(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2009-12-22

(47.1) Metų žodis: papildai

Net nežinau, prie kurios nominacijos priskirtinas, tad tebūnie Metų graffitis – vizualus signum temporis (Malūnų gatvės pradžioj, per tiltą Užupin einant matomas). Beje, Aistė Paulina Virbickaitė yra šiuo graffičiu pasinaudojusi kaip atspirties tašku tekstui, tik gaila, kad ten „nukadruotas“ atsakymas į priekaištą / pasiteisinimas: „Bla bla bla... – nu gi mes sakom!“ Tas angliškas bla bla bla, mano manymu, galėtų būt irgi išraiškingas laiko ženklas (jei atmintis nemeluoja, su šia fraze buvo padarytas ir vienos iš mobiliojo ryšio paslaugas teikiančių firmų reklaminis stendas – mačiau vasarą, o gal ir ne, nuo Pedagoginio tilto). Lokaliai globalusis plepėjimas? (Antras beje: palyginus rašyseną galima teigt, kad šis graffitis ir 34 įraše [„Susieji – ir pajunti malonumą, II“] užfiksuotasis – to paties žmogaus. Pagarba, 209!)

Metų žodis (dar kandidatų; krizės ir sunkmečio, kaip aiškių lyderių, net nesiūlau):
tūkstantmetis (būtina bent jau pasiūlyt)
prezidentė
LEO LT
VEKS (tebūnie kaip vienas žodis, juk net linksniuojamas buvo)
NDG (noriu pasiūlyt ir šią santrumpą – šįmet atidaryta Nacionalinė dailės galerija; Google iškart iššifruoja, pirma pozicija, nors mūsų galvose dar negreit ji taps tokia įprasta kaip, tarkim, ŠMC)

Metų posakis (irgi dar)
išmontuoti ir utilizuoti (dvi reakcijas į šį Kultūros ministerijos darytos apklausos (Ką daryti su skulptūrom panery) atsakymo variantą užfiksavau: Ramūno Gerbutavičiaus (o teksto pavadinimas vis dėlto idiotiškas: „Ministeriją puola naikinimo utėlės“) ir Laimos Kreivytės; šiokia tokia alter parstroy’aus tinklarašty, daugiausia – komentaruose)
CŽV kalėjimo prielaida (labai juokingas, bent man)

Metų priešprieša:
kedžiofilija vs nekaltumo prezumpcija

P.S. O, džiugu, kad iniciatyva plinta! Nors š.m. pabaigoj šitas žodis paskui save tempia visokius gripus ir komplikacijas.

4 komentarai:

  1. Balsuoju už metų posakį- išmontuoti ir utilizuoti.

    Bet šiaip tai reikėtų griežčiau ir aiškiau surašyti nominantus. O tai viskas filologiškai negriežtai išmėtyta...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš tik šiaip sau siūlau kandidatus. Jei reikalas nujudėtų iki kitos stadijos – balsavimo, aišku, reiktų aiškiai sudėliot į lentynėles. Bet tuo – apklausa? rinkimais? – neketinu užsiimt.

    AtsakytiPanaikinti
  3. aš spėju, kad kūrinio nuotraukoje autoriaus tinklaraštis štai:
    http://dusimtaidevyni.livejournal.com/

    Skaitau tavo tekstus. Skaitosi gerai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip, tai jo darbas. Vieno įdomiausių Vilniaus viešųjų erdvių humanizatoriaus.

    AtsakytiPanaikinti