(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2014-03-28

(604) Visiškai tarp kitko: kas toks buvo Boleslauskas?

Šios dienos Literatūroj ir mene yra du puslapiai Sergejaus Dovlatovo (vertė Jūratė Visockaitė). Smagu skaityt, bet vienoj vietoj ėmiau ir pasijutau neišmanėlis, ir net visagalis Googlas nieko nepadėjo:
Per [religijos seminarų] pertrauką tarp dalyvių ėmė cirkuliuoti dokumentai. Judaistai rinko parašus Anatolijaus Ščaranskio gynybai. Stačiatikiai siekė Glebo Jakunino išlaisvinimo. Islamo sūnūs rūpinosi Mustafa Džemiliovu. Katalikai mėgino išgelbėti Juozą Boleslauską.
Dėl parašų kilo netikėtų sunkumų. Judaistai atsisakė ginti stačiatikį Jakuniną. Stačiatikiai nepanoro siekti žydo Ščaranskio išlaisvinimo. Musulmonai pareiškė, kad jiems užtenka nuosavų problemų. O katalikai iš viso ėmė kalbėti lietuviškai. (LirM, 2014-03-28, p. 35)
Nors ir apgraibom, bet žinau, kas yra Natanas Ščaranskis, kas yra Jakuninas, kas yra Krymo totorius Džemiliovas (pastaruoju laiku labai dažnai minima jo pavardė), o va kas yra ar buvo Juozas Boleslauskas – nė menkiausios nuovokos; iš konteksto sprendžiant, sovietmečio disidentas, bet tik tiek. – Gal kas žinot? O gal (gal net: greičiausiai) čia kokia klaida įsivėlusi?
P.S. (04-04) Internetinė Dovlatovo teksto versija kol kas be komentarų.

7 komentarai:

  1. Gleb Jakunin 1979 buvo suimtas ir 1980 nuteistas. Ščaranskij buvo nuteistas 1978 m. ir 1986 buvo iškeistas į sovietų šnipą. Mustafa Džemilev buvo kalintas 1979-1986. Panašu, kad veiksmas vyksta 1980 - 1986. Apie 1980 KGB sunkiai sužalojo kun. Juozas Zdebskį. Vardas atitinka. Gal jį ir norėta gelbėti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad vargu ar kun. Zdebskis turimas galvoj: gelbėti – greičiausiai reiškia siekį išlaisvinti nuteistą žmogų.

      Panaikinti
    2. LKB Kronikos vardų rodyklėje ( http://www.lkbkronika.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=186&Itemid=133) nieko panašaus į Boleslauską nepavyko rasti. LKB Kronika apie 1984 cituoja laišką LSSR religijos reikalų įgaliotiniui: ..."Paskutiniu metu mus ypač nustebino ir didžiai nuliūdino dviejų mūsų kunigų - Alfonso Svarinsko ir Sigito Tamkevičiaus — nuteisimas didelėmis bausmėmis, nors jie tik gynė tarybinės Konstitucijos garantuojamas religines tikinčiųjų teises. Šiuo metu už grynai religinę veiklą suimtas kun. Jonas-Kastytis Matulionis..." Daugiau 1980-1986 laikotarpio "rezonansinių" bylų paminėjimų LKB Kronikoje nepavyko rasti.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2014-04-01 13:40

    O gal tai - Balys Gajauskas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal. Pagal skambesį (vardas prasideda B, pavardė baigiasi -auskas) gal ir galėtų būt; reikia po B.G. biografiją pasiknaisiot.

      Panaikinti
    2. LKB Kronika Nr. 33: "1978 m. balandžio 12-14 d. Vilniuje buvo nuteistas doras lietuvis, katalikas Balys Gajauskas 10 m. griežto režimo lagerio ir 5 m. nutrėmimo; nuteistas be jokio pagrindo, vien už rinkimą archyvinės medžiagos apie pokario kovas su okupantais; nuteistas faktiškai iki gyvos galvos, nes jau yra atlikęs 25-rių m. bausmę tarybiniuose lageriuose; nuteistas už tai, kad mylėjo Tėvynę . . ."

      Panaikinti
    3. Ačiū, G. — Juozas Boleslauskas = Balys Gajauskas (bent kol kas) racionaliausia versija. Va jei dar pavyktų išsiaiškint, ar kas nors kokiom peticijom atakavo Sovietų Sąjungos valdžią, kad paleistų politinį kalinį B.G., versija dar daugiau pagrindo įgautų.
      Beje, ryt turėtų pasirodyt ir internetinė šito Literatūros ir meno numerio versija – gal ten dar kas nors paaiškės, t.y. kas nors kokią nors versiją komentuodamas pateiks?

      Panaikinti