvėj. Ką ten ta poezija, jei galiu paliudyt poetą klydus: „Ėda, ėda šunys ridikus. Maniškis kokerspanielis iš vagos iškapstydavo ir suėsdavo“; „mano jagdterjeras kuo puikiausiai ėda ridikus. kaip ir visas kitas daržoves“; na, dar galima aptart poeto nosies formą ir mėgint sužinoti, kur už pusę kainos galima nusipirkti ridikų sėklų.
O poezija? Hm tvirta nuomone, „[š]lamštas ta jo poezija“, nors Tokia ir paprieštaravo – „gražūs eiliai“. Štai ir viskas apie kūrybiškiausia įvardintą Gyčio Norvilo trečią poezijos knygą.
Mano nuomone, po kokių 10 metų Gytis Norvilas bus minimas geriausiųjų lietuvių poetų shortliste. Kol kas tikrai nemažą dalį skaitytojų jo rašytiniai ir paišytiniai eilėraščiai trikdo, nes tarsi neigia mums įprastą ir mielą poezijos, kaip kažko gražaus, pakylėjančio, paglostančio arba dvasios šašus padraskančio, katarsio link pastūmėjančio, sampratą:
Poezija turi būti aitri, nepatogi, turi erzinti, neduoti ramybės nei pačiam autoriui, nei skaitytojui, nei pačiai kalbai. Ji netgi, pasakyčiau, turėtų virsti POERZIJA. Turėtų ir guosti, turi guosti, priglausti, o guosti gali, mano supratimu, tik atimdama paskutinę viltį, kitaip tariant, iliuzijas, fantomus, kurie daugina kančią.
Nieko gražaus nepažadėta, bet tikro galima tikėtis.

Kartais imu ir sutrinku: na kas per siauražiūrystė – lyg lietuvių poezijos tradicija būtų koks keliais (tautiniais ornamentais margintos) polietileno plėvelės sluoksniais išklotas griovys, kuriuo iš liaudies dainų versmės ištekėjęs srovena toks upeliukas, kuriame ir turškias mūsieji poetai beigi poetės – kas nuoga siela, kas kuo nors ką nors prisidengęs.
Va taip ar labai labai panašiai buvau sutrikęs skaitydamas vieną recenziją. Nuolatinis knygų vertintojas Šiaurės Atėnuos Gyčio Norvilo poeziją išvadino net postpostmodernistine, kurią atseit nežinia su kuo lyginti; vienintelė Aušra Kaziliūnaitė galvon ateinanti, bet nelabai tinkanti (būt lyginama). O kodėl, užsinorėjus lygint, nepažvelgus plačiau?
Pastraipa iš laureato kalbos:
Turiu ir prisipažinti: [...] esu vogęs iš austrų, vokiečių ekspresionistų poezijos, apvogęs Miłoszą, Szymborską, Artmanną, nukniaukęs esu kelis pomidorus ir iš Gedos, Bložės, patinka ir gėrimai su siurrealizmo sirupu. Kitų neprisimenu, nesakysiu. Esu jiems dėkingas, kad teisėsaugai, policijai esu dar neįduotas... Tikiuosi, kad nėra ir sunkinančių aplinkybių. 
Taip, poeto vaizduotę ir protą labiau audrina indėnų poezija negu lietuvių liaudies dainos; Dada manifesto autorius Hugo Ballis, o ne Maironis, bet impulsai įkrauna lietuvių kalba rašomus tekstus; prisiminkim Sruogos Berlyną ar Tysliavos Paryžių... – Ai, tikrai gana, jau imu sau įrodinėt tai, kuo ir taip tikiu.
Manyčiau, Gytis Norvilas – joks ne postpost-, o tiesiog vėlyvasis modernistas, jei reikia vaizdingiau – tarkim, barbaras iš Lietuvos vidurių (Tysliavos prasivardę prisiminus).

6 komentarai:

  1. Gerai, kad neišrinkot Šlepiko ar Parulskio.
    Pašiurpau nuo meninio lygio. Iš pradžių pamaniau, kad jau nieko nebesuprantu apie literatūrą, bet kai LLTI mokslininkai pavadino tokią literatūrą badu, tai nusiraminau dėl savo vertinimo sugebėjimų (aišku, tik prozos).

    O jūs asmeniškai visas 12 knygų perskaitėt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, ne visas. Ačiū pareigoms, neprivalau to daryt, tad tik tas, kurios man pasirodė įdomios.

      Panaikinti
  2. Sudomino shorlistas. Suprantu tai kokios šešios dabartinių poetų pavardės? Galima konkrečiau, laisvalaikiu užmesčiau akį kokia poezija mūsyse dabar?.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai nekonkretu – „dabartiniai“; na, tarkim, tikrai geri ir tokie daugiau mažiau vyresni už mus, bet į mūsų tėvus pretenduot jau negalintys; visai spontaniškai (jei šešių nori): Donaldas Kajokas, Antanas A. Jonynas, Nijolė Miliauskaitė (a.a.), Kornelijus Platelis, Edmondas Kelmickas (nors dabar, regis, neberašantis), Valdas Kukulas (spėjęs numirt, todėl lyg ir senesnis pasidaręs, nors *1959). Aišku, jei pasitiki mano estetiniu skoniu. — Leptelėjau apie tą ateities shortlistą per daug galvos nesukdamas, o, pasirodo, ne taip jau ir lengva tokius striukus sąrašus pagal pageidavimą taip imt ir sudaryt.

      Panaikinti
  3. Anonimiškas2013-03-22 17:07

    Paskaičiau, paskaičiau. Perskaičiau (?)

    Ką sakysiu. Ką žinosiu.

    Liptelėję ant laiptukėlio. Koptelėję ant pakopėlės. Netgi mylimiausieji. Netgi seserys ir broliai Kristuje. Ir jie.


    Geležėlė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ech, Ričardai Šileika! Štai Tavo tikrasis talentas: sakai nepasakydamas – pasakai nutylėdamas. :) Taip, per daug tiesiasakiniai mano rašgaliai. – Kaltas: sukomponuoju Tau skirtąjį (atsakomąjį) atvirlaiškį ir – nepabaigiu darbo, nepriduriu teksto, neišsiunčiu; kaltas. :(

      Panaikinti