(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2018-10-29

(1119) Visiškai tarp kitko: kaip neradom, ko ieškojom

itais metais bus 80-osios Vilniaus grąžinimo metinės.
Vakar buvo lygiai 29-eri, kai atidengtas paminklinis akmuo tam įvykiui priminti ir – pasodinta ąžuolų giraitė.
Tiesa, 1989 X 29, sekmadienis, nr. 251, p. 1  →

Nors šeštadienio rytas buvo rūškanas, panašu, gali imt lyti, vis tiek įsėdęs sūnaus mašinon tariau: klausyk, norėčiau pasižiūrėt, kaip atrodo prieš maždaug 30 metų sodinta ąžuolų giraitė prie Maišiagalos. Tinklarašty  esu burbėjęs apie proginius ąžuoliukų sodinimus negalvojant apie ateitį, norėčiau pasižiūrėt, kaip šita giraitė atrodo. – Gerai, o tu žinai, kaip ten nuvažiuot? – Mėginau googlint, bet tik tiek teradau: daugiausia rašoma, kad Maišiagaloj, ir tiek, vienoj vietoj – kad Maišiagalos pakrašty, kitoj – kad prie Maišiagalos; ir kad kur ėjo demarkacinė linija, o ji turėjo eit iš Ukmergės pusės. Bet trijų metrų akmuo, ir tie ąžuolai jau turėtų būt kaip reikia paaugę, gal rasim. – Na gerai, galim pamėgint.
Išsukę iš autostrados pavažiavom iki pagrindinės miestelio sankryžos; kairėn, Vilniaus gatve suksi – prie bažnyčios ir piliakalnio nuvažiuosi; sakau, suk Širvintų gatve. Važiavom važiavom, kol baigės asfaltas, prieky laukai verias, bet jokios ąžuolų giraitės nematyt. – Gerai, grįžkim, pavažiuokim dar tiesiai Dūkštų link ir žiūrėkim mano pusėj, dešinėj. – Važiuojam, apsiniaukę, lietus ėmė lyt. Gal kokius tris kilometrus į priekį pavažiavom, nieko, sakau: gana, velniai nematę, sukamės ir grįžtam atgal. – Tai gal kur centre sustot, gal ko paklaust galima? – Manai, žinos? Ai, tiek to, važiuojam, šiandien dar tiek reikia apvažiuot.
Jau kai autostradon grįžom, ėmiau svarstyt: o Maišiagalos centre koks nors informacinis stendas su žemėlapiu yra? Akis užkliuvo; ir kur centras – prie krautuvės ar prie bažnyčios? O gal tas paminklinis akmuo kur prie senojo kelio stovi, kitoj autostrados pusėj, juk Lietuvos kariuomenė juo 1939-ų spalio pabaigoj Vilniun žygiavo? Autostrada žemiau negu senasis kelias eina, nieko gero nematyt.
Va taip ir neradom, ko ieškojom.
Kitąmet, kai bus 80/30, vis dėlto norėtųs rast. Tad:
— gal kas ten kada nors buvęs ar buvusi galėtumėt paaiškint, kaip nuvažiuot iki to paminklinio akmens ir ąžuolų giraitės?
Iš anksto nuoširdžiai ačiū!

10 komentarų:

  1. „Kultūros paminklų enciklopedijoje" (Rytų Lietuva, t. 2, p. 316) rašoma: „Stovi miestelio p.r. pakraštyje, prie Vilniaus–Ukmergės plento.“

    Spėju, reikėjo sukti į Vilniaus g. ir važiuoti ta gatve iki galo. Iš Maps.lt matyti, kad ta gatvė baigiasi kaip ir niekur, medžių guote. Ir tas guotas yra miestelio pietrytinėje dalyje, netoli greitkelio (75 m iki jo).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aha, taip, greičiausiai Jūs visiškai teisi; patyrinėjau, kaip Maišiagalą buvo apvingiavus demarkacinė linija; įsivaizdavau, kad kitoj linijos atkarpoj to paminklo reikia ieškot. — Ačiū.

      Panaikinti
  2. Vilniaus gatve važiuot nereikia. Paminklas stovi prie pat autostrados, maždaug per 100 m. į šiaurę nuo tos vietos, kur ji kerta Dūkštos upelį. Galima pažiūrėt Kultūros vertybių registre (https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-search) - yra ir iliustracijų (net keli ąžuoliukai matosi).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet jei norėtum nuvažiuot, po ąžuoliukyną pavaikščiot, o ne šalikelėj sustojęs iš tolo pasižiūrėt, tai tikriausiai Ingos nurodytu maršrutu reiktų važiuot?
      Be to, toj pusėj, kuria važiuoji į Vilnių, ne iš Vilniaus. Ir autostradoj juk negalima šiaip stovinėt, ar ne?

      Panaikinti
    2. Prisipažinsiu, – mano žinios irgi tik KVR matytais paveiksliukais apsiriboja, tad gali ir Ingos tiesa būti. Dabar, kai geriau tos vietos vaizdus ortofotonuotraukose apžiūrėjau, įtariu, kad registras gali būti suklydęs, koordinates nurodant (ortofoto vaizdą atsidarius, netoliese vos keli medeliai tėra). O jei jų nurodyta vieta teisinga, tai artimiausias privažiavimas - Kun. J. Obremskio gatve.

      Panaikinti
    3. Pasižiūrėjau tas kelias nuotraukas (2015-ų?) Registre: įrašas vos matos, kokio keliuko paminklo link nematyt; akmuo vidur lauko, ir tiek. Na, gal kitąmet patvarkys?

      Panaikinti
    4. Kaip matau, tikrai „nuvairavau“ neteisingai, pagal Registrą paminklas yra gerokai aukščiau (labiau į šiaurę) nuo Vilniaus g. galo.
      Registro paieškoje reikia įvesti kodą 17269 ir parodo tą vietą žemėlapyje. Bet iš miestelio iki ten nėra gatvės, netgi ir tako, atrodo, jokio. Ir medžiai vos keli...

      Panaikinti
    5. Ačiū, Antanai. Negreit teks būt vežamam Ukmergės link; nesvarbu, ar viena, ar kita gatve važiuot – svarbu privažiuot.

      Panaikinti
    6. Jei kas aplankysit tą vietą iš tikrųjų – prašyčiau pasidalint įspūdžiais. Ypač: ąžuolų giraitė buvo pasodinta ar keli ąžuoliukai? Gal daug neprigijo, ar kaip?

      Panaikinti
    7. Paminklas stovi prie pat autostrados, maždaug per 300 m. į Vilniaus pusę nuo tos vietos, kur ji kerta Dūkštos upelį. Bent jau taip randu Maps.lt ortofoto nuotraukoje. Tai tikrai kvr registre netikslios koordinatės.

      Panaikinti