(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-11-06

(368) Įsivaizduojamo pokalbio nuotrupa, xv

église Saint-Augustin, prieangis, 2012-10-16
église Saint-Augustin, 2012-10-11
– Kas gero iš to, kad sensti?
– Senstant vis daugiau dalykų tampa skaudžiai kontekstualūs. Vertas skaityt tekstas apie kontekstualumą tik tas, kurio autoriui per 33-ejus. :)
Pvz.: Šv. Augustino bažnyčia Paryžiuj. Jei vaikščiodamas po jos erdvę neišgirsti klausimų:
quid est ergo tempus? si nemo ex me quaerat, scio; si quaerenti explicare velim, nescio. fidenter tamen dico scire me, quod, si nihil praeteriret, non esset praeteritum tempus, et si nihil adveniret, non esset futurum tempus, et si nihil esset, non esset praesens tempus. duo ergo illa tempora, praeteritum et futurum, quomodo sunt, quando et praeteritum iam non est et futurum nondum est? (Confessiones, XI, 14)
Lietuviškai:
Taigi kas yra laikas? Jeigu niekas manęs neklausia, aš žinau, kas tai yra, bet jei norėčiau klausiančiam paaiškinti, – nežinau. Tačiau aš tvirtai pareiškiu tai, ką tikrai žinau: jeigu niekas nepraeitų, nebūtų praeities laiko, ir jei niekas neateitų, nebūtų ateities laiko, o jei nieko nebūtų, nebūtų ir dabarties laiko. O kaip gali būti šie du laikai – praeities ir ateities, – kai praeities jau nebėra, o ateities dar nėra?  (iš lotynų kalbos vertė Eugenija Ulčinaitė, Baltos lankos, nr. 4, 1994, p. 39 [redagavau šitą BL numerį])
Ir galimo atsakymo: „[...] laikas yra tik todėl, kad stengiasi nebūti?“ – O mes stengiamės būti, ergo, nesame? – vargu ar verta ten lankytis.
P.S. Įsivaizduojamo pokalbio nuotrupa juk kuo pagrįsčiausiai būtų galima vadint soliloquia nuotrupa? :)

2 komentarai:

  1. Įdomu, o ar Lietuvoje kur nors yra Šv.Augustino bažnyčia? Googlas išmeta vieną anglakalbį video siužetėlį, bet iš tiesų tos Vilniaus bažnyčios vardas yra Švč. Mergelės Marijos Ramintojos, tik ji priklausė augustinų vienuolynui.
    http://zebra.15min.lt/lt/video/Sv-Augustino-baznycia-Vilniuje.html

    O kodėl lotyniško teksto sakinių pradžios iš mažosios raidės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. (a) nežinau esant. (b) sakinio pabaigą ženklina taškas; kam išskirtinai pradėt naują? – logiška. jei gerai beatsimenu, šv. Augustinas turėjo rašyt visom didžiosiom, nes mažosios atsirado daug vėliau, ar ne viduramžiais? citavau taip, kaip, be kitų šaltinių, pateiktas lot. tekstas ir Baltose lankose.

      Panaikinti