(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2011-07-29

(189) Kaczynski vs Breivik

Atostogos artėja į pabaigą. Dar pora dienų vad. sode 3 km nuo Paberžės, pamosuojant dalgiu, pagenint vaiskrūmius, pan. Vakar beveik visą dieną lijo, tad beliko tupėt namely ir – skaityt buvusių šeimininkų prakuroms sukauptus senus laikraščius.

Lietuvos žinios, 2000-08-30, p. 16: Alfredas Goštautas, „Daktaras Bomba“. Straipsnis apie talentingą matematiką, tapusį ekoteroristu – Unabomeriu – dr. Theodore’ą J. Kaczynskį. Pretekstas: Michigano valstijos bibliotekoje jau galima perskaityt visą Kaczynskio manifesto – 35,000-word paper – „Industrinė visuomenė ir jos ateitis“ tekstą; NY Times ir Washington Post jį 1995-ais buvo – FTB nurodymu – paskelbę su kupiūrom. Kaczynskio paštu siųstos 16 bombų atėmė gyvybę trims ir sužeidė 23 žmones. Už tai sėdi iki gyvos galvos (nes diagnozuota schizofrenija; kitaip – mirties bausmė). Va kas keista: Goštauto str. (straipsnio, ne gatvės) pabaigoj nurodytas adresas, kuriuo galima rašyt T.J. Kaczynskiui kalėjiman: 04475-046 / U.S.Penitentiary Max / P.O. Box 8500 / Florence, CO 81226-8500 / USA (smalsu, ar kas iš Lietuvos parašė?).
2000-ais rašytam straipsny užfiksuota, esą Kaczynskį kai kas tuolaik, praėjusio amžiaus pabaigoj, ėmęs vadint naujuoju Dostojevskio Nusikaltime ir bausmėj sukurtuoju Raskolnikovu (nors gal tikslesnis įvardijimas būtų: Waldeno radikalas – aliuzija į Thoreau, o ne į Dostojevskio personažą).
Dabar skaitant šią informaciją, Kaczynskio mintys ir veiksmai (aišku, Sloterdijko pasiskaičius) atrodo kaip детский лепет.
Deja, kol kas visiems [dabar – 2011 liepą] žinomas Andersas Behringas Breivikas (pagal gimimo metus, galįs būt Unabomberio sūnum: „tėvas“ *1942, „sūnus“ *1979; matematika vs verslo vadyba), rašęs savo begalinio ilgio (1518 puslapių) „samprotavimus“ 2083 – A European Declaration of Independence plagijuodamas „tėvo“ mintis, nužudęs 77 (8+69) žmones ir galintis būt „izoliuotas“ daugiausia 21 metams, laikomas puikiausiame kalėjime (net pavydu, tikrai, sąlygas turiu galvoj; ir jokio mokesčio žiemą už šildymą!).
Kas degraduoja? Žmonės, idealai, politinės sistemos? Atmintis?
P.S. Tupi —vg— su mobiliuoju telefonu prie obels, įjungta funkcija „vaizdo kamera“, sraigė kopia šlapiu kamienu į viršų – žinau, bet nematau: 1978–1995 vs 2011-07-22. Laikas reliatyvus? Taip. O vertybės? Nieko tikro negaliu pasakyt.

3 komentarai:

  1. Abejoju, kad galima šnekėti apie kažkokią degradaciją. Įtariu, visais laikais buvo visokiausių radikalų kaip Breivikas ar Unabomberis, bet tik dabar vienas žmogus gali pridaryti tiek žalos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ar Unabomberio laikais nebuvo automatų, kuriais galima išpyškint dešimtis? Ir kodėl man, senam diedui, atrodo, kad TADA ir radikalai turėjo sąžinės (mažos mažos dalies kilmininkas)? O Breivikas tiesiog sukūrė ir įvykdė „verslo“ planą. Ir tai jau nebe cinizmas, o kažkas kita.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pagalvojau: ir kam taip gausiai prinuorodinau šitą įrašą? Nežinau. Atsiprašau, jei ką įžeidžiau. Stengsiuos taip nebedaryt.

    AtsakytiPanaikinti