(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2019-01-18

(1157) Dėl juoko: kas lemia – pirkt ar nepirkt?


Nelabai seniai nebeatsimenu per kokią TV mačiau reportažą, kaip Rumšiškėse perdengiami stogai. Švendrėm. Viena iš priežasčių, kodėl darbai vyksta ne taip spėriai kaip norėtųs (dalis stogų uždengti plėvele, kad nelytų vidun), – švendrės brangsta, nes žiemos daros per šiltos, sunku prieit ir pripjaut. — Tatai prisiminiau vienoj internetinėj sendaikčių krautuvėlėj pamatęs šią nuotraukytę: lygiai tokį pat įrankį turėjo ir tie stogdengiai Rumšiškėse. Ir čia ne švendrėm, o šiaudais, regis, dengia. Kokian mokyklinian vadovėlin reiktų įdėt, prie Krėvės, kad būt aišku, kaip atsiranda ta šiaudinė pastogė. Jei jau akis užkliuvo, gal imt ir nusipirkt? Bet brangoka: 2.80 (brangiau negu tos Saločių turgaus aikštės nuotraukos; tos: 2.10 ir 2.30). Vis dėlto nusipirkau. Nes nuotraukos antroj pusėj kažkas parašyta; o perskaityt nenusipirkus-nenuskenavus-nepakoregavus-nepadidinus – na, niekaip. Be to, galima bus atiduot Tautosakos archyvui, ten tokių etno- visokių daugiau yr, bus dar viena.
— pats iš savęs juokies, tokiais niekais užsiimdamas, bet vis tiek: na, jei užrašyta, noris perskaityt, ir viskas. — Manyčiau, gali būt, kad šitą nuotraukytę vienas iš stogdengių – greičiausiai jaunesnysis (ar gali būt, kad čia tėvas ir sūnus?) – padovanojo kokiai merginai (aišku, patinkančiai) atminimui. Ką užrašė antroj pusėj? Prašo prisimint (taip) ir dar lyg kokį pašmaikštavimą apie meilę nori suręst (?). Štai ką tepavyko įskaityt:
Prisimi[n]k. Vinci
K[...]tu [gal pavardė?] ir ma[n]e
Mylek Vinci kuri
Mili ti[k] nelisk
Pri kitu ir ne visi[...]
Kors [...] ligai [= ilgai?]
n[es?] milesi tik
neužmyršk ir mane
[... / ...]

[šone:] su kit[...]
Visiškai aišku, kad įskaitęs/perskaitęs jokios paslapties nesužinosi, bet noris, ir tiek – ciekava, taip sakant.
Gal atsiras ir daugiau ciekaunų?
P.S. Tas įrankis vyresniojo rankoj lopeta vadintas, yr ir žodis stogdengtė, bet jis kažkoks už dantų kliūvantis.

2 komentarai:


  1. "Prisimink Vinci kartu [toks įspūdis, kad kažkas kita buvo pradėta rašyt] ir mane Mejleti Vinci kuri/turi gal kita mili t[a]i nelisk Pri kitu ir ne visi[...]/ne[...]isikėli nors turėk [abejoju dėl žodžio pradžios] ligai ana milėsi tik neužmiršk ir mane [lyg kažkokia pradžia, bet blyški] [...]nenk tou" Lyg kažkokia mintelė kristalizuojas, jeigu nesuklydau bešifruodama, tik dar trumpas užrašas aukštyn kojom yra pačiame viršuje, ilgas - kitame šone, ypač be jo kokia nors svarbi frazės dalis gali likti pasislėpusi.

    Įdomi nuotrauka, gera kompozicija, o su įrašu dar ir visa istorija išeina.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, cekauna Vilma. Užrašas, aišku, labiau iššūkis negu koks informacijos šaltinis.
      Nuotrauką jau atidaviau; kolegės džiaugės. Tas daug svarbiau – pradžiugint.

      Panaikinti