(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-01-16

(392) Visiškai tarp kitko: apie neskaitytas knygas

Iš prof. Vandos Zaborskaitės atsiminimų apie literatūros istoriką ir kritiką Kazį Umbrasą (1916–1970):
Kai 1989 m. Baltimorėje jo [= Alfonso Nykos-Niliūno] namuose kalbėjomės apie anuos laikus [= vokietmetį], paklausiau, ar jam žinoma Kazio Umbraso prozos knyga „Kairionys“ [tikriausiai šitie Kairionys turimi galvoj] , jis neabejodamas atsakė: „Manau, jog tai geriausia tarybinių laikų prozos knyga!“ (Tarp istorijos ir dabarties, 2002, p. 395)
Še tai tau! Ar jūs esat tokią knygą skaitę? Aš – ne. Patikrinau: šią apysaką po autoriaus mirties, 1976-ais, išleido „Vaga“. Galima ir paabejoti, ar verta rimtai žvelgt į tą A.N.-N. ištarą, – jaunystės bičiuliai, pasakojama apie artimą poeto tėviškei erdvę (spec. sentimentai ima veikt), bet vis tiek – Nyka yra Nyka. Ne, nepulsiu skaityt; taip ir telieka: Nykos manymu, geriausia sovietmečio prozos knyga, kurios nesu skaitęs.

4 komentarai:

  1. Esu daug kartų ją čiupinėjusi (yra tėvų sodo namelio palėpėje), bet vis padėdavau atgal.
    Labai mėgstu (kasmet vasarą praktikuoju) išsitraukti iš ten kokią seną, tarybinių laikų, neskaitytą knygą ir perskaityti. Tai šiemet, matyt, jau bus laikas „Karionims", jei jau taip... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet jei ištiktų, Kudirkos žodį prisiminus, nuovylius, prašyčiau manęs per daug nekaltinti – aš tik paskatos tarpininkas. :)

      Panaikinti
  2. Turiu. Pamenu, paskaitinėjau ir padėjau. Na, kai laiko rasis, išsitrauksiu ir paskaitinėsiu dar. Įdomumo dėlei. Nemanau, kad iki galo priskaitysiu, nes paprastai pirmas įspūdis neapgauna, bet pavartinėsiu, paskaitinėsiu ir pagalvosiu.

    P.S.Ačiū už leidimą išsisaugoti nuotrauką. Taip ir padariau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vargu ar beverta traukt ir skaitinėt; visiškai pritariu: pirmas įspūdis paprastai pats tikriausias; užfiksavau šitą epizodą tikrai ne tam, kad kas nors pasijustų kaltas neskaitęs Umbraso Kairionių; kaip nurodyta – užfiksavau visiškai tarp kitko.

      Panaikinti