(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2015-03-20

(733) Tarp kitko: apie kiekybę

Vis pusmečiui užprenumeruoju Motinai Šiaurės rytus (taip Tėvas darydavo – pusmečiui). O kai atvažiuoju – paskaitinėju vakarais.
Sausio pabaiga – vasaris: daugybė užsakomųjų str. ir pan. Užkliuvau už žinutės (žr. dešinėj) ir pagalvojau:
Lietuvos kaimai iš principo jau išmirę; jau miršta ir tai, ką mes buvom dar linkę vadint miestais; t.y. mažmiesčiai, pvz., Biržai.
Viena gatvelė Biržų pakrašty (namai pastatyti 1970-inių pačioj pradžioj); jos kairioji pusė:
  • nr. 1: žmogų, kuris pasistatė tą namą, vadindavom Valiu (šachtose dirbęs ir kontūzytas vyras); mirė; namą nusipirko [kažkas]; gyveno praeitų metų pradžioj tokia už mane jaunesnė moteris,  mėginau nupirkt jos paslaugas – kad palaistytų Tėvo kapą (kapinės visai šalia) per kaitras; rudeniop pradingo (regis, išvažiavo dirbt Vokietijon?);
  • nr. 3: gyvena beveik nebepaeinanti našlė; žiemai dukra išsivežė į Kauną;
  • nr. 5: gyvena toks Jonas, bežmonis bevaikis, vyresnis už Tėvą (irgi dirbęs statybose);
  • nr. 7: gyvena Motina, kuriai padeda socialinė darbuotoja;
  • nr. 9: komplikuočiausia apsakyt: gyveno moteris su daug geriančiu vyru; vyras numirė; moteris ištekėjo už kito; moteris numirė; dabar ten gyvena tas kitas vyras (60+) ir jo šuva.
Ir gatvelės pabaiga.

Vis svarstom apie gyvenimo kokybę (didesni atlyginimai, mažesnės kainos už šilumą ir pan.). Ir manom, kad kalbam apie svarbiausius dalykus.
O  man vis dažniau kyla klausimas:
– Kaip gyvenimo kokybė susijusi su gyventojų kiekybe?
Ir dingojas, kad jis irgi svarbus. Tik atsakymas dėliojasi labai komplikuotas, su visokiais trečia vertus ir slenksčiais.

4 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. tiksliau tariant: nemadingas asmuo, kurio galvoj tokie klausimai kyla :)

      Panaikinti
  2. Visai nieko laikraštis „Šiaurės rytai"; nebūtina važiuot į Biržus, norint paskaitinėti vakarais, galima ir internete.
    Iš laikraščio neatrodo, kad taip jau labai Biržai „miršta“, tikėkimės nemirs.

    Įdomus interviu su Kęstučiu Nastopka 75-mečio proga. Apie Vaičiūnaitės, Gedos, Venclovos kartos poeziją sako: Vertindamas šiuos poetus, pats mokiausi jų kalbos. Taigi, grįžtant prie įrašo apie poezijos (ne)suprantamumą – tie, kurie neskaito poezijos, nes mano, kad nesupras, tiesiog „nemoka kalbos“.
    O kai kas gal ir bandė mokytis, bet neišmoko...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl skaitymo. Taip, būdamas Vilniuj, nuolat nulendu šiaurėn.lt, bet visai kas kita, kai imi verst popierinius lapus etc.; na taip, snobizmas.
      Dėl vertų skaityt tekstų. Biržuos eina du laikraščiu: Šiaurės rytai ir Biržiečių žodis (anais laikais buvęs vienintelis). Pastarojo tekstai skelbiami sėlonijoj.lt (net TV yra). Ir ten nulendu, pirmiausia į „Krašto istoriją. Žmones“. Žodžiu, visur landžioju.
      O dėl poezijos – taip, esi visiškai teisi: reikia bent šiek tiek pramokt kalbos, kad suprastum, ką poetai šneka.

      Panaikinti