(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2014-03-13

(597) Ars memorativa: 1969-ų pirmokai, megalomaniškos mintys

mokytojas Bronius Žiogelis su savo pirmokais antrokais
vos neparašiau: 1969-ų rugsėjis, bet žiūriu – kai kurie jau su žvaigždutėm; 1970-ų 1971-ų gegužė
[už patikslinimą ačiū žmogui, kuris stovi ketvirtas iš dešinės, – tau, Gita]
Parašęs apie lytis, pasikapsčiau po nuotraukyną. Ir iškapsčiau dvi Vileišių aštuonmetės mokyklos 1969-ais pirmokais tapusiųjų nuotraukas: priešais mokyklą ir klasėj suoluos sėdinčių.
Žiūrėjau į bendraklasius ir galvojau:
  • kiek mūsų dar gyvų, 1969-ais tapusių pirmaklasiais?
  • gimę tais metais, kai pasaulis galėjo baigtis; turiu galvoj vad. Karibų krizę – kai pasaulis buvo arčiausiai branduolinio karo; mes net nebūtumėm spėję suvokt, kad šiek tiek pagyvenom;
  • sulaukę 18-os, turėjom gyvent jau komunistinėj, nebe socialistinėj santvarkoj;
  • tie, kuriems indėnas buvo serbas; būtent mūsų vaikystėj atėjo TV į daugelį namų; serialas-idealas – Czterej pancerni i pies (bent jau berniukų; kurį laiką buvau pravardžiuojamas Gusliku; dėl pavardės skambesio panašumo);
  • 1990-ais mums tebuvo tik 28-eri; jackau, jaunysčių jaunystė;
  • žiūriu į veidus, prisimenu, bet – neprisimenu asmenvardžių; va šalia mokytojo Žiogelio stovi žmogus, kurio vardas buvo ar ne Vincas? Nors tikriausiai klystu.
Kam visa tai fiksuoju? Totaliai kvaila mintis ėmė suktis galvoj: ogi kas nors, norintis tapt garsiu non fiction rašytoju, galėtų imt ir papasakot va šitų 1969-ais ėmusių eit mokyklon likimus; pradedant, aišku, mokytoju, apie kurį vienas iš mokinių pasakytų: „Kodėl gerai prisimenu, nors tik metus temokė? – Todėl, kad neterorizavo manęs (neatsimenu, kad būt terorizavęs) dėl to, kad buvau kairiarankis.“ – Aišku, visiškai kvaila mintis.

5 komentarai:

  1. „Kiek mūsų dar gyvų, 1969-ais tapusių pirmaklasiais“...
    Labai makabriškas klausimas; gal reiktų klaust, kiek jau mirusių, jei išvis yra tokių?

    Pradinių klasių mokytojas vyras – retokas atvejis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, gal ir makabriškai susidėstė, bet taip susidėstė; sakai ir pasisakai:)
      Pradinių klasių mokytojų vyrų dabar jau apskritai tikriausiai nebėra.

      Panaikinti
  2. Beje, kažkuriuose savo tinklaraščio pamąstymuose domėjaisi Antano Sutkaus Pionieriaus likimu. Įdomu būtų sužinoti - ar kas nors atsiliepė?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja, deja, Tavo pastebėjimas į dešimtuką. Buvo dingtelėjusi mintis pridurt: kas ten ta klase domėsis, jei net po pasaulį keliaujančio Sutkaus „Pionieriaus“ likimo nieks neišsiaiškino. Taip. Ir nežinau, kodėl paprastų žmonių likimai neįdomūs; negi paklausa tik daktarų ir butkučių? – o gal nėra pasiūlos nedaktarų ir nebutkučių? Nežinau.

      Panaikinti
  3. Anonimiškas2014-03-14 21:33

    seserys mano iš Vileišių aštuonmetės, - labai nedaug jaunesnės už šiuos pirmokus, tad ką tik paskambinau, paklausiau apie Žiogelį. Atsakė, kad joms nemokė, bet prisimena iš vaikų "eglučių" ir sakė kad siejasi su daina "grok žiogeli smuikeliu" ir kad graudu, bet neatsimena, kodėl. - A.Ž.

    AtsakytiPanaikinti