(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2017-01-05

(935) Užparaštė, cxxviii: kaip Vienažindys tuo pačiu metu galėjo būt ir Petrapily, ir Krinčine?

egioninius kultūros leidinius skaityt, bent man, gal net įdomiau negu tuos lyg ir visų visiems skirtuosius. (Net žemaitiškus, ir labai gaila, kad Žemaičių žemė nebesirodys.)
Vakar gavau dovanų Pasvalio krašto istorijos ir kultūros žurnalo Šiaurietiški atsivėrimai naujausią (41-ą) numerį.
Be kitų įdomių publikacijų, ir faktofilo (tai komplimentas!) Algimanto Krinčiaus rašinys „Kunigas Antanas Vienažindys: mitai ir faktai“, skirtas 150-osioms Vienažindžio atvykimo Krinčinan metinėms. Remiantis išlikusiais bažnyčios archyvais, pateikiama daug duomenų apie kun. Antano darbą – kiek pakrikštijęs, kiek palaidojęs, kieno krikšatėvis buvęs; suabejoja kai kurių jo konfratrų charakteristikom, Juozo Tumo lengva ranka paleistom pasaulin. Kaip sakoma, informatyvus straipsnis.
Bet ne tik viešai pasidžiaugt šiuoju tekstu noris. Rašiny užminta viena mįslė, kurią mėgint įminti ir jūs gal norėsit.
Kosto Aleksyno parengtoje A. Vienažindžio rinktinėje „Kaipgi gražus gražus“ (Vilnius, 1978) paskelbtas 13 laiškas „Saviškiams“, datuojamas 1870 m. lapkričio 7(19) dieną, rašytas iš Peterburgo, rodytų kunigą tuo metu ten buvus, tačiau Krikšto metrikų knygoje dieną prieš ir dieną po (t.y. lapkričio 6(18) ir 8(20) dienomis) įrašyti Krikšto aktai. Ar galėjo kunigas per vieną parą nuvažiuoti tokį atstumą ir grįžti? (p. 8–9)
Kad toks senųjų bažnytinių rankraščių skaitytojas kaip Krinčius būt ko nors toj krikšto metrikų knygoj nesupratęs ar klaidingai įžiūrėjęs datas – negali būt; laiško data Aleksyno parengtoj knygoj irgi tokia, kokia užrašyta laiško dešiniam viršutiniam kampe – Petersburg 1870 r. Listopada 7go dnia. — Tai kur tas šuo pakastas?
Kokia prasmė pinklint (kaip bidens tripartita prie kiškos tas žodis prikibo, šuniukais vadindavom) rašant laiško datą? Jokios. Lapsus calami? Bet tokios ištinka naujus metus ar mėnesį pradedant; vargu ar tikėtina, kad Vienažindys rašydamas laiško datą paprasčiausiai apsiriko.
Spėčiau, krikšto metrikų knygoj nurodytomis datomis vertėtų imt ir suabejot. Kuo remiantis? Tik pasvarstymu, aišku. Štai tokiu.
Kaip rašo Krinčius, Vienažindžio bėdos prasidėję 1869-ais, kai buv. Pabiržės klebonas Lichodziejevskis tapęs Panevėžio dekanu; spėja, kad gal net per pirmą vizitaciją tų metų spalio pradžioj Krinčino vikaras su dekanu susikirtę – ir amžius, ir kilmė, ir pažiūros galėję tatai lemti. Kitąmet dekanas bažnyčią vizitavęs irgi spalio pradžioj; irgi, matyt, išlydėdamas dekaną Vienažindys jam abiejų žandų neišbučiavęs. 1871-ais Lichodziejevskis Vienažindį paskutinįkart vizitavo Krinčine (p. 11). – Petrapilin 1870-ais Vienažindys išvažiavo, aišku, po vizitacijos, gal ir spaliui artėjant į pabaigą, o grįžęs – anksčiausiai lapkričio vidury? – užlopė išvykimo skylę (vaikus pakrikštijęs knygon surašė pagal gimimo dieną), kad kitąmet vizituojantis dekanas bent prie išvykos negalėtų prisikabinti. (Nors tai ir nepadėjo, o gal net atvirkščiai, jei kas – kad ir laiške minimas nepatenkintas p. asesorius – netinkamon ausin šnipštelėjo ar Panevėžin brūkštelėjo; – Do Wojnuta!).
Ar taip galėjo būt? Manau, galėjo. Nors gal ir nebuvo. Arba kitaip buvo. – O kaip jūs mėgintumėt įmint šitą mįslę?

6 komentarai:

  1. Kontrafakciniai krikšto metrikai :)

    Dėl gimimo dienos vietoj krikšto dienos.
    A. Krinčiaus perrašytos ir parengtos metrikų knygos (Krinčino, Pasvalio ir Vabalninko bažnyčių) yra sudėtos Krinčino mokyklos interneto svetainėje. Galima matyti, kad krikštijamo vaiko gimimo diena metrikuose ir taip yra nurodoma šalia krikšto dienos. Taigi Petras Markevičius, Krinčine krikštytas vikaro A. Vienožinskio 1870.XI.6, yra gimęs 5 d. (vienos dienos naujagimį iš kaimo dardindavo į miestelį krikštyti?). O Karolina Mačiukaitė, krikštyta 1870.XI.8, gimusi 3 d., taigi krikštyta penkių dienų amžiaus. Nebent gimimo diena teisinga (kokią tėvai pasakydavo iš atminties, tokia ir teisinga), o krikšto dieną Vienužis nuo lubų nurašė slėpdamas išvyką.

    O ko jis važiavo į tą Peterburgą, ar žinoma?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tą pasvarstymą subaksnojau per daug nesigilinęs, tiesiog spėdamas; Jūsų, Inga, patikslinimai tik pastiprino tą spėjimą.
      O važiavo jis ten pas brolį Juozapą, juristą; tuo laiku, atrodo, kasmet aplankydavo. (Reiktų Teresės Bikinaitės Vienužyje pasitikslint, bet tingiu.)

      Panaikinti
  2. Įsijungiu kartais žymas paskaityti, kas apie tą ar aną buvo rašyta/minėta. Taigi Vienažindys. Radau neskaitytą šių metų priedurą prie 2013 m. įrašo apie „Sudiev, kvietkeli" rusišką šaltinį.
    Super istorija. Tiek pastangų padėta atkapstyti atsakymui, kad vėl pradingtų nežinomybėj...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai yra pernykštį priedurą (2016). Lapsus calami pasikeitus metams :)

      Panaikinti
    2. Per daug nesidžiauk radęs, neliek ašarų pametęs... Donata žadėjo kada nors paieškot pirminio lapelio; VytV, kiek prisiminė, davė perrašiusi. Taigi vilties dar yr.
      O žymom ir pats kartkartėm jau naudojuos: nebe viską prisimenu, ko čia esu prirašinėjęs.

      Panaikinti
    3. 426 įrašas apie Vienažindžio „Sudiev, kvietkeli“ jau baigtas – 2017 X 7 atsirado Pagaliau!, t.y. rusiško romanso tekstas.

      Panaikinti