(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2015-05-20

(755) Pakeliui namo, xxiii: apie lietuvybės personalinę įvairovę

Tuskulėnų rimties parko stotelė, laukiu T-19 (kuprinėj š.m. Poezijos pavasario almanachas, noris peržvegt); tuoj sustos A4-G:
– Mártinai, ateik čia! – motina.
– Mártinai! – vyresnė (pora ar trejetu metų) sesuo, dar vadintina sesyte.
Berniukas, vardu Mártinas, o ne Martynas. Gal tėtis vokietis? Gal. Prasmingas vardas; Lietuvai labai reikia Lutherių.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kur tik ką užtinku, būtinai perskaitau, jei autorė – Julija Božičko [prieš keletą metų per Jaunųjų filologų konkursą paklausiau Rūdiškių gimnazijos moksleivės, kaip kirčiuot jos pavardę; antram skiemeny: Božìčko]. Duok, likime, progą išsiskleist! Turi žmogus stiprų talentą kurt personažų įtikinamus charakterius, įvairaus amžiaus personažų, ne tik bendraamžių. O tai jau labai daug. Ir šiaip – jei reiktų apibūdint pirmąjį įspūdį – žmogus, kuris ne iš šio pasaulio, bet: nori suvokt šį pasaulį.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Per Vytauto Mačernio skaitymus LLTI gegužės 7-ą, vad. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną [*], Šeštąją viziją pradėjo skaityt kolegė Gražina Kadžytė (iš Lietuvių poezijos antologijos pirmojo tomo, kurį gavo dovanų būdama devintokė už gerą mokymąsi), o pratęsė devintokas Umberto Masi, ir pratęsė labai įspūdingai. – Pala, kiek čia metų reikia luktelt, kad Umberto taptų Muzikos ir teatro akademijos pirmakursiu?

Įvairovė yra gerybė. Džiuginanti. Turtinanti.
--------------------------------------------------
[*] Neskaičiavau, kiek trigalvių minėtinų dienų yra oficialiam LR Seimo palaimintam sąraše. – Reiktų vis dėlto pasirinkt.
Siūlyčiau: 05-07 telieka – Spaudos atgavimo (atsikovojimo, – jei Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus [irgi Mačernį skaičiusio] samprotavimą prisiminsim); o kalbą ir knygą susiekim su bendresnėm datom: 04-23 – Pasaulinė knygos diena, 09-26 – Europos kalbų diena.

4 komentarai:

  1. Anonimiškas2015-06-19 15:15

    Kaip malonu užtikti tokį štai komentarą apie save. Kad žinočiau, kas jo autorius.. Ačiū labai. :) Linkėjimai, Julija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, tai yra tokio Virginijaus Gasiliūno, kuris yra svarstęs – Tau girdint (atėjai ar ne iš Poezijos sekcijos svarstymų?) – apie Tavo apsakymus per Jaunųjų filologų konkursą; nebeatsimenu kada; senokai; Žemaitijoj?; – tinklaraštis. – Tikiu, Tu esi labai talentinga. Sėkmės! – Išties ką Tavo radęs skaitau.

      Panaikinti