(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2015-12-01

(802) Visiškai tarp kitko: kambarys, kuriame 1918-ais buvo pasirašytas Lietuvos nepriklausomybės aktas

1928-02-16 Lietuvos aidas išleido priedą, skirtą dešimties Nepriklausomosios Lietuvos gyvenimo metų sukaktuvėms paminėti.
Trečiam puslapy yra įdėta kairėj esanti fotografija (netikrinau, ar tai ta pati vienintelė išlikusi tuometinį kambario vaizdą įamžinusi nuotrauka, minima Signatarų namų ekspozicijos apraše; ten galima pamatyt ir kambario panoraminį vaizdą).

Du skirtumu krenta į akis:
— etažerė, stovinti prie lango, dabar ne taip pasukta, – anaip buvo daug patogiau pasiimti kad ir laikraštį priėjus prie lango;
— ir trūksta staliuko pasieny; tai jau rimtesnis trūkumas: kambary, kuriame posėdžiaujama, apie didįjį stalą susirenka posėdžio dalyviai, o prie mažojo įsitaiso protokolą rašantieji, dažniausiai du.

4 komentarai:

  1. „...ar tai ta pati vienintelė išlikusi...“
    Jei tik vienintelė išliko, kaip gali būt ne ta pati?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rašydamas neturėjau galimybės palygint tame LA priede paskelbtos nuotraukos su esančia Signatarų namuos, todėl, būdamas iš prigimties neviernas Tamošius, taip ir užrašiau. Greičiausiai ta pati, bet prieš taip teigiant juk būtina patikrint.

      Panaikinti
    2. Anonimiškas2023-02-13 22:48

      Šis kambarys nebuvo Lietuvos Tarybos posėdžių vieta, tai Lietuvių draugijos nukentėjusiems nuo karo šelpti pirmininko kabinetas. Nutarta eksponuoti draugijos kėdes, o ne atsitiktinį stalelį.

      Panaikinti
    3. Jūs, neabejoju, geriau žinot. Tik požiūris į stalelį pasirodė šiek tiek iš aukšto :)

      Panaikinti