(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2016-03-03

(835) Dėl juoko: apie klausinius prieš miegą

ra toks 2009-ais įsteigtas leidinys – Lietuvos kultūros, kūrybos, savasties ir tautotyros mėnesinis laikraštis Gintaro gimtinė. Leidžia Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjunga, tiražas 250 egz. (Pretenduojantiems į nepriklausomuosius lietuvių literatūros žinovus – privalomai skaitytinas.)
Š.m. antram numery paskelbtas mokytojos iš Žaliosios Julijos Vizgirdienės atviras laiškas gerbiamam mėnraščio redaktoriui Vladui Buragui, jo talkininkams, visiems skaitytojams ir rašantiems į Gintaro gimtinę.
Pasveikinusi su naujaisiais, mokytoja ima dėstyti reikalą:
Dabar noriu kreiptis rimtai kaip į mėnraščio leidėjus. Labai vertinu šį laikraštį už jo ištikimybę Tėvynei Lietuvai ir jos tauriajai poezijai.
Matau, kad mūsų poezija išsigimsta.
Atsiranda poetų, kurie rašo baisiu pesimizmu ir necenzūriniais žodžiais „kvepiančius“ eilėraščius, o šie jau skverbiasi ir į vidurnakčio lyriką [turima omeny Lietuvos radijo laida „Vidurnakčio lyrika“], palikdami gilias nuosėdas savo klausytojams, norintiems saldžiai užmigti po dvasingų eilių.
Man tai nesuprantama.
Bandžiau apie tokią kūrybą atsiliepti laidoje „Jūs paskambinote į Lietuvos radiją“, bet man paprasčiausiai... neatsakė. Ne kartą jau įsitikinau, kad ši laida sprendžia tik materialines žmonių bėdas, o dvasinius išgyvenimus liečiančių – nė girdėti nenori. Pavyzdžiui, nenori girdėti nepriklausomos nuomonės apie naujas knygas, siūlomas įtraukti į geriausių leidinių sąrašus.
Ar Jūsų orus mėnraštis, nepaperkamas jokių išsišokėlių ir keistosios poezijos autorių, negalėtų savo pavyzdžiu „užkrėsti“ ir tuos, gal jiems patiems nepastebimai slystantiems iš doros kelio ir nesuprantančius, jog jų „naujovės“ nuodija jaunąją kartą ir veda kūrybą į pražūtingą akligatvį?
Aukokitės ir gelbėkite ateities kartas ir poeziją, mieli mėnraščio leidėjai! Labai to Jūsų prašau, jei galite ką tuo klausimu padaryti. (p. 9)
Redaktoriaus atsakymo šitame numery nėr. Gal bus kitame?
P.S. (jau nebe dėl juoko) Norint sustiprinti įspūdį, atviras laiškas pradedamas motto. Iš pirmo karto atspėsit, kas citatos autorius.  

8 komentarai:

  1. Bet tikrai - nei juoktis, nei verkt.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O nuo ko jie nepriklausomi?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas2016-03-03 19:12

    Bet kad mokytoja daug kur teisi...Manau, tamstai, p. Gasiliūnai, nereikėtų iš tokių, greičiausiai, "metuose" mokytojos laiškų bei liaudies poetų kūrybos šaipytis. Jie irgi atlieka savo švietėjišką darbą, kaip ir Tamsta.Tai nejaugi esate iš kitokio molio? Kažin kažin...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už patarimą.
      Gaila, kad Jūs neįvardinot, kur laiško autorė teisi, teparašėt – daug kur; tikrai įdomu būtų buvę sužinoti.
      Taip pat įdomu būt buvę sužinot, kurias įrašo frazes Jūs suvokėt kaip šaipymąsi.
      Kad iš to paties molio – tas tiesa, iš to paties, kuris virsta į dulkes, bet kalbos apie dvasingas eiles, palydinčias į saldų miegą, kaip vieninteles „teisingas“, man kelia ne susižavėjimą, o šypsnį. Tiesiog kitaip suvokiu poezijos prigimtį ir paskirtį.

      Panaikinti