(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2009-11-19

(34.1) Susieji – ir [pajunti malonumą], ii: P.P.S.

34 įraše susiejau užrašą ant betoninės tvoros Konstitucijos prospekte apie šviesoforus su Majakovskio eilėraščiu apie žvaigždes. O prieš porą dienų perskaičiau grupės The Kinks dainos „Underneath the Neon Sign“ eilutes:
[…] if we can’t see any stars at night
We’ll sit and watch the traffic lights.
Prie straipsnio „Žemė užteršta šviesa“ žurnaliuke Mano rinktiniai (2009, lapkritis; radau įmestą pašto dėžutėn, nors nesu užsisakęs). Pradžioj nieko naujo: observatorijos keliamos kuo toliau nuo didžiųjų miestų, mieste gyvendamas nebegali įžiūrėt žvaigždžių danguj ir pan. Bet va ko nežinojau: 2002-ais Čekija (pirmoji pasauly) priėmė šviesos taršą reglamentuojantį įstatymą, 2007-ais – ir Slovėnija. Šviesos tarša apibrėžiama kaip bet kokia dirbtinė šviesa, sklindanti už objekto, kurį reikia apšviesti, ribų. Ypač daug dėmesio skiriama šviesai, nukreiptai į viršų, virš horizonto. Baudos nuo kelių šimtų iki 20 000 litų.
Ir prisiminė 2004-04-30 vykusi akcija „Apšvieskime Lietuvą“, kai kviesta įjungt kuo daugiau šviesų, kad LT atrodytų šviesiausia pasauly, mat kitądien taps ES nare. Kas buvo skatinama daryt? Teršt. Ir dar ketinta šį nusikaltimą (bent jau pagal Čekijos įstatymą) nufotografuot iš kosmoso. Nuotraukos neteko matyt.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą