(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-10-25

(127) Donelaitiana, i

Foto iš skyscrapercity.com
Ne tokiu įrašu ketinau pradėt donelaitianą tinklarašty. Nuo pasižvalgymo po 2010-06-03 LR Seimo priimtą nutarimą nr. XI-878 „Dėl 2014 metų paskelbimo Kristijono Donelaičio metais ir Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių minėjimo 2010–2014 metų programos metmenų“ (ypač tą programą – įdomių dalykų ten priplanuota). Ir apžiūrėtos parodos „Dailininkai skaito Donelaitį“ įspūdžiai likę rankrašty (pasipiktinimą dėl pranešimo žiniasklaidai esu išreiškęs). Bet ką jau padarysi.

Vakar išgirdau, kad Stačiatikių Bažnyčia nori pasisavint (o kaip kitaip pavadinsi) Kristijono Donelaičio statytą evangelikų liuteronų bažnyčią Tolminkiemy. Užsienio reikalų viceministras poetas Evaldas Ignatavičius tikina:
Siekiame ir stengiamės įrašyti į visus mūsų susitikimų protokolus, kad jis [t.y. Donelaičio memorialinis muziejus Tolminkiemy] įgautų aukštesnį statusą – visos Rusijos muziejaus statusą. Ir, manau, kad tai mes pasieksime – turim puikius ryšius ir su Kaliningrado srities administracija, ir [su] Rusijos kultūros ministru ne kartą yra apie tai kalbėta. Svarbiausia, kad muziejus išliktų, kad būtų remontuojamas toliau.
Kas numatyta padaryt pagal Seimo priimtąją Programą Tolminkiemy (svarstymo stadijoj taip vadinosi ketinamų atlikt darbų sąrašas; programos metmenim tapo artėjant priėmimui: programa – įpareigojamąjį atspalvį turintis žodis, o va programos metmenys – ramesne sąžine bus galima dalies numatytų darbų ir nepadaryt)?
II. KRISTIJONO DONELAIČIO ISTORINIO PAVELDO RENOVAVIMAS IR ĮPRASMINIMAS
94. Tolminkiemio evangelikų liuteronų bažnyčia, atstatyta 1979 metais
94.1. Suremontuoti pastatą
94.2. Nudažyti išorės ir vidaus sienas
94.3. Įrengti šildymą
94.4. Mauzoliejaus prieangio nišą užpildyti vitražu arba horeljefu
94.5. Pastogės konstrukcijas padengti antipirenu
94.6. Įrengti vargonus
VYKDYTOJA: Vyriausybė; TERMINAS: 2013
Paieškojau, ką rusai rašo apie šitą reikalą. Štai čia, ką mano Nikolajus Akimovas. Juokingiausia, kad neužmirštas kultūros exministras R.V., padovanojęs už reprezentacines lėšas pirktą dulkių siurblį, bet užmirštas užsienio reikalų exministras V.U., padovanojęs tokiu pat būdu pirktą žoliapjovę.
P.S. Pamėginau įsivaizduot tokią situaciją: pastatas perduodamas Stačiatikių Bažnyčiai, nes ji pažada „saugot Donelaičio atminimą“. Bažnyčių „virsmas“ cerkvėm juk jokia naujiena. Kaliningrado srities valdžiai teks rinktis, į kieno norus atsižvelgti, – savos Bažnyčios ar kaimyninės valstybėlės.

2 komentarai:

  1. Prisiskaitęs, esą Kaliningrado srities Dūma ryt, ketvirtadienį, svarstys Donelaičio muziejaus perdavimo Stačiatikių Bažnyčiai klausimą, nulindau pasižiūrėt (http://duma.kaliningrad.org/ru/press-centre/duma-sessions/read/2557.htm).
    3 darbotvarkės klausimas:
    О рассмотрении в первом чтении проекта закона Калининградской области «О передаче государственного имущества Калининградской области религиозного назначения в собственность местной православной организации прихода Вознесения Господня города Гурьевска Калининградской области Смоленско-Калининградской епархии Русской Православной Церкви».
    O Tolminkiemis neminimas. Luktels, kol viskas aprims?

    AtsakytiPanaikinti
  2. „Ketvirtadienį Kaliningrado srities Dūma neribotam laikui atidėjo svarstymą dėl Kristijono Donelaičio memorialinio muziejaus Tolminkiemyje (Čistyje Pruduose) perdavimo Stačiatikių bažnyčiai, praneša Lietuvos generalinis konsulatas Kaliningrade.“ (http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/aazubalis-tikiuosi-kad-donelaicio-muziejus-nebus-atiduotas-staciatikiu-baznyciai.d?id=38006797)
    P.S. Vis dėlto idiotiškai atrodo tas „Čistyje Pruduose“. Jei linksniuojam prūdus, tai kuo blogesni čisti? Čistuose Pruduose? O gal Švariuosiuose Tvenkiniuose(plg. Juodkalnija)?

    AtsakytiPanaikinti