(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-12-08

(235) Visiškai tarp kitko: dienos seniena

Šįryt nuo šeštos iki aštuntos klausiaus Žinių radijo ir vis svarsčiau, bus ar nebus priminta seniena, kad lygiai prieš 20 metų Sovietų Sąjunga išnyko de jure:
Союз ССР, как субъект международного права и геополитическая реальность, прекращает свое существование.
Deja, neišgirdau; aišku, kam tos senienos, jei naujienų pilna.
Beje, Svobodos radijas yra ta proga parengęs tikrai gerą projektą – „Крах: двадцать лет спустя после распада СССР“ (yra ir angliška versija).
Šiaip, kai pagalvoji, ar ne taikingiausias imperijos krachas pasaulio istorijoj?
O jei būtų buvęs ne Gorbačiovas, bet, pvz., Masliukovas, 1990-03-01 planavęs:
5 районов вернуть из Литвы в Белоруссию. Мемель–Клайпеду оставить в СССР. То есть 1/7 территории Литвы отторгается: 182 тыс. населения!
arba Lukjanovas, svajojęs atkurt Rusijos imperiją:
Я за федерацию с разным статусом республик. Как было в Российской империи: Великое княжество Финляндия, Царство Польское, Бухарское ханство, Хорезм и т.д. И ни на какие переговоры типа СССР – Литва не идти. Ибо это уже выход на международный уровень отношений. Нет Союза вне республик. Договор может быть, но межреспубликанский, а не между Центром и республиками.
(Citatos iš čia; Gorbačiovo slaptieji archyvai – vienintelis dalykas, dėl ko užsuku į lrytą.lt; na, dar kartais patikrinu, ar nėra naujo Sigito Parulskio teksto paskelbta.)
P.S. Visai buvau užmiršęs, ant kurios raudonosios juostelės buvo lietuviškai užrašyta „Visų šalių proletarai, vienykitės“.

P.P.S. (dėl juoko) Ką gi, žodis batauti jau lyg ir pripažintas, belieka tikėtis, kad prigis ir burokologija, paleista pasaulin praeitą savaitę.

7 komentarai:

  1. Euronews prisiminė, o mūsiškiams tai ne šokių šou :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas2011-12-09 14:32

    Ką jūs čia rašote, kokia burokologija?
    Tais laikais buvo LENINIANA.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mielas Anonime, prašyčiau atkreipti dėmesį, kad prieš P.P.S. yra tarpelis, reiškiantis 20 metų; per tiek laiko ne tik leniniana prašapo, ne tik burokologija atsirado... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. P.S. (ne tik Anonimui/-ei) Kaltas, baisiai kaltas, kad —vg— mintys stykčioja; ką ten 20 metų!; iš amžiaus į amžių strykt – lyg niekur nieko.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas2011-12-11 12:29

    Virgi, čia Laimis. Man kartais pavykdavo, bet dabar neatsimenu kaip. Aš noriu pasirašyti savo vardu. Bet kai norint įdėti komentarą siūlo pasirinkti profilį, tai sudėtinga. Kokį reikia rinktis?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Reikia rinktis priešpaskutinį – Vardas / URL – ir teįrašyti vardą, o jei nori, kad tas vardas nuvestų į Tavo tinklaraštį, antroj eilutėj įrašyti savo tinklaraščio adresą (Tavo atveju – http://blogas.satenai.lt/jonusys/); va, pamėginau:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Supratau: burokologija yra poetologijos mokslo šaka, skirstoma į M. burokologiją ir R. burokologiją.

    AtsakytiPanaikinti