(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2019-01-06

(1151) Aaktualijos, iii: Menschheitspartei laiškas lietuviams

[Kai gruodžio pabaigoj žiniasklaida ėmė ieškot įvykių, kuriuos galėtų pristatyt kaip metų svarbiausius, reikšmingiausius, kilo noras prisimint ką nors visai nereikšmingo. Pirmiausia prisiminiau, kad šičia trejus metus nebuvo įrašo, pavadinto aaktualija; blogai; kas iš pernai užkliuvusių dalykų tiktų kaip aktualijos priešingybė? Gal štai šitas straipsnelis, atsitiktinai pastebėtas Lietuvos Žiniose (1932 III 2, nr. 50, p. 2).]
Петър Дънов
(nuotr. iš adyulgerov.blogspot.com)
Vokietijos humanistų partija už taiką su Lietuva.
Šiuo momentu Vokietijos nacionalistų ir militaristų sudarytas ūpas, kad net pavojinga kartais ką nors pasakyti apie Lietuvą. Tačiau tam nesantaikos ūpui yra ir pasipriešinimo. Vakar mes rašėme apie Kelno radio stotį, kuri davė gražią apie Lietuvą paskaitą su koncertu [užvakar buvo rašyta, žr. , 1932 II 29, p. 5: „Kada vokiečių nacionalistų spauda siunta ir kursto prieš Lietuvą, Vokietijoj yra ir rimties ir nešališkumo. Pav. vakar 12 val. Kelno radio stoties buvo perduota paskaita apie Lietuvą: skaitė dr. Fainbergas; paskaita buvo pavaizduota lietuviškomis plokštelėmis. Tai malonus reiškinys“]. Dabar štai vokiečių humanistų partija (Menschheitspartei), kuri randasi su savo centru Hamburge, parašė šiokio turinio laišką į Lietuvos asmenis:
„Mielas drauge, dabartinio susijaudinimo metu, kuris vyksta Vokietijoj dėl įvykių Klaipėdoj [1932 II 6 gubernatoriui Antanui Merkiui atstatydinus Klaipėdos krašto direktorijos pirmininką Otto Böttcherį, Vokietijos Vyriausybė II 8 įteikė skundą Tautų Sąjungos Tarybai kaltindama Lietuvą šiurkščiai pažeidus Klaipėdos krašto konvenciją], mes neužmirškime, kad jūs ir mes esame žmonijos broliais ir kad mums negali būti jokių valstybių sienų ir priešų neapykantos. Mes prašome jūsų taipogi šiokioj dvasioj išsireikšti solidariai ir tvirtus politinius ryšius su mumis užmegzti nusistatant nekovoti prieš kitus tiek ūkio priemonėmis, tiek ginklu“. Pagaliau laišką baigia: „Junkitės su mumis ir junkit kitus“.
(Po teksteliu – nuotrauka: „Vokietijos fašistų vadas Hitleris, kaip kandidatas į Vokietijos prezidentus, sako pirmąją savo prakalbą per radio“.) — Nieko tokio neišgooglinau apie Humanistų partiją/sąjūdį, tik sakinį: „The German Menschheitspartei movement (1932) announced its belonging to the Universal White Brotherhood in Bulgaria and its respect to Master Peter Deunov.“ — Petyras Dynovas įrašytas knygon 100-те най-влиятелни българи в нашата история. — Ir dar dingtelėjo klausimas: Vydūnas būtų balsavęs už Menschheitspartei (sąsaja per die Menshlichkeit / žmoniškumą)? Jei nebūtų kito pasirinkimo? Per 1930-ų Reichstago rinkimus Menschheitspartei und neue Volksgemeinschaft gavo 1626 balsus, Preußisch-litauische Volkspartei – 666 (vienas jų – Vydūno?); taip mažai, kad net nemėginama paverst nuošimčiais. — Nykstamai mažas skaičius, – frazė, kurią pernai per radiją ištarė viceministras Giedrius Viliūnas, kalbėdamas apie ketinimus kai kuriuos socialinių mokslų institutus prijungt prie ministerijų (ten dirbančių žmonių skaičių turėjo omeny). Kodėl ją prisiminiau? Jaučiuos esąs iš nykstamųjų? Velniaižin. Gal. Bet tai jau susireikšminimas; blogai.

3 komentarai:

  1. Vokiškai apie tą partiją galima išguglinti ir daugiau.

    Įkūrė ją 1930 m. Vilhelmas Haidornas (Wilhelm Heydorn), vokiečių mąstytojas, mokytojas, pastorius (buvo perėjęs į katalikybę, grįžo atgal), dirbęs net Heilpraktiker (gydūnas, natūropatas). Pažiūros (taigi ir partijos) – žmogus ir religija be dogmų, be sienų etc. : „Būti tik žmogum“ (Nur Mensch sein) – vienos jo knygos (brošiūros?) pavadinimas.
    Partija turėjo keletą skyrių, centras Hamburge, uždrausta 1933.
    Gal tą laišką lietuvimas jis pats ir parašė?
    Įdomu, kad Vikipedijos strapisnyje apie jį Menschheitspartei įkūrimas net neminimas, bet minimas straipsnyje apie jo sūnų dailininką (Volker Detlef Heydorn) – kad jo tėvas įkūrė tokią partiją.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Inga, už įrašo papildą. Greičiausiai jis ir parašė tą laišką.
      Nežinau, ką manot pati, o aš manau jus esant šio tinklaraščio bendraautore.

      Panaikinti
    2. Tai juk pasakyta: „Junkitės su mumis ir junkit kitus“ :)

      Tiesa, dar dėl knygos „Nur Mensch sein“ – apie ją paguglinau jau parašiusi komentarą.
      Tai jo viso gyvenimo atsiminimai, 500 psl,, išleisti tik 1999 m., taigi 40 metų praėjus po mirties. Tikėtina, kad ir apie partiją rašoma.

      Panaikinti