(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-10-15

(117) Apie mazochistinį katarsį

Photo: Reuters, iš: ouest-france.fr
Vakar, praėjus 69 dienos po nelaimės, žemės paviršiuj atsidūrė paskutinis iš 33 Čilės auksakasių (ir kodėl taip nepagarbiai juos kalnakasiais ar net angliakasiais vadinom?).
Vis neišeina iš galvos vaizdas: paskutinis išgelbėtasis Luisas Urzúa ir prezidentas Sebastiánas Piñera priglaudę prie krūtinių šalmus gieda tikriausiai himną. Kiek čiliečių apsiverkė matydami šį vaizdą? Daug. Ir man ėmė gerklę gniaužt. Pasak BBC,
Sebastian Pinera said he thought Chile was "more united and stronger than ever", and "more valued" worldwide.
Ko tam reikia? Nelaimės, pasibaigiančios laimingai. Baisios nelaimės, pasibaigiančios baisiai laimingai.
Ar ne panašiai, kaip dabar čiliečiai, mes jautėmės Kovo 11-ąją?
Ir tik tarp kitko, kažkur toli šone, šmėkščioja/šmėkščiojo mintis: o gal geriau būtų buvę išvengus tos laimingai pasibaigusios nelaimės? Bet kita vertus, šnabžda mūsų mazochizmas, būtų buvus prarasta katarsio galimybė.

2 komentarai:

  1. Jei isvengsi nelaimes tai nebus ivykio, nes ramus kasdieninis gyvenimas nera ivykis, nuobodu, nera astriu pojuciu, nera to adrenalino verciancio choru dainuot ar spausti asaras.
    Is tos pacios serijos as nesuprantu, kodel pvz. sportininkai visus metus dziaugiasi visokia slove, o apie mokslininkus pakalba maziau nei menesi per metus isvardindami kas gavo Nobeli. Bet turbut del to pacio adreanlino stygiaus svarbiau skelbti visokius laimejimus ir pralaimejimus nei pasiekimus gyvenant ramiai.
    O katarsis tai mane istiko, kai perskaiciau laikrastyje, jog norima toje sachtoje ikurti muzieju.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tiesiog prasideda kitas etapas: kaip iš viso to būtų galima uždirbt kuo daugiau pinigų. Kai kas jau uždirbo: „JAV akinių gamintojas „Oakley“ kiekvienam į dienos šviesą ištrauktam šachtininkui padovanojo specialius akinius nuo saulės. Vieneto vertė siekia 200 JAV dolerių. Reklamos specialistai suskaičiavo, kad net ir bendra suma yra niekinė, nes bendrovė gavo televizijos eterio laiko, verto 41 mln. JAV dolerių.“ („Kas uždirbo, o kas prarado gelbėjant Čilės šachtininkus“, pinigukarta.lt pagal BBC)

    AtsakytiPanaikinti