(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-10-15

(119) Broliai ir sesės Vileišiai




Kiekvienąkart pamatęs šitą skelbimą pagalvodavau: kodėl tik Petrui, Antanui ir Jonui? O Anuprui? Kodėl plakato rengėjai žiauriai nupjovė vieną brolį (pirmą iš dešinės; visa nuotrauka iš čia)? Kodėl per prastas pasirodė Anupras? Kad apie jį Jonas Aničas monografijos neparašė? Ar kad buvo tik inžinieriaus Petro pagalbininkas?
O kaip vyriausiasis Kazimieras, paveldėjęs tėvo ūkį? O Juozas, išėjęs į kunigus? O seserys?
Ar šeimą, tautą ir valstybę simbolizuot teturi teisę inžinierius, gydytojas ir teisininkas, kurie būtinai privalo būt ir vad. visuomenės veikėjai?













Dabar jau įvykęs ir paminklo konkursas, ir nugalėtojai paskelbti – Regimantas Midvikis, Linas Krūgelis ir Ričardas Krištapavičius (jų sukurto paminklo projektas iš čia).
Žiūrėdamas pagalvojau: prie stalo sėdi trys broliai, bet žvelgia ne viens į kitą, o kažkur tolyn – ar ne ateinančius brolius ir seseris pamatė? Vietos prie stalo yra.
Pasispaudus, ir Vileišienės tilpų.
Ir dar: tai bus paminklas ne Lietuvos kėlėjams, o daugumos supratimui, kas yra laikytini kėlėjais.

4 komentarai:

  1. Paminklas siaubingas, bet tai jau tapo norma. O ta nukirpta fotkė tai apskritai skandalas. Panašu, kad ir patys Vileišiai nesidžiaugtų tokia dovanėle...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas2012-02-09 08:53

    Net jeigu ketvirtas brolis ir nepasižymėjo dideliais darbais,bet paminklas tik su trimis broliais-nesąmonė.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas2012-11-16 02:01

    Sąmonė ar nesamonė, bet paminklai statomi istoriniams asmenims už jų konkrečius nuopelnus. Niekur nemačiau, kad Čiurlionis būtų pavaizduotas su savo 6 broliais ir seserimis, ko gero visi įžymus Lietuvos žmonės nebuvo visi vienturčiai, bet vaizduoti ištisas šeimas būtų nelogiška. O kodėl vaizduojami tik būtent tie trys broliai, plikim spręsti jų šeimos, giminės nariams, tai jų iniciatyva.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Matot, šis paminklas, mano manymu, kitoks negu Čiurlioniui ar Kudirkai. Kvietime aiškiai įvardinta: ŠEIMAI / TAUTAI / VALSTYBEI. Tad ir kyla klausimų; jų nekiltų, jei tai būtų paminklas trims garsiausiems broliams Vileišiams.

      Panaikinti