(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2016-06-22

(870) Dėl juoko: koks mūsų patiekalas būtų panašiausias į bouillabaisse?

Romanistiką studijuojantis Vytautas A. Jonynas 1942-07-14 laiške Jurgiui Blekaičiui:
Galvoj tikra „bouillabaisse“.
Ir paaiškina, kad tai toks marselietiškas valgis, kurin įeina žuvis, pupos, aliejus, majonezas, mėsa, salietra, drebučiai, agurkai, saulėgrąžos, salyklas, grietinė, grikių kruopos, pipirai, druska, lauro lapai, paprika, alyvos ir dar kažkas.
Provanso virtuvės žinovai gal puls aiškinti, kad Jonynas nieko nenutuokia apie Marselio žuvienę, kad kitos sudedamosios dalys ir pan., ir t.t., bet ne tai svarbiausia.
Koks iš lietuviškų patiekalų pagal sudedamųjų dalių gausą ir įvairovę būtų panašiausias į bouillabaisse?
Galvoj tikras jovalas – pasakom, bet jovalas – kiaulių ėdalas, o iš žmonėms skirtųjų kas galėtų būt?

5 komentarai:

  1. Iš google+:
    Giedrius Vilpišauskas: Bouillabaise – tai ne jovalas, tai tiesiog sriuba iš daugybės rūšių viduržemio jūros žuvų. Be žuvies ten dar eina aliejus, česnakas, svogūnai ar kitos aromatinės daržovės, ir prieskoniai su žolelėmis (tarp kurių privalomas vienas: šafranas). Užpilama baltu vynu ir troškinama ant didelės ugnies, kad aliejus su skysčiu susiplaktų į tirštą padažą (galbūt iš čia autoriui pasivaideno majonezas). Pateikiama užpylus ant duonos riekučių. Tradiciškai buvo verdama iš to, kas atliko po turgaus dienos neparduoto. Daugiau jokių užpildų paprastai nededama, nei pupų, nei mėsos, nei salietros, nei agurkų ar saulėgrąžų (nors aišku, niekas net ir Marselio žvejams neuždraus viso to pridėti). Turint omenyje, kad tos žuvys, iš kurių verdama ši sriuba, Baltijos jūroje nesiveisia, o alyvuogių aliejus irgi nespaudžiamas, artimiausias patiekalas būtų kokia nors pamario ar kuršių krašto žuvienė. O pagal teksto prasmę, įsivaizduojant bouillabaisse kaip jovalą, čia tiktų šiupinys ar kažkas panašaus.
    vg—: Labai ačiū paaiškinimą. Tas jovalas išlindo savaime, nes išties dažnai pasakom, kad „galvoj tikras jovalas“; gal čia ir mentaliteto dalykai – situaciją galvoj lyginam ne su valgiu, o su ėdalu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atsakymai
    1. Į Bouillabaise nepanašu. Bet juk yra toks posakis - galvoj tikra mišrainė.

      Panaikinti
  3. Esu girdėjęs tokį posakį su mišraine, bet jį, spėju, vartoja tie, kurie nebežino, kas per daiktas jovalas :)
    Maišalienė – kišmišo sinonimas, bent mano galvoj; kartais tokią sriubą verdu – iš to, ką randu lentynose ar šaldytuve; kaskart vis kitokia išeina.

    AtsakytiPanaikinti