(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-10-21

(122) Memorialiniai muziejai: Vilnius vs Ryga

Bernardinuos.lt skaitydamas Antano Šimkaus užfiksuotą pokalbį apie Vilniaus memorialinius muziejus, priėjau Kristinos Ulevičiūtės, savivaldybės Kultūros, sporto ir turizmo departamento direktorės, pasisakymą:
Miestas šiandien pats sau kelia labai aukštų uždavinių, ir jei šiandien kalbėtume apie memorialiką, tai memorialinis muziejus ir apskritai muziejų kultūra yra labai siauras spektras. Aš nesakyčiau turizmo departamento šefui: „Būkim malonūs, ir įtraukime į tą leidinį būtent memorialinius muziejus kaip lankytinas vietas.“ Kodėl? Todėl, kad nė viena turizmo kompanija nesiimtų, tiesiog atsisakytų šitos paslaugos. Aš sakau labai atsakingai.
Memorialika nėra užsienio turistams, turizmo rinka labai pretenzinga, jinai ignoruoja mūsų žmones, mūsų visuomenę.
Ir prisiminiau iš Rygos turizmo informacijos centro šiąvasar draugės pasiimtą brošiūrą, kurioj siūloma aplankyt ne vieną nac. memorialinį muziejų (daiktas angliškas, išeitų, skirtas turistams; ir muziejų pavadinimus pateikiu angliškai, po jais pakišdamas nuorodas į internetinius puslapius, jei turi):
Išvada peršasi tokia: Rygos turizmo organizatoriai geresnės nuomonės apie atvykstančiuosius, tikrai nemano, kad jie a priori „ignoruoja mūsų žmones, mūsų visuomenę“.
P.S. Grįžęs iš Rygos, norėjau palygint, kiek su literatūra susijusių muziejų siūloma aplankyt Vilniaus svečiams ir viešnioms. Rugsėjį užsukau į informacijos centriuką, kuris glaudžias tame pat statiny kaip ir R-Kioskas šalia Katedros aikštės ir paprašiau analogiško – Vilniaus muziejų angliškai. – „Neturime tokio.“ Ir pasiūlė Vilnius: Visitor’s Guide. Ten teradau du:
  • Alexander Pushkin Literature Museum (Subačiaus Str. 124),
  • Museum of Adomas Mickevičius (Adam Mickiewicz) of the Vilnius University Library (Bernardinų Str. 11).
Pozicija aiški: venclovų, mykolaičių-putinų, krėvių etc. net neverta siūlyt – niekam nebus įdomu.
Tiesą sakant, visada šiek tiek pykteliu, jei kas lepteli: „Ai, šitas tau tikrai bus neįdomu.“ – Nespręsk už mane, pats galiu (ir noriu)!
O grįžtant prie Kultūros, sporto ir turizmo departamento direktorės pozicijos, galima tarstelt (irgi labai atsakingai): nespręskite apie kitus pagal save.

P.P.S. Tarpžemyniniai tinklaraštininkų mainai: aš Miniui lietuvišką numeruotą medį, jis man – miškinę šlepetę iš Ohio valstijos.

6 komentarai:

  1. ..ir aš nuoširdžiai paklausiu - kam įdomus Antanas Venclova? Kaip kolaboravimo fenomenas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei Pačiam neįdomus, tai dar nereiškia, kad kam nors kitam irgi neįdomus. Be to, ten ne Antano Venclovos, o Venclovų namai-muziejus (http://www.vilniausmuziejai.lt/venclova/index.htm)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O Kosto Kubilinsko memorialinės vietos nėra?
    Įdomu būtų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nėra, bet jei įdomu – gyveno Antakalnio 8. Dar gali pasižiūrėt čia: http://www.vilkaviskisinfo.lt/kostas_kubilinskas,lt,4552.html
    Troyau, suprantu, kur lenki, bet man žmogaus vertinimas tik vienu aspektu iš principo yra nepriimtinas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pasakymas:
    "turizmo rinka labai pretenzinga, jinai ignoruoja mūsų žmones, mūsų visuomenę"
    tikrai jau labai siauras ir pasakyciau bukas. Jei turistai ignoruotu zmones ir visuomene jie apskritai nevaziuotu i Lietuva. Sutinku su Tavo (labai atsakingu) tarstelejimu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dar viena publikacija apie memorialinius muziejus: http://www.veidas.lt/kultura/vilniuje-norima-sunaikinti-dali-muzieju

    AtsakytiPanaikinti