(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-09-24

(348) Paramaironiana: koks bus Gutausko Maironis?

dail. Rytas Jonas Belevičius
Delfyje.lt perskaičiau Tado Gutausko žodžius: „[...] netrukus Raseiniuose atsiras mano kurta Maironio skulptūra“ ir, kaip čia pasakius, nelabai ramu pasidarė. Pagooglinau: konkursas Maironio paminklui sukurti. Deja, nieko. Negi vėl be konkurso, svarstymų? Nesu skaitęs ar girdėjęs, kad kas nors panašaus būtų vykę. Bet gal pražiopsojau? (Valstybinėje Maironio metų programoje minimas tik biustas poeto tėviškėje.) Nors ir iš tų konkursų dažniausiai nieko gero (plg. paminklą broliams Vileišiams).

P.S. Ryt Lietuvos bankas į apyvartą išleis 50 litų sidabrinę kolekcinę monetą, skirtą Maironio 150-osioms gimimo metinėms. Sprendimas įdomus, bet skyrybos ženklų vis dėlto, manyčiau, nereikėjo atsisakyt.

Prieduras (09-25). Vakar, nieko neradęs apie būsimą Maironio skulptūrą, ėmiau ir paklausiau Raseinių rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyr. specialistės Evelinos Kasperaitės, be kita ko, organizuojančios visokius Maironio metams skirtus renginius, gal ji ką žinanti. Šiandien gavau atsakymą:
Kaip žinia, poeto Maironio tėviškė ir gimtinė yra Bernotų ir Pasandravio kaimai, esantys Raseinių rajone. Šie kraštai įkvėpė poetą Maironį kūrybai, todėl Raseinių rajono savivaldybės taryba nusprendė naujai tvarkomam Raseinių miesto parkui suteikti Maironio vardą, taip pagerbiant poetą ir paminint jo 150-ąsias gimimo metines. Mano žiniomis, suvokdami parko pavadinimo svarbą ir tai, kad šiame krašte nėra Maironio garbei skirto paminklo, kaip tarkime Kauno rotušėje, šalia Maironio lietuvių literatūros muziejaus, Raseinių rajono savivaldybės tarybos narys Jordanas Kenstavičius privačia iniciatyva inicijavo Maironio paminklo pastatymą Raseinių miesto parke. Labai džiugu, kad galėsime pagerbti poeto atminimą ir įamžinti jį Raseinių miesto širdyje. Tai tokia istorija mano žiniomis. Galbūt daugiau informacijos galėtumėte sužinoti kreipdamiesi į patį iniciatorių.
Ačiū už pasiūlymą, bet ką čia besikreipsi; šaukštai popiet; 10-06 paminklas bus jau šventinamas (tikėkimės, arkivysk. Sigito Tamkevičiaus SJ estetinis skonis nebus įžeistas).
Beje, o su paminklu apsisukta oi kaip spėriai! Kristinos Bendžiūtės rašiny apie 08-02 vykusį savivaldybės tarybos posėdį yra ir tokia pastraipa:
Tarybos narys Jordanas Kenstavičius pripažino, kad dabar ne pats geriausias laikas suteikti parkui vardą, o ir parko modernizavimo darbai vyksta ne taip, kaip tikėtasi. Tačiau, jo nuomone, Maironio vardo suteikimas parkui taptų rimtu argumentu projekto finansavimui gauti. J. Kenstavičius prisiminė visuomeninio judėjimo RASAI rinkėjams duotą pažadą pastatyti Maironio paminklą. Jis pažymėjo, kad jau šiemet bus skelbiamas konkursas dėl paminklo, kuris bus statomas ne Savivaldybės, o rėmėjų lėšomis. „Vadovaujantis jūsų logika, gal ir kelią nuo Ariogalos per Paliepius, Ilgižius iki Betygalos pavadinkime Maironio vardu, tada bus galimybė greičiau jį išasfaltuoti, jei mes tik Maironio vardu prisidengę ieškome pinigų parkui“, – replikavo tarybos narys Liudas Kavaliauskas.
Ir dar pridurta:
P.S. Istoriniai šaltiniai nutyli, kad Jonas Mačiulis Maironis kada nors būtų vaikštinėjęs po Raseinių miesto parką. Kaip teigia kultūros vertybių ekspertas Viktoras Vitkus, iki 1932 m. dabartinio parko teritorija priklausė cerkvei ir jokio parko ten nebuvo. Žinotina, kad mūsų tautos šauklys Maironis kaip tik tais metais iškeliavo į Dangaus Karalystę, o ieškoti aukšto katalikų dvasininko sąsajų su stačiatikiais būtų tiesiog šventvagiška.
Va tiek papildomos informacijos pavyko sužvejot. Na, vis šis tas aiškiau tapo.

12 komentarų:

  1. Bet juk gražu, kad Raseiniuose bus Maironio parkas. Kodėl „dabar ne pats geriausias laikas suteikti parkui vardą“? Kaip tik, regis, jubiliejiniai metai – pats geriausias laikas tą padaryti.

    O paminklas, kad ir koks bus, aišku, kad visiems neįtiks :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl parko. Kiek supratau, jis ganėtinai apleistas. Minėtoji žurnalistė minėtam str. rašo: „Visi žinome, kad miesto parko modernizavimo darbai niekaip nepajuda iš mirties taško. Pasak Strateginio planavimo, investicijų, projektavimo ir projektų valdymo skyriaus vedėjos Indrės Antanaitienės, Savivaldybės investicinėje programoje numatytų lėšų parko sutvarkymui neužtenka. Buvo kreiptasi dėl papildomo projekto finansavimo iš ES fondų, tačiau šis projektas nebuvo įtrauktas į finansuojamųjų sąrašą. Trumpai tariant, miesto parkas pakibo ir kabės ko gero dar ilgai, tik ne kaip prašmatnus Babilono sodas, o kaip neįgyvendintas projektas, įstrigęs tarp ambicingų užmojų ir finansinių galimybių.“ Na, gal ir gražesnis sprendimas būtų: pirma sutvarkom parką, o tada pavadinam Maironio vardu (negu atvirkščiai).
      Dėl paminklo. Nesu labai geros nuomonės apie skulptorių Tadą Gutauską, todėl ir užfiksavau savo abejones. Ir dar vienas retorinis klausimas: jei 08-02 dar tik žadėta skelbt konkursą dėl paminklo, o 10-06 jis jau atidengiamas, kada viskas spėjo įvykt? Svarbiausia, kaip taip greitai [konkursą laimėjęs?] skulptorius sugebėjo sukurt paminklą? Bet gal aš ko nors ir nepajėgiu suprast :)

      Panaikinti
    2. Tai kad K. Bendžiūtės straipsnis, taigi ir tarybos posėdis (taigi ir konkursas paminklui, reikia manyti) – 2011 metų :)

      Panaikinti
    3. Še tai tau – pusžabalis padare —vg—! Tikrai 2011. Bet vis tiek – spėriai apsisuko, per metus :) Tai gal ir parką spėjo patvarkyt?
      O dėl nuomonės apie skulp. T.G., tai štai ką galėčiau paaiškint. Be visiems žinomos verpstės, pavadintos „Vienybės medžiu“, ir trispalvių plytelių sienos, pavadintos „Laisvės keliu“, T.G. yra dar sukūręs paminklą krepšiniui prie „Siemens“ arenos ir kompoziciją „Dvyniai“ prie biurų komplekso „Verslo trikampis“. Daugiau jo darbų nežinau. Tai turėdamas omeny, ir pagalvojau: kaipgi atrodys jo sukurta Maironio skulptūra? dėl to ir tą ironišką pastabą apie arkivysk. S.T. estetinį skonį užfiksavau.

      Panaikinti
    4. O apskritai – bjauriom insinuacijom užsiiminėju :) Gal tai bus toks kūrinys, kad turistai iš visos Europos plūs į Raseinius jojo, mūsojo Maironio pagal Gutauską, pasižiūrėt? Visokių dalykų pasauly juk nutinka; ką čia atspėsi.(Atsiprašau už juodoką humorą.)

      Panaikinti
    5. Aha, atsigriebiau už tai, kad laikraščio su interpeliacija ž.ū. ministrui metus tada e.pavelde žabalai įžiūrėjau :)

      Beje, rytoj žadu ateit į Rainio konferenciją.
      Ar prizas už „atsakymą“ man dar priklauso?

      Panaikinti
    6. Kas per [...] klausimas?! Ir sierenkom pavaišinsiu :) Ir knygų, periodikos, nuotraukų bei rankraščių (čia jau aš) parodėlę, per skambiai pavadintą „Rainio fenomenas Lietuvoje“, parengėm. Maloniau kviečiame ne tik pasiklausyti, bet ir pasižiūrėti :)

      Panaikinti
    7. Kupiūrą supratau :)

      Panaikinti
    8. Man regis, mes viens kitą visai neblogai suprantam :)

      Panaikinti
    9. Vis dėlto vieną paminklą asmeniui T.G. yra sukūręs – Ramanauskui-Vanagui. Na, jei ir Maironiui toks bus, raseiniškių akių tikriausiai nepiktins. :)

      Panaikinti
  2. Virgi, Gasia mylimas!

    Su Naujaisiais Tave! Apkabinam visi is Briuseliskiu - nepamirsk, kad zadejai aplankyt!

    Sergejus & Co

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Sergi, Jurga ir Co.! Ir Jus su Naujaisiais.

      Panaikinti