(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2010-10-13

(116) Tarp kitko: apie IQ, raštingumą ir savigarbą

Kol ėjo žurnalas Miesto IQ, skaitydavau, kokie 2/3 tekstų tikrai būdavo to verti. Kai š.m. pavasarį atsirado IQ. The Economist, lioviaus, nes kultūrai ten vietos liko mizeras. Politika ir ekonomika dominuoja. Kaip ir žurnale Valstybė.
Jau kelios dienos grįždamas namo matau šitą reklaminį skelbimą. Kas bjauriausia, kad negaliu sustot perskaitęs tik didžiausias raides. Net jei reikia pasilenkt.
Svarsčiau, kiek žmonių prisidėjo, kad šita reklama atsidurtų prieš mano akis. Vienas parašė tekstą, antras sumaketavo, trečias palaimino maketą, ketvirtas priėmė spaustuvėj, penktas atspaudė, šeštas pakabino po stiklu. Išeina, mažiausiai šeši. O ar bent vienas perskaitė? Na, tas, kas rašė, perskaitė, ką parašęs (tikiuos), bet vargu ar skaitė tai, ką gali perskaityt laukiantieji viešojo transporto.
Visko atsitinka, kartais net stengiantis akys nepamato kokios vienos klaidos, bet kad būtų nepastebėtos keturios rašybos klaidos trijose eilutėse – netikiu. Neskaityta, ir tiek. O griaudžiausia, kad taip parašyta užkabinus antraštę „Intelektualios žurnalistikos tradicijos“. Kaip čia neprisiminsi žodžio simboliška, jei vyr. redaktorius žadėjo:
Bendradarbiaudami su tarptautinį pripažinimą pelniusiu savaitraščiu „The Economist“ sieksime ir Lietuvoje tapti patikimos, solidžios, analitinės spaudos simboliu“, – sakė V. Laučius. (cit. iš čia)
Ir dar: Būdamas JCDecaux atsakingo asmens vietoj, tikrai atsisakyčiau skelbt tokią reklamą: negerbiat savęs – jūsų reikalas, o mes turim savigarbos.

P.S. Gazetos Wyborczos internetinėj svetainėj yra įdomus dalykas – pristatytas projektas „Jestem przeciętnym Rosjaninem“. Homo simplex. Tie, kurie patys mano tokie esą. Jei gerai supratau, tai pradžia. Tikėtina, atsiras ir „Jestem przeciętnym Litwinem“.

9 komentarai:

  1. Anonimiškas2010-10-13 12:23

    Principingai supaprastinama lietuvių kalba. Gal į gerą?
    troy

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai kad čia jokių principų negalima įžvelgt - kam tada paliktos ž ir š? Be to, esu už evoliuciją, ir rašybos srity. Pvz., tikrai pritarčiau, jei kas pasiūlytų neberašyt su nosinėm: bąla, sąla etc. Beje, yra tokia Kalbos komisijos sudaryta darbo grupė rašybos taisyklėms peržiūrėti. Ji, tarkim, šitą reikalą yra svarsčiusi: http://www.vlkk.lt/lit/naujienos/naujiena.1068.html

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėl juoko: kaip atrodytų „principingai supaprastinta“, pvz., algebra? Jei ne visi perkanda teoremas, tai gal ir jas paverskim aritmetika?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėl šūktelėjimo, kad tikrai išgirstų: kaip atrodytų šitas įrašas, paverstas laišku redaktoriui? :]

    „Kontaktai“ apačioj: http://www.iqeconomist.lt

    AtsakytiPanaikinti
  5. (Pamiršau apskliausti nuorodą ↑)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Simai, po dvitaškio nebereikia skliaustų;]

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškas2010-10-13 14:18

    taikliai pastebėjai virgi!Tokia lt žurnalistikos būklė, būtent tokia -- apsimetinėjimas analitikais, rašybos neišmokus. Pridurčiau dar, kad IQ neapsimoka prenumeruoti dar ir todėl, kad dauguma jų tekstų vis tiek išlenda kuriam nors interneto portale. Hau, Lau

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kai buvau studentas dirbau reklamos agenturoje, tai ji specialiai samde zmogu, kuris skaitydavo visus skelbimus ir taisydavo klaidas. Tie laikai matyt praejo.

    principingai supaprastinta kalba (ar algebra) man kazkaip primine viena toki irasa:

    http://urvas.wordpress.com/2010/09/29/idomu-ar-2090-zmones-dar-mokes-skaityti/

    (nuorodos specialiai neapskliaudziau).

    AtsakytiPanaikinti
  9. 2010-11-02: „V. Laučius neteko žurnalo „IQ“ vyr. redaktoriaus pareigų“ (http://www.lrytas.lt/-12887034491286462841-v-lau%C4%8Dius-neteko-%C5%BEurnalo-iq-vyr-redaktoriaus-pareig%C5%B3.htm)

    AtsakytiPanaikinti