(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2018-08-22

(1103) Paradonelaitiana: ąžuoliukas, ii

2018 VIII 9
2018 VIII 21



Praėjo ketvertas metų, ąžuoliukas išstypo, pasikėtojo; jau pernai su coll. Pranu svarstėm, kad juo reikia pasirūpint, bet tik šįmet rimtai užsiėmėm.
Kreipiaus į arboristą Algį Davenį, patiems pritrūko drąsos, be to, ąžuolas vis dėlto ne obelis ar slyva – tas kaip jau pageni, taip pageni, kelios dešimtys metų, ir jau gali galvot apie naują sodinuką.
Atvažiavo žmogus, apkarpė, dabar jau kamienas ir laja matyt, pakėlė sijoną, jo žodžiais tariant, vos ne visas šakeles patrumpino, kad imtų šakotis.
Mūsų užduotis – kad tiesiau augtų, patempt į reikiamą šoną (jau sugalvojau kaip, pirmadienį bus padaryta).
Sakot, šiek tiek kreivas kamienas Donelaičio ąžuoliuko? Nemanau, kad tatai bėda. Medžiai, kaip ir žmonės, ne stygos, visokių būna.










Digresija (paburbėt užėjo noras)
Kiek ąžuoliukų įvairiausiose Lietuvos vietose įvairiausiom progom prisodinta nuo Atgimimo laikų? Vargu ar kas skaičiavo. Dalis prižiūrima, bet dalis – deja – užkasus duobę palikta likimo valiai. Kiek jų prisodino įv. ofic. asmenys, o ar bent nuvažiuoja pasižiūrėt, kaip jie auga? (Medžiu kaip ir vaiku derėtų bent jau pradžioj pasirūpint.)
— Pirmą rugpjūčio šeštadienį, priešpaskutinę atostogų dieną, teko būt pavežiotam po Biržų girią. Stabtelėjom vietose, kurios minimos Daliaus Mikelionio rašiny. Bet tik apie vieną kelis sakinius noris užfiksuot, nes susijusi su ąžuoliukų sodinimo mada.
Gudiškis buvo kaimas girioj, dabar tatai Tamošiūnų girininkijos 119 kvartalo 22 sklypas. Ten vyko didelis 1863-iųjų sukilimo mūšis, buvo skaudžiai pralaimėta; 1936-ais toj vietoj pastatytas kryžius žuvusiems atminti (Kultūros vertybių registre galima pamatyt nuotraukų, kaip jis atrodė anksčiau – tvorele buvo aptvertas; aplinka „sutvarkyta“ – tas stalas iš plytelių padarytas – ne per seniausiai; nežinau, miestelio aikštėj tos plytelės gal ir tiktų, bet vidury girios, bent mano supratimu, nei šis, nei tas); iki kryžiaus keliukas nuo linijos per girią – koks 100 metrų; kairėj tako pusėj kas trys žingsniai (skaičiavau) prisodinta ąžuoliukų: žr. nuotrauką kairėj – tikiuos, pamatysit, kur ąžuoliukas. Ir kam atėjo į galvą prikaišiot ąžuoliukų tokioj vietoj, kur jiems telemta skurst: ir baisiai per tankiai, ir nei erdvės, nei šviesos užtektinai; aplink rimti medžiai saulę užstoja, šalia lazdynai ir kiti krūmai spaudžia naujakurius; nežinau, mano akim, tiesiog pavyzdys, kaip nederėtų daryt, kad ir kokių gražių tikslų turint; šiek tiek ir proto tikrai nepakenktų. (Na va, paburbėjau – ir apsiraminau.)

4 komentarai:

  1. Praėjo vos 30 metų nuo Tautino atgimimo ąžuolyno Ožkabaliuose sodinimo pradžios, ir jau matosi, kad ąžuolai susodinti per tankiai.
    Buvau šiemet – pinasi šakomis, tamsu, saulė neprasiskverbia...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasak Algio Davenio, ąžuolui reikia po 15 m į visas puses, vadinas, reikia sodint mažiausiai kas 30 metrų.

      Panaikinti
  2. Negaliu nepridėti ir aš savo trigrašio. Visų pirma noriu pasidalinti „istorine“ nuotrauka, kurioje šalia apkirpto Donelaičio ąžuoliuko įamžinti jo krikštatėvis Virginijus ir parikmakeris-arboristas Algis. Antra, prie to ąžuoliuko prašyte prašosi pastatoma lentelė su atitinkamu užrašu; ne tik kad išskirtų jį iš kitų pasaulio ąžuolų, bet ir apsaugotų nuo kokio netyčinio neapsižiūrėjimo. Kaip pavyzdį siunčiu nuotraukas kito vardinio medelio, pasodinto už kelių šimtų metrų nuo Vileišių rūmų Sapiegų parke.
    Pasirašo: apsišaukėlio Visuomeninio komiteto Donelaičio ąžuoliukui tiesinti narys Pranas
    Virginijau, nemoku prikabinti prie komentaro nuotraukų; atsiųsiu su laišku. pr

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja, nuotraukos į komentarus „netelpa“, sistema neleidžia, tad teko jas sudėt į atskirą puslapį. Ačiū, Pranai; reakcijos prie vaizdų.

      Panaikinti