(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-12-23

(148) Rastinukai, xvii: varia

Tai, ko nežinojau: Lenkijoje nustatyta, kad vilkai bijo prastos kokybės vyriško dezodoranto kvapo. (vilkai.blogspot.com)
Tai, apie ką net nepagalvojau: [Lietuvių] tautiniai kostiumai storina moteris. (Daiva Markelis, White Field, Black Sheep: A Lithuanian-American Life (2010), citatą radau Laimio Jonušio rašytoj šios knygos recenzijoj, ŠA, 2010-12-23)
Tai, ko ir reikia tikėtis šiais laikais: Amerikoje 82 procentai gyventojų norėtų parašyti knygą ir mažiau nei pusė perskaitė bent vieną knygą pastaraisiais metais. (Žinia iš Rimanto Kmitos str. „Skaitymo sutrikimai“, LM, 2010-12-24)

P.S. R.K. straipsnis – jau antras su rubrika „Kritikų klubas“; po vieną kas mėnesį Literatūroj ir mene turėtų rodytis (pirmasis buvo Vigmanto Butkaus „Pabiros pastabos apie aktualius kritikos aspektus“).
Kmitos teksto bene esminė mintis, regis, ši:
Žiūrint plačiau, mums reikia, kad Žemaitė, Putinas, Nėris žvelgtų ne nuo paminklų ir postamentų, būtų ne mokyklos programoje, ne ant banknotų, bet sąmonėje. Mūsų klasikai nėra savaime nei įdomūs, nei neįdomūs, viskas priklauso nuo pateikimo.
Ir prisiminiau jau gal keleri metai neįvykdomą sumanymą: įrašyt, kaip Artūras Valionis (sveikinu tapus LRS nariu; ir kitus tapusiuosius sveikinu) repuoja Donelaitį, Baranauską, Maironį. Net mane, seną diedą, toks pateikimas užkabina ir veža.

5 komentarai:

  1. Valionis galėtų ta proga ir priminti mums klasikus, o metraškininkas nepraleisti progos ir įamžinti amžininkams ir ateinančioms kartoms. Neypatingai juk sudėtinga:) Vokietijoje, beje, irgi Schillerio, Goethės repavimai buvo nusiritę per visą šalį.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kitų metų pradžioj gal ir pavyks, juolab žodinį pažadą parepuot į triūbelę turiu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Čia dar nuorodos į šaltinius apie tą statistiką. Čia Laura Miller rašo apie Kanadoje vykstantį Nacionalinį romano rašymo mėnesį:
    http://www.salon.com/books/laura_miller/2010/11/02/nanowrimo
    O čia ji dar komentuoja savo straipsnį, jau žodžiu:
    http://www.cbc.ca/q/blog/2010/11/19/is-national-writing-month-a-waste-of-energy/

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas2010-12-29 09:50

    Mielieji mano, neturiu ką prisakyti. Esu toks neišsiauklėjęs.

    Geležėlė

    AtsakytiPanaikinti
  5. Bet reikia pripažinti, kad tautiniai kostiumai tikrai storina moteris. Jos atrodo daug stambesnės nei yra ir svarbiausia paslepia visus figūros privalumus ir trūkumus.

    AtsakytiPanaikinti