(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2019-04-29

(1178) Visiškai tarp kitko: kaip vėl neradom, ko ieškojom

Pernai spalio pabaigoj paskelbiau įrašą, kaip ieškojom 1989-ais prie Maišiagalos pastatyto akmens, skirto Vilniaus grąžinimo 50-osioms metinėms, ir neradom.

Sekmadienį važiuodami į Biržus vėl nutarėm paieškot. Šįkart jau gudresni buvom, ano įrašo komentarus pasiskaitę. Kultūros vertybių registre susiradau nekilnojamąją kultūros vertybę, kurios kodas 17269, atsispausdinau žemėlapį, pasižymėjau, kaip važiuoti, o po to paeiti. Regis, pasiruošiau kaip dera.
Sustojom kun. Józefo Obrębskio gatvelės pabaigoj prie to žemėlapy matomo didelio statinio (panašu į nebenaudojamą fermą ar sandėlį). Pasukom pro dešinę, pralindom pro tą medžių tarpą – ir jau pievoj, kur dar paėjus greitkelio link turėtų stovėt tas akmuo. — Neradom jokio akmens. Į visas puses žvalgėmės, nieko nėr. Nebent dviejų gasiliūnų išsigandęs beveik trijų metrų aukščio akmuo su visu ąžuolynu skradžiai žemę prasmego arba abu visai žabali. Juoktis? Nesijuokt?
Grįžtant sakau sūnui: žinai, užsuk Maišiagalos degalinėn; paminklas pagal žemėlapį turi būt ties ta vieta, kur išvažiavimas iš miestelio įsilieja A2 greitkelin; pasižiūrėsiu ton vieton iš kitos pusės. Pasižiūrėjau (nuotrauka dešinėj). Irgi nieko nepamačiau. — Ir ką? Rašyt el. laišką Kultūros paveldo departamentui ir klaust, kur dingo nekilnojamoji vertybė? Bet vieno neradėlio liudijimo lyg ir per maža. O gal tiesiog nepastebėjom? Ko tik gyvenimo neatsitinka.

Prieduras: susirašinėjimas (2019 V 17) Vis dėlto neiškenčiau ir paskelbęs įrašą parašiau adresu centras@kpd.lt el. laišką, pavadintą „dėl vienos nekilnojamosios kultūros vertybės“:
Laba diena,
pagal Kultūros vertybių registre esantį žemėlapį mėginau rasti nekilnojamąją vertybę, kurios kodas 17269: 1989-ais šalia Maišiagalos pastatytą akmenį, skirtą Vilniaus grąžinimo Lietuvai 50-mečiui.
Deja, arba negerai nurodyta vieta, arba aš aklas, arba to paminklo nebėr, – niekaip jo nepavyko rasti, nors nepastebėti beveik 3 m aukščio akmens sunkoka.
Jei nebūtų sunku, prašyčiau atsakyti: ar tikrai tas paminklas vis dar stovi? Ir kur kuo tiksliau. Galbūt aš visai susipainiojau, tokiu atveju iš anksto atsiprašau.
Pagarbiai / [vg]
Atsakymo sulaukiau palygint greit, IV 30, parašė Kultūros paveldo departamento Registro tvarkymo, viešųjų ryšių ir edukacijos skyriaus vyresnioji specialistė Zita D., dar ir vaizdą pridėjo:
Laba diena,
Jūsų ieškomas objektas (unikalus kodas 17269) Kultūros vertybių registre yra. Jis niekur nedingo. Siunčiu failą iš KVR.
Jeigu dar nerasite tai prašome skambinti arba rašyti.
Pagarbiai / [zd]
Iškart puoliau tikslint savo klausimą:
Laba diena,
labai ačiū už atvaizdą, žemėlapyje pažymėtą vietą ir aš buvau radęs, pagal šį žemėlapį ir ieškojau. Registre ši kultūros vertybė yra, tik va koks klausimas: ar tikrai ji yra/tebėra ir realybėje? Toje vietoje prie A2 greitkelio mėginau rasti ir pamatyti savo akimis, ir nieko nepamačiau. Štai kokia problema. Ir juk ne kupstelis, o beveik 3 metrų akmuo turi stovėti, tokio daikto sunku būtų nepastebėt. Nežinau, gal ir juokingai skamba, bet: ar kas nors iš jūsų tarnybos žmonių važiuodamas pro Maišiagalą galėtų pasižiūrėjęs paliudyt, kad tas paminklinis akmuo tebėra?
Štai dėl ko jums rašiau.
Pagarbiai ir atsiprašydamas už trukdymą / [vg]
Bemat sulaukiau atsakymo:
Laba diena,
2015-11 buvo patikslintos vertingosios savybės ir į KVR įkeltos 2015 m. nuotraukos. Reiškia tuo metu viskas dar buvo. Jūsų laišką perduosiu KPD Vilniaus skyriui, kad jie patikrintų ar iš tikrųjų paminklas yra.
Pagarbiai / [zd]
Teliko pareikšt padėką:
Labai labai ačiū!
Būtent to ir norėjos: kad kas nors patikrintų, ar išties yra. Jei patvirtins, kad yra, tai liks save išvadint visiškai aklu ir kvailu padaru :)
Nuoširdžiai / [vg]
Tos pačios darbo dienos pabaigoj gavau laiškelį iš KPD Vilniaus skyriaus: „Jūsų prašymas registruotas 2019 04 30 Nr. 7V-95.“ (Maniau, gal oficialumų pavyks išvengt, bet jei jau kitaip atsitiko – lauksiu ofic. atsakymo.)
Atsakymas paaiškėjo iš Tado komentaro, paskelbto V 3: yr tas paminklas, tik šiek tiek kitoj vietoj.
Ir ką daryt? Jei jau prašymas užregistruotas, net norėdamas jo neatšauksi.
2019 V 16 gavau ofic. atsakymą, parašė Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vyriausiasis specialistas Povilas M.:
Laba diena,
Atsakydami į Jūsų 2019-04-30 pranešimą informuojame, kad Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Vilniaus skyrius pagal gautą pranešimą dėl galimai dingusio paminklinio akmens 2019-05-16 atliko patikrinimą vietoje bei surašė faktinių duomenų patikrinimo vietoje aktą Nr. AAV-155. Patikrinimo metu nustatyta, kad Paminklas Vilniaus krašto atgavimo 50-mečiui (unikalus kodas Kultūros vertybių registre 17269) yra Panevėžys–Vilnius kelio dešinėje pusėje, ties 111 kilometru.
Sureagavau, mėgindamas susiet realybę su virtualybe:
Laba diena,
nuoširdžiausiai ačiū už sugaištą laiką ir atsakymą.
Praėjus kelioms dienoms po to mano laiško, pažįstamas [atsiprašau, Tadai, kad neįterpiau kokio tikslinamojo žodžio: virtualus ar pan.] su vad. streetvieweriu „pavažiavo“ iš Maišiagalos Vilniaus link ir rado paminklą, bet: ne toj vietoj, kaip jis pažymėtas kultūros vertybių registro rodomame žemėlapy, o toliau į Vilniaus pusę, už upelio (ieškodamas pagal žemėlapį, ir neradau, nesimato iš žemėlapy pažymėtos vietos to paminklo kitapus Dūkštos, medžiai užstoja). Pagalvojau: kad ir kitiems ieškantiems neatsitiktų kaip man, gal galima patikslint paminklo vietą žemėlapy? Nes privažiuot kuo arčiau reikia visai kita gatve, negu prie vietos, kuri dabar pažymėta. Pridedu printscreeną [pridėjau tą patį, kurį atsiuntė Zita D.] – kaip įrodymą, kodėl nepavyko rast.
Pagarbiai / [vg]
Atsakė: „Dėkoju už pastebėjimus, pabandysime patikslinti.“
— jei paminklo vieta būtų patikslinta žemėlapy, gal būtų galima sakyt, kad ne veltui susirašinėta su institucijom? Šįmet Vilniaus grąžinimo 80-metis, gal kas, prieš 30 metų nedalyvavęs paminklo atidengimo ceremonijoj, norės jį aplankyt ir vietos ieškos būtent puslapy https://kvr.kpd.lt/#/static-heritage-search?

8 komentarai:

  1. Radau. Pravažiavau gūglio strytvjū vaizdu nuo išvažiavimo iš Maišiagalos link Vilniaus. Aiškiai matyt ties 111tu km (25tu skaičiuojant nuo VIlniaus). Keista kad koordinatės nesutampa su pateiktomis kvr dokumente tikrosios (pagal maps.lt) yra 569248, 6081791 (LKS). Matyti paminklas ir maps.lt aerofoto nuotraukoje: https://tinyurl.com/y56rfxsw.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Tadai. Paminklas, pasirodo, ne toj, kur pažymėta, o kitoj Dūkštos upelio pusėj, vadinas, prie jo privažiuot arčiausiai galima Smėlio gatve. Ką gi, trečias kartas turėtų nemeluot – spalio pabaigoj tikriausiai jau rasim.

      Panaikinti
  2. Parafrazuojant Ramoną, gerai, kad neatsidūrė „kokio nors praktiško maišiagaliečio vilos pamatuose“, o tebestovi dar vis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mačiau tą prapuolenį akmenį ir buvau priėjusi prie jo nuo kelio. Šiaip jokio priėjimo nėra, teko stoti avarinėje juostoje ir eiti per nešienautą žolę.
    Užrašas atsuktas į kelią, taigi paminklas orientuotas į važiuojančius keliu; nuo miestelio pusės atitvertas tvora, matyt, ta, kuria pakelės atitveriamos nuo žvėrių. Ties akmeniu ta tvora daro linkį, kad neužstotų jo nuo kelio. Bet yra varteliai, tai matyt, galima prieiti ir iš miestelio.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už žinią apie vartelius, nes ketinam trečiąkart ieškoti važiuodami Biržų link, tad geriau iš miestelio pusės būtų prieit, kitu atveju tektų nemažą galą grįžt Vilniaus link, kol rastumėm apsisukimo vietą.
      Keista, kad nė žodžiu neužsiminėt apie ąžuolyną ar jo likučius; matyt, ne kaži kas likę.

      Panaikinti
    2. Už tvoros yra ąžuolų, ir didesnių, bet matyti ir visai jaunų, neseniai pasodintų, gal vietoj nunykusių? Kokio nors įspūdingo suvešėjusio ąžuolyno nėra, net nežinau ar ten vien ąžuolai, nes už tvoros nėjau.
      Šiaip ar taip, nuo kelio paminklas matosi žalumos fone.

      Panaikinti
    3. Ačiū, aiškiau.
      (Tik sukirbėjo, nors nesu vairuotojas, toks klausimas: ar galima sustot greitkely, jei ne kokios techninės bėdos, o tenori pažiūrėt paminklą šalia kelio? Kaip reaguotų į teisybę, tarkim, kelių policija? – aišku, klausimas labiau dėl juoko. O prašvilpdamas 130 km per val. greičiu vargu ar ką įžiūrėsi, pvz., užrašą.)

      Panaikinti
    4. Taip, kelkraštis stovėti neskirtas, taigi teko taisykles pažeisti. Todėl ir priėjimo nėra, kad niekas nestotų.

      Panaikinti