(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2018-12-23

(1147) Įsivaizduojamo pokalbio nuotrupa, lix

– Tai apdergei Sabaliauskaitę. Kiek premijų ji yra gavusi? [pirmoji frazė tikra, antros tiksliai nebeprisimenu]
– Apdergiau? Pasakydamas, kad Silva rerum antros knygos tik pusę perskaičiau? Žinai, nebesuprantu, kas daros. Atrodo, stengies būt kuo korektiškesnis, teužfiksuoji nuomonę, jokių pretenzijų į apibendrinimus, nuosprendžius kokius, bet vis tiek kitiem atrodo, kad ir tu užsiimi skaldymais – nori „smogti taip, kad maža nepasirodytų“ (Rokiškis Rabinovičius mėgsta šitą pasažą; smogt kaip koks cunamis Indonezijai). Kaplinskio romano redaktorė, sutikta prie lifto: „Tai sukritikavai vertimą“ (beje, Ta pati upė jau išėjo, tik knygynuos dar nėr). Ir puoli teisintis, kad ne kritikavai, o tik pasvarstei, kaip kitaip galėtų būt, tuolab (paaiškėja) kitaip yr buvę (Krosso Sustingusiam skrydy asmenvardžiai ne pagal tarimą rašyti). Nežinau, atrodo, kad tik arba–arba beliko: jei negiri, vadinas, peiki. Tarsi nieko kito negalėtų būt: abejonių, paprasčiausių pasvarstymų neturint tikslo vertinti ir pan.
– Nu nežinau, man taip pasirodė.

Prieduras (2019 I 15) Nepatinka man ta fazė, besibaigianti „kad maža nepasirodytų“; kaip žodžių darinys nepatinka. Radau daug geresnę, užfiksuoju, gal kam pravers. — Bronys Raila savo publicistikoj mėgo prie daug ko kabinėtis, neretai – ir be pagrindo. Vienam rašiny 1960-ais ir istoriką Vincą Trumpą užkabino (šiaip, bent jau kartais, regis, lyg ir geri draugai būdavo, Lietuvių Rezistencinei Santarvei, slaptai Klevo brolijai abu priklausė), nevengdamas insinuacijų apie darbą sovietams už rublius ir iš durnumo. Tas Railos rašinys Trumpai buvęs kaip perkūnas iš giedro dangaus; „neradau kito kelio, kaip tik vožti per galvą taip, kad iš vietos nekeltų“ (iš 1960 X 15 laiško Henrikui Žemeliui, Vinco Trumpos korespondencija, sud. Daiva Dapkutė ir Dalia Kuizinienė, 2013, p. 84). — „Vožti taip, kad iš vietos nekeltų“, manyčiau, ir stipriau, ir vaizdingiau negu „Smogti taip, kad maža nepasirodytų“.

2 komentarai:

  1. Jučia ar nejučia taikliai nusakytas mūsuose įprastas literatūros (šiuo atveju) vertinimo kriterijus. "Kiek premijų gavusi (gavęs)!" Dar būna: "Į šitiek kalbų versta (verstas)!", dar: "Per radiją girdėjau, išleido puikią knygą..." Dar: "Draugė nusipirko, tai matyt gera knyga..." Lengviausia tokių vertintojų minią pavergti, abstrakčiai paverkšlenus apie išvogtą Lietuvą (žinoma, be jokios atsakomybės, neturint ir nepateikiant jokių faktų) ar ką nors panašaus. Tada jau nė rašyti nebereikės, ir šiaip būsi neginčytinas genijus. O taip norėtųsi, kad pati teksto kokybė būtų vienintelis kriterijus. Kita vertus, yra kam taip ir yra. Šauniam, nenuilstančiam tinklaraščio autoriui, visiems skaitytojams, komentuotojams, vertintojams (!), batautojams linkiu jaukių, šeimyniškų, nebanalių Šv. Kalėdų, dosnių, ramių, kultūriškų, ypatingų artėjančių Naujųjų! Šiltų, patogių, ištvermingų batų! Būkime geri ir atidūs vieni kitiems (ir sau).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vidai, už geražodžius, už palinkėjimus. Ir Tau, ir kitiem, kas skaito šituos rašinėjimus, ką pažįstu ir ko nepažįstu, ką galbūt užsikrėčiau batavimo bacila, norėčiau palinkėt ko nors gražaus ir mielo; pasirinkit patys ir pačios; pasirinkot? – štai to ir linkiu.

      Panaikinti