(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2019-03-14

(1167) Visiškai tarp kitko: pasvarstymas dėl tinklaraščio

io tinklaraščio Prae scriptum atsirado 2009 VI 17. Ziaubas – beveik prieš 10 metų. Šis įrašas de facto 1230-as (buvo visokių 90.1 ... 90.9 ir pan.).
Pastaruoju laiku vis dažniau pasisukioja galvoj klausimas: ar beverta toliau rašyt? Ne todėl, kad nebėr ką norėtųs užfiksuot, yr, bet kad noro fiksuot vis mažiau, vis labiau atrodo, kad tinklaraštis – jau atgyvena, jų banga nuslūgo, tad ir pats turėtum liautis; užsirašei kokį mintigalį dienoraštin, ir to visiškai gan. Tuolab kitų darbų per akis. Verst save daryt tai, kas nebūtina? Tai kad negali prisiverst padaryt visko, kas šiaip lyg ir būtina.
Tinklaraštis, papildomas tik vienu ar dviem naujais įrašais per mėnesį – nei šis, nei tas. Pertrauka praktiškai būtų tas pat kas pabaiga. Nors šiaip – vis ką nors pakrapšai, ką nors priduri.
Va šiandien iš ryto pridūriau šį tą prie įrašo apie Šeižio-Dagilėlio „Lietuvaitės maldą“, vakar – coll. Astos Skujytės-Razmienės atsiųstą jos močiutės tarmišką prisiminimą apie Saločių kleboną Aleksandrą Štombergą; prieš kokią savaitę papildžiau vieną 2015-ų pavasario įrašą atsitiktinai virtualybėj rasta nuotrauka: pasirodo, eilėraštis, tam įraše užfiksuotas, buvo viešai perrašytas.
Bet viso to nesimato – nelyg prakapstęs lapų krūvą vieną kitą dar vidun įkištum. Reikia vis naujų įrašų, o tau noris pildyt senus, kuriuos kas nors užtinka nebent ko nors googlindamas.
Taip, nežinau pats, ko noriu. Būna.
Nebeprisimenu, koks ten klausimas facebooke nuolat šmėžuodavo ir tikriausiai tebešmėžuoja: Apie ką galvotate? ar pan. Tinklarašty, įsivaizduoju, galėtų/turėtų būt kitoks: ar turite ką įdomaus bent keliems žmonėms pasakyti? — Facebookinis šitas įrašas, atsiprašau, kad painioju žanrus.

6 komentarai:

  1. „Banga nuslūgo...“ Vien dėl to tęsčiau.
    Dum spiro scribo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad dum spiro – spero, tas tai gal ir teisybė, vis žmogus ko nors vilies, kartais net neįmanomo, bet kad kol kvėpuoju – tol rašau, na jau ne, be to galima apsieit; be skaitymo apsieit daug sunkiau.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas2019-03-18 14:31

    Boruta rašė, kad "Laisvo vėjo valia drumstis,/ žalio šilo — gausti". Galima pažiūrėt ir atvirkščiai, pridėjus bent vieną ar abu "ne". Tiesiog iš šito tinklapio sužinom daug mažų didelių dalykų, jis sukelia daug minčių, jis svarbus ir aktualus humanitarams. Niekaip nepritarsiu, kad tinklaraščio formatass paseno: dienoraštis nepaseno, vinilo įrašai nepaseno, burlaiviai nepaseno, gal tik "praėjo mada", atslūgo masinis įkarštis, atsirado naujų formatų. Jeigu noro nėra, tai tinklaraštis tikrai ne kokia prievolė, bet į klausimą "ar turite ką įdomaus bent keliems žmonėms pasakyti?" visas būrelis žmonių pritartų, kad turite. Nepakankamas argumentas be autoriaus džiaugsmo spausti kažką kitų malonumui ar naudai, bet Jūsų įrašai prideda šviesos, o kartais ir teikia tyrimams arba akiračiui svarbių žinių ne dviems ir ne dešimčiai skaitytojų, tik dalis paskaitom, pasidžiaugiam, nuoroda pasidalinam, du draugais padiskutuojam, neretai rato neapsukdami ir į autorių nesikreipdami. Gerbsiu bet kokį sprendimą, bet norėtųsi, kad ir toliau "drumstumėt tą žalią javą, kur krūtinėj auga".
    Vilma

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vilma, už geražodžius skatinamuosius. Žiūrėsim, kaip čia viskas klosis.

      Panaikinti
  3. Svarbiausias dalykas - "visiškai tarp kitko" :).
    Versti niekas negali, o ir prašyt nelabai. Arba kyla noras, arba ne. Jei kyla, tai ir laiko, ir jėgų atsiranda. O jei ne, tai jokie prašymai nepadės. Man va praėjo ir negrįžta, nors kartais pagalvoju, bet tuo ir pasibaigia.
    Kad tinklaraštis šitas yra įdomus ir naudingas, netgi - vertingas, tai faktas. Neretai būna, kad kažko ieškodamas ir per gūglių ant jo užtaikau. Ir kolegoms istorikams kartais nusiunčiu, nustebinu. Ir skaitančių nemažai, manau. Nors ne kiekyje esmė. Tai toks atsakymas į klausimą, ar turite ką įdomaus bent keliems - turite.
    Kad tinklaraščių era baigės - ir knygos gi turi užleisti vietą el. medijoms, o kinas jau seniai turėtų būti miręs, kaip ir teatras, radijas, analoginė fotografija etc. - daug kas pranašavo, ale kaip gyvi, taip gyvi. Kas vietoj blogo? - mordaknygė, kur istorija dingsta, o ką nors konkretaus rasti - sudėtinga užduotis (o gal ir neįmanoma), nes viskas užgožta kasdienio plepėjimo? Tokiai informacijai Jūsų tinklaraštis ir yra geriausia forma, bent jau nieko geriau nesugalvoju.
    O apie papildus būt visai gerai informuoti skaitytojus. Atskiro įrašo vien tam gal neverta, bet prie naujo pridėti kokį informacinį priedurą - kodėl gi ne. Reklamos amžius taigi :). Ir skaitytojams gerai - pamato įrašus, kurių gal nebuvo skaitę. Aš, pvz., visų šito blogo įrašų neperskaičiau, nors vertėtų.
    Taip kad ir 2300 įrašų - ne riba, jei tik rankos kyla :).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad tinklaraštis – tinkamiausia vieta ir būdas fiksuot visokius visiškai tarp kitkus, taip, sutinku. Gali ir tekstą, ir vaizdą panaudot, ir dar įrašą pamaketuot, kad dailiau atrodytų, kokią inicialinę raidę kur nors radęs pasitelkt. Ir tai, kad per googlę užfiksuota informacija randama – irgi gerai (kartais pats taip ieškau kai ko savo tinklarašty; prisimeni, kad apie ką nors esi lyg ir rašęs, bet kada – jau ir nebe, tai praverčia).
      Dėl pranešimų post scriptumuos ar komentaruos apie papildymus – taip, teisinga pastaba, stengsiuos.
      O apskritai – bus, kaip bus. Ai, tikriausiai išvis nereikėjo šito įrašo skelbt, pasilikt kaip dienoraštinį; susireikšminau, o tas negerai.

      Panaikinti