(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2016-12-22

(929) Pakeliui namo, xxxviii: nei šis, nei tas

erpiet perskaičiau lziniose.lt Aro Lukšo straipsnį „B. Krivickas: kovojantis poetas ar eiliuojantis karys?
Bala nematę tų pagražinimų (nebuvo jis „nedidelio“ ūgio – normalaus, vidutinio; žr. Raštuos nuotraukas iš gimnazijos laikų, p. xxiv, xxv), ar prasilenkimų su tiesa, pvz.: pirmas žuvęs brolis Juozas buvo jaunesnis už Bronių, jaunėlis; Veronika Mikelinskienė (Jono Mikelinsko brolienė) – ne Br. Kr. sesers kaimynė, o sesuo; perpasakojant tokių dalykų pasitaiko.
Dėl vieno apibūdinimo tai tikrai pyktelėjau – na, nebuvo Mamertas Indriliūnas „partizanų poetas“, nebuvo apskritai poetas, tik vertė poeziją, ją interpretavo, o išėjęs partizanaut per tuos mažiau nei du mėnesiu nieko nerašė. – Rimtu istorijos populiarintoju laikomam žmogui lyg ir netiktų kartot teiginių, iš kepurės trauktų.
Bet greičiausiai nebūčiau viešai reagavęs į šį tekstą, jei ne pavadinimas – absurdiškas, beprasmis, nes jungtuku ar mėginama supriešint dalykus, kurie iš principo „nesipriešina“.
Kaip straipsnio autorius reaguotų pamatęs pavadinimą: „Aras Lukšas: pilietiškas žurnalistas ar rašinėjantis pilietis?“ Mano supratimu, nesąmonė toks pavadinimas; kaip ir rašinio apie Bronių Krivicką pavadinimas.

4 komentarai:

  1. O, pasirodo, apie Krivicką ir kitus yra Jono Mikelinsko romanas „Nors nešvietė laimėjimo viltis“ (Krivicko eilutė) – sužinojau tik iš komentaro po tuo Lukšo straipsniu.
    Teko skaityti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, teko; kaip romanas, bent jau mano supratimu, vidutiniškas; o viršelis baisus.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2016-12-24 10:28

    Beje, prie progos, nors ir ne į temą: gal žinoma, kas atsitiko tekstai.lt svetainei? Kelias dienas iš viso buvo nepasiekiama, o dabar tik senoji versija atsidaro. Jie ten už serverį pamiršo susimokėt, ar ką?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O iš kur aš galėčiau tokius dalykus žinot? Jūs mane pervertinate :)

      Panaikinti