(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2014-09-15

(652) Pakeliui namo, ii: prisiminiau Ričardą Gavelį

Laukdamas A-2G „Sietyno“ stotelėj.

Vizualinis prisiminimas:
1989-ų pabaiga, lapkritis, o gal jau ir gruodis.
Bar bar į viršininko kabineto duris ir iškart praveriu: viens priešais kitą sėdi „Vagos“ Šiuolaikinės prozos redakcijos vedėjas Alijušas G. (už stalo) ir Ričardas Gavelis (priešais); ir abu vienu karu pažvelgia durų pusėn [stop kadras].
– Atsiprašau, užeisiu vėliau.
Vilniaus pokeris buvo bene (greičiausiai nereikia to bene) pirmoji knyga, kurią „Vagos“ vyriausiasis redaktorius Aleksandras K. įgaliojo redaguot vedėją, o ne paprastąjį redaktorių (pvz., Sigitą P., redagavusią ankstesnes R.G. knygas). Viskas vyko tais laikais baisiai greitai (Vilniaus pokeris duotas rinkti 90 01 03, o pasirašytas spaudai jau 90 01 12; rekordas tų laikų?).

Tekstiniai prisiminimai:
(a) R.G. apsakymas „Taikos balandis“, parašytas 1986-ais. – Tekstas, kurio periodinė spauda labiausiai nenorėjo? — Kai rengėm Sietyną, buvau įgaliotas ko nors paprašyt Gavelio prasčiausiai besilaikančiai Prozos rubrikai. – Paprašiau. Pasiūlė „Taikos balandį“ (tas tekstas, perrašas per kalkę, III ar IV egz., yra Sietyno archyve kažkur tamsiajam kambary); kolektyvinis sprendimas: nespausdinsim; sukandau dantis ir ištvėriau; ne – tai ne; pasistengęs išvengiau būtinybės pasiaiškint. — Jei neklystu, tas apsakymas pirmąkart buvo paskelbtas tik to paties pavadinimo R.G. apsakymų rinkiny su paantrašte Septyni Vilniaus apsakymai, išleistam 1995-ais.
(b) [tas autobuso šešėlis suveikė, nežinau kaip] R.G. apsakymas „Raportas apie šmėklas“ iš Nubaustųjų (1987); mano supratimu, stipriausio lietuvių literatūroj apsakymų ciklo. — Literatūros enciklopedijose straipsny ciklas Nubaustieji turėtų būt paminėti kaip apsakymų ciklo pvz.

10 komentarų:

  1. Geležėlė2014-09-16 12:26

    Šis fotodiptikas tobulas. Netgi be teksto, kurį jis Tau iššaukė.

    AtsakytiPanaikinti
  2. na kas per atsiminimas apie Gavelį - Gavelio nepamačiau, juk yra gal įdomybių, juk šiaip ar taip didokas rašytojas??

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gavelį reikia ne pamatyt, o skaityt; ten jis tikrasis, manau :) O dėl įdomybių, prisiminiau: paskutiniais gyvenimo metais jis jau viską rašė kompiuteriu, kuris – jau po jo mirties – buvo pavogtas iš buto; žmona vagims, regis, siūlė net pinigų, norėdama atgaut tą kompiuterį, deja...

      Panaikinti
  3. Sietyno stotelėj prisiminimai apie Sietyną...

    O Vilniaus pokeris surinktas ir perskaitytos korektūros (paprastai jos būdavo dvi) per devynias dienas? Ar čia ne klaida?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pokerio egzempliorius, nuo kurio nurašiau, guli namie ant stalo. Pasiėmiau bibliotekinį: duota rinkti 89 06 07, pasirašyta spaudai 89 08 28. Vadinas, maniškis egz. iš papildomo tiražo arba antrojo leidimo (patikrinsiu, kurių metų data: 1989 ar 1990; kadangi nieko nereikėjo daryt, tik kokias smulkmenas iš naujo surinkt, tai ir per devynias dienas galima apsisukti). – 50 000 – toks tiražas pirmojo leidimo nurodytas; fantastika.

      Panaikinti
    2. Aha, tai ir atminty užsifiksavusio stop kadro laiką reikia ankstint: ne vėliau kaip 1989-ų birželio pradžia.
      Ir dar: ar tai tik ne pirma knyga, išleista Lietuvoj XX amžiaus antroj pusėj, kurioj nurodyta: autoriaus redakcija (Alijušas G. įrašytas paskutiniam puslapy kaip „atsakingas redaktorius“).

      Panaikinti
    3. Grįžęs namo patikrinau (ir kaip aš taip lengvabūdiškai galėjau apsirikt? – senstu, taip, senstu): įraše datos (duota rinkti / pasirašyta spaudai) – antro leidimo, jis išėjo jau su 1990-ų data; tiražas – 35 000 egz.
      Galvoj šmėkštelėjęs [statistinis] klausimas: kuris lietuviškas romanas buvo išspausdintas didžiausiu tiražu? – VP: 50 000 + 35 000 = 85 tūkstančiai egzempliorių; – buvo papildomas pirmojo leidimo tiražas??? kodėl libis.lt fiksuoja du 1989-ais išėjusius romanus tuo pačiu pavadinimu? – LNB klaida? – Ir vis tiek: statistika savo ruožtu, o aš prieš akis matau tą stop kadrą: jie abu pažvelgė durų link sakydami: dink! (Aš juos suprantu.)

      Panaikinti
    4. Bet vis vien neaišku. Jei antras 1990 metų leidimas nebuvo iš naujo spaustuvėje renkamas, o tik iš naujo atspaustas, ką tada reiškia „duota rinkti“? O jei rinkta (spaustuvėje) iš naujo, tai tas devynių dienų tarpas ir toliau lieka mįslingas.

      Panaikinti
    5. Manau, grynas formalumas, tiesiog kiekvienoj knygoj būdavo fiksuojamos dvi datos: niekas iš naujo romano teksto nerinko, buvo pasinaudota – po patarimo/prašymo: neišbarstykit, greičiausiai prireiks – ankstesniu rinkiniu.

      Panaikinti
  4. Taip, Virgi, tos datos - antrojo leidimo, katras buvo labai greitai po pirmojo.

    AtsakytiPanaikinti