(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-04-26

(290) Der Zeitgeist: stalininių laikų (požiūrio į Maironį) kismas

Šiandien dar kartą perskaičiau Aurimo Švedo pokalbį su a.a. prof. Vanda Zaborskaite („Išbandyti, iki kur galima eiti“, NŽ-A, 2007, nr. 3, p. 93–103). V.Z. manymu, tuoj po karo kurį laiką Lietuvoj dar „tvyrojo kažkokios liberalizmo iliuzijos“, kurios ėmė sklaidytis 1947-ais po nutarimų dėl žurnalų Zvezda ir Leningrad; būtent tuolaik „visuomenę persmelkė didžiulės baimės jausmas“ (pratęsčiau: pirmiausia baimės būti ištremtiems [1947–1949-ųjų didieji trėmimai], t.y. ≈ fiziškai sunaikintiems). Ir sąmones sukaustė baimės mirt ledas (retrospektyviai žvelgiant; juk bus atsiprašant оттепель). Ir šitie trys pokyčiai, mano manymu, l. tiksliai atsispindi reakcijose Kosto Korsako (pasak V.Z., žmogaus ambicingo ir savimylos, bet aiškiai žinojusio, kas yra vertybės, ir kuo puikiausiai jutusio der Zeitgeist).
    Kosto Korsako šaržas,
    pieštas Stasio Krasausko
    (60-mečio proga, Šluota, 1969, nr. 20)
  • 1947-ais V.Z. priimama į aspirantūra. Korsakas pasiūlo imtis temos „Maironio Jaunoji Lietuva“ pakomentuodamas:
Žinot, tai tokia tema, kuri visada tiks, kad ir kaip pasikeistų aplinkybės.
  • Po kurio laiko (spėtina, kokių beveik metų? ergo, 1948-ais?) V.Z. pateikus keletą pirmųjų savo darbo skyrių įvertinti, darbo vadovas K.K. perskaitęs ir pasakęs:
Žinot, aš net negaliu pabraukti, kas blogai, nes blogai yra viskas, pats kalbėjimo būdas yra ydingas. Jūs paskaitykit „Tiesos“ vedamuosius ir suprasite, kaip dabar rašoma, į ką reikia lygiuotis... 
Ar tai, K.K. reakciją, galima įvardint kaip liudijimą: diskursas lūžo, iš esmės pasikeitė apie 1948-us?
  • V.Z. į šią pastabą mėgino šiek tiek atsižvelgti, bet kai baigtą disertacijos tekstą pateikė darbo vadovui, K.K. atsidūrė nepavydėtinoj situacijoj: atvirai nesiryžo sakyt, kad tokio darbo negalima leist gintis, nes pats juk ir suformulavo temą, tad verdiktą suformulavo šitaip:
Neatsiras žmogaus, kuris sutiktų oponuoti [Jūsų darbui]. 
Kitais žodžiais tariant, visi bijos reikšt savo nuomonę apie Maironį. Taip ir baigės šio V.Z. darbo istorija stalininiais laikais: tekstas „atgulė į stalčių“, o V.Z. susitaikė su mintim, kad šią temą teks „palaidoti“. Visa tai vyko iki 1950-ų, kada tyrėja buvo priimta dirbti į VU. Taigi, maždaug trejų metų laikotarpis.
P.S. Nesu skaitęs straipsnio, kurio tema būtų: Maironio recepcija sovietmečiu: oficialusis ir tradicijos tąsos diskursai. Gremėzdiškai įvardijau temą, bet mintis, regis, suprantama. (Jei atsiras proga, užfiksuosiu dar vieną Maironio recepcijos epizodą, jau iš praėjusio amžiaus 9-o dešimtmečio.)

6 komentarai:

  1. O aš vis laukiu kažko panašaus į monografiją: "Kostas Korsakas literatūros lauke ir gyvenime". Turėtų būti įdomu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šaltinių tokiai monografijai net ne marios, o vandenynas: visi K.K. rankraščiai prieinami LLTI BR (t.y. Instituto bibliotekos Rankraštyne, žmoniškai sakant). Pažįstu K.K. iš rašysenos:)

      Panaikinti
    2. Turint tai omenyje, būtų gerai kokį pradedantį doktorantą tokiai disertacijai orientuoti.

      Panaikinti
    3. Orientacija užsiimat jūs, dr., o aš tik rankraščius atnešu:)

      Panaikinti
  2. Šiuo adresu šios dienos (gegužės 4) proga yra įrašėlis
    http://foto-sofija.blogspot.com/2012/05/sampynos-dedikuojama-virginijui.html

    AtsakytiPanaikinti