(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2013-01-08

(389) Visiškai tarp kitko: ką reiškia būti teisiam?

Ar Jūs skaitot visokius reklaminius tekstus didelėm raidėm viešose vietose? Neskaitot? Ir teisingai darot, nes iš to nieko gero. :)
Va jau senokai kasryt laukdamas troleibuso žvilgteliu į šitą beveik atmintinai išmoktą reklaminį plakatą – Lietuvos laisvosios rinkos institutas kviečia moksleivius dalyvaut ekonomikos kursuose.
Ir kaskart akys vis užkliūva – ne, ne už Lady Gagos (nereikalingose) kabutėse, – už klausimo smulkesniu šriftu: „Ar teisus buvo Che Guevara?“
Pirmąkart perskaitęs suklusau: pala, kaip susiję Che ir ekonomika? Nebent: kadangi buvo vad. marksistas revoliucionierius, vadinas, manė, kad Marxas savajam Das Kapital atskleidė tiesą? be to, kad vienintelis teisingas visuomenės kismo būdas – revoliucija, o ne evoliucija? (Ar ne per daug paini moksleiviams problematika?) – Nežinau, kaip šitas klausimas bus gvildenamas tuose ekonomikos kursuose Lietuvos moksleiviams.
Bet, jei jau klausiama net viešojo transporto priemonių laukiančiųjų, atsakiau ir (kartodamasis) tebeatsakau ne ekonomiką turėdamas omeny:
– Che Guevara buvo neteisus, teisus buvo Mahatma Gandhi.
O protas liepia tikslint atsakymą – pradžioj įdurt: „Mano manymu, Che [etc.].“ Bet jeigu jis neteisus tik mano (ir dar kai kurių žmonių) manymu, ergo – kitų manymu, jis – teisus? — Štai šitaip ir papuolam į šlykščiąsias realiatyvizmo pinkles, norėdami išlikt korektiški, „objektyvūs“. Ir kas belieka? Žr. LKŽ (tam tikra prasme – moralinės filosofijos pradžiamokslį):
teisus, -i 1. kuris elgiasi dorai, laikosi moralės normų, nemeluoja, kuriuo galima pasitikėti, teisingas, sąžiningas ║ kuris paiso teisingumo ką spręsdamas, nurodydamas, nešališkas║ vykdomas laikantis teisingumo; 2. atitinkantis tiesą, pagrįstas tiesa, moralės reikalavimais; 3. kuris teisingai sprendžia, kurioje pusėje tiesa; 4. nekaltas, neapkaltintas; 5. be kaltės, nenusidėjęs; 6. tikras, neklaidingas; 7. teisėtas, leistinas; 8. pagrįstas, pamatuotas; 9. dorai, sąžiningai uždirbtas, teisėtai priklausantis, įgytas; 10. ištikimas; 11. neskolingas, atsiteisęs.
Kuri reikšmė Jums stuktelėjo per smegenis? Man – 4-a: nekaltas, neapkaltintas. Elementarioji (atsiprašau, greičiausiai netikslus įvardinimas) logika siūlo išvadą: jei jau apkaltintas – tai jau ir nebe nekaltas; argi ne? – jau ir nebeturintis teisės manyt esąs teisus? [Jūsų valia šiuos filologinius svarstymus siet su pastarojo laiko aktualijom.]
Seimo narys Algirdas Patackas yra įžvelgęs tarp žodžių šaknų veid- ir diev- veidrodinį atspindį; ir mano filologinė vaizduotė nenunykusi suvisam, tik polėkio jai stinga, tad tiek neišspaudė: teisus, tiesa, teisingumas, teismas – išteisintas/nuteistas.
– Bet negi išties būtinas teismas, kad teisingai [taip, prieštarauju pats sau] pasielgęs ar pasakęs žmogus galėtų jaustis esąs teisus? – Greičiausiai taip; sąžinės teismas. (O kokia kita „institucija“ belieka?)
Ir kodėl man atrodo, kad LKŽ galėtų atsirast dar viena teisus, i reikšmė, jokiu būdu nepaneigianti kitų:
12. kuris mano, kad yra teisus,
nes kitaip ar ne per dažnai pakliūvam aklavietėn, gal net nenoromis tapdami kitų teisėjais? (Kad būtų aiškiau pridursiu: taip svarstydamas neturiu galvoj veiksmų ar kalbų, kuriuos vertina baudžiamasis ir kt. kodeksai.)

6 komentarai:

  1. Ar tikrai Algirdas Patackas yra šaknų veid- ir diev- veidrodinio atspindžio įžvalgos autorius? Kada tai jam pavyko? Kur apie tai galima paskaityti? Įtariu, kad kur nors skaitė ir pateikė, pamiršęs nurodyti autorių...
    Pirmą kartą apie šį, drįstu teigti, unikalų reiškinį išgirdau Valdorfo pedagogikos paskaitų metu. Vyko humanistinės pedagogikos sesija, kurios lektoriai buvo lietuvių mokslininkai. Kadangi atmintis ne kartą pavedė, garsiai nenoriu sakyti, kas jos autorius. Pirmiau pasistengsiu patikrinti užrašuose. Pamenu, kad paskaita buvo apie panašius dalykus, kokius pavyko (nors ir be polėkio - :)) Jūsų vaizduotei išspausti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiksliai nebeprisimenu pavadinimo, bet tai buvo Algirdo Patacko ir Aleksandro Žarskaus savilaidinė knyga, pogrindy išleista apie kokius 1985-us.

      Panaikinti
  2. "Pirmąkart perskaitęs suklusau: pala, kaip susiję Che ir ekonomika? Nebent: kadangi buvo vad. marksistas revoliucionierius, vadinas, manė, kad Marxas savajam Das Kapital atskleidė tiesą?"
    Po teisybei, tai Če buvo vienu metu Kubos finansų, pramonės ministras ir Nacionalinio banko direktorius (bei agrarinės reformos iniciatorius).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nežinojau. Ir sunkiai įsivaizduoju Che kaip pramonės ministrą ir Nacionalinio banko direktorių (bei agrarinės reformos iniciatorių); greičiausiai šitose pareigose elgėsi kaip tiesiog paprasčiausias marksistas?

      Panaikinti
    2. Tai teip ir buvo. Jisai norėjo padaryti didelę industrializaciją ir centralizaciją [i]a la Stalin[/i], kad Kuba nebebutų ekonomiškai priklausoma nuo JAV. Nieko jam nesigavo, o Kubos (kuri Batistos laikos buvo viena iš Karibų jūros regiono lyderiu)ekonomika nuėjo velniop. Štai CŽV analizė*: "By the time Guevara and Castro admitted, in late 1963, that the industrialization plan must be scaled down to reassign resources to sugar production, Guevara’s policies had brought the economy to its lowest point since Castro came to power."

      Beje, Fidelio dukra Alina Fernandez(ta, kuri pas imperalistus pabėgo) yra paskelbusi takia pasaką-nepasaką: jau griunant Batistos režimui, Kastro ėmė žvalgytis tinkamų kandidatūrų į įvairius postus- kad vyrai ne tik politiškai patikimi butų, bet ir dirbti sugebėtu. Taigi, prie progos komendatė ir paklausė kovos draugų "Ar tarp mūsų yra ekonomistų?" Če, kažkaip nenugirdęs- jam lyg ir pasirodė, kad klausia žurnalistų- pakėlė ranką. O Fidelis ir pasižymėjo sau, kad šitas tinkamas eiti finansų ministro pareigas.


      *http://www.companeroche.com/index.php?id=104

      Panaikinti
    3. Na va, ant marškinėlių „Aš myliu Che“ neišeitų pridurt – „the greatest economist“. :)

      Panaikinti