(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-07-07

(76) Rastinukai, ix: Leninas ir krosnius

Kolegė vartinėdama Naujų knygų (ėjo toks informacinis biuletenis) 1961 metų trečią numerį užkliuvo už Aleksandro Tvardovskio poemėlės Leninas ir krosnius, kurią išvertė Alfonsas Maldonis. 20 000 egz., 14 kp. Mėginom prisimint, kaip krosnius rusiškai. Печник. Ir užkibau. Anotacija: „Ar žinote pasakojimą, kaip vienas krosnius, nepažinęs pieva vaikštinėjančio Lenino, išbarė jį, ir kas nutiko paskui?“ Nežinojau. Sužinojau. Juokinga.
За версту – как шел пешком –
Мог его узнать бы каждый.
Только случай с печником
Вышел вот какой однажды.

Видит издали печник,
Видит: кто-то незнакомый
По лугу по заливному
Без дороги – напрямик.

А печник и рад отчасти, –
По-хозяйски руку в бок, –
Ведь при царской прежней власти
Пофорсить он разве мог?
— — — — — — — — — — — — — — — —
– Эй ты, кто там ходит лугом!
Кто велел топтать покос?! –
Да с плеча на всю округу
И поехал, и понес.

Разошелся.
А прохожий
Улыбнулся, кепку снял.
– Хорошо ругаться можешь! –
Только это и сказал.

Постоял еще немного,
Дескать, что ж, прости, отец,
Мол, пойду другой дорогой...
Тут бы делу и конец.

Но печник – душа живая,–
Знай меня, не лыком шит! –
Припугнуть еще желая:
– Как фамилия? – кричит.

Тот вздохнул, пожал плечами,
Лысый, ростом невелик.
– Ленин, – просто отвечает.
– Ленин! – Тут и сел старик.
Slapyvardžiu prisidengė Uljanovas, revoliucionieriaus instinktas vis dėlto suveikė. O paskui nutiko tai, ką galima nuspėt.

P.S. O Google užklausa „Leninas ir krosnius“ (Galbūt jūs norėjote ieškoti: Leninas ir krosnys[?]) nuvedė prie pernykščio Vilijos Budrikienės straipsnio „Į krosnį sugrūstos knygos sukiršino bendruomenę“:
„Tokių dalykų nebūdavo net tarybiniais laikais. Mano vaikas dar tebegalvoja apie tai, kaip nešė knygas į katilinę deginti. Jis nebekenčia šios mokyklos, nebenori į ją eiti, nebesimoko. Jis nesupranta, kodėl aš jam pasakojau istorijas apie knygnešius, ir kodėl jas reikia tvarkyti bei saugoti, nes jas vis vien sudegins. Netiesa, kad buvo deginami tik Lenino raštai, mano vaikas sako kad ten buvo ir I. Simonaitytės knygos, ir literatūros chrestomatijos, ir vaikiškų knygų daug buvo, o viena – lietuvių liaudies dainos. Tų knygų ten buvo suneštas visas kalnas. Ar mokyklos valdžia nebeturi ką veikti?..“, – tokį saugiškių laišką mokyklos tarybai antradienį perskaitė Saugų bendruomenės tarybos pirmininkas Donatas Jaunius.
Ankstesnio tos pačios autorės straipsnio „Leninizmo raštai keliauja į krosnį“ komentaruose viena iš mamų dar patikslino:
Apie knygų deginimą: Iš pradžių vaikai nešė knygas į šiukšlių konteinerį, o vakarais rinkosi iš jo į namus, po to kai knygos pasklido po gyvenvietę, tada pradėjo tempti į katilinę. Tada vakarais mokytojai jas iš ten vežės, juk vis tiek sudegins. Dalis tikrai buvo pasenę vadovėliai, bet degė Putino Altorių šešėly, Baltušio, Biliūno Kliudžiau knygos. Mano sūnus parsinešė Mikę Pūkuotuką, pasakų knygelių. Nesuprantu aš tokių nurašymų, jau geriau be konteinerio išdalintų negu taip.
Nejauku skaityt apie tokius įvykius, ir gana. Nors kuo puikiausiai supranti, kad ne iš blogos valios vaikai tuo buvo verčiami užsiimt. Bet ažiotažas nekyla – gyvūnų teisių gynėjai aktyvesni už knygų teisių gynėjus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą