(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-09-10

(339) Tarp kitko: apie nemaironius Maironio metais

Viršuj užrašyta:
„Rašytojai – Žemaitės premijos laureatai“
Jau tuoj rugsėjo vidurys, neilgtrukus, po mėnesio, siūbtels visokių oficialių Maironio minėjimų, konferencijų ir pan. banga. Štai ir LRT televizija giriasi, kad jų etery Maironio eiles skaitys ir Prezidentė, ir virėja (bet juk ne eiles ir ne eilėraščius, o tik atskirus posmus, ištraukas – apie užsklandėles kalbama; kas per mintis ar jausmas poeto išties turėta galvoj ar širdy – tik visą eilėraštį žinantis tegalės suvokt; nesutiktų Maironis būt taip atsiprašant iškandžiojamas, manau, tikrai nesutiktų). Maironis, Maironis, Maironis...

O va Povilo Višinskio memorialinio muziejaus Ušnėnuos, kaip papasakojo mokytojas Marius Mikalajūnas (jo ir nuotraukos) stogas prakiuro, į lubas grybas įsimetęs. Iki rudeninių lietų būtiniausiai užlopyt reikia. Ar suspės, jei visokius viešųjų pirkimų konkursus pagal įstatymus ir šiuo atveju organizuot reiks?
Ne Višinskio šie metai. Bet kiaurą Višinskio gimtinio namo stogą reiktų užlopyt ir Maironio metais. Kitą pavasarį gali būt jau nebeužlopomas.
Ir kaip čia nepasniaukrosi: šūds ir nieks tas visas Maironio piarinimas, jei va šitas konkretus stogas kiauras iki vėlyvo rudens liks. (Suprantu, loginio ryšio tarp sujungtų vienan sakinin dėmenų nėr, bet gal vertybinis yr? Balažin. Juk dar ir ne tokie dalykai mūsų galvose susijungia pasitelkus jei[gu].)

P.S. (2012-09-14) Komentare užfiksavau, kad klustelėjau Kelmės savivaldybės, kaip ten su tuo stogo lopymu. Šiandien gavau kuo oficialiausią atsakymą, pasirašytą Kelmės krašto muziejaus direktorės Danutės Žalpienės:
Dėl informacijos apie P. Višinskio memorialinio muziejaus stogo remontą.
2011 m. Kelmės savivaldybė skyrė lėšas P. Višinskio namo stogo sutvarkymui. Po atlikto rangos darbų viešojo pirkimo paaiškėjo, kad lėšų skirta per mažai. 2011 m. parengtas techninis stogo tvarkybos darbų projektas bei paraiška finansavimui gauti iš ES fondų pagal Lietuvos kaimo plėtros programą „LEADER“ metodu. Paskelbus kvietimą teikti paraiškas, 2012-05-04 Kelmės krašto muziejus pateikė paraišką „P. Višinskio memorialinio muziejaus stogo sutvarkymas“ dėl finansavimo gavimo (vietos projekto paraiškos registracijos numeris LEADER-12-kelme-05-001 [prašoma 110 tūkst. Lt]). Šiuo metu vyksta paraiškos svarstymas, viliamės, kad artimiausiu laiku, spalio mėn., bus pasirašyta sutartis dėl finansavimo skyrimo. Deja, tik tada galėsime pradėti vykdyti darbus. Šiuo metu pastatas nuo lietaus saugojamas plėvele.
Nuoširdžiai padėkojau už atsakymą. Kokios mintys galvoj pradėjo sukiotis jį perskaičius, kol kas nefiksuosiu. Gal kas kitas pradėtų?

16 komentarų:

  1. Siaubas kažkoks. Reikia susitelkti visiems, kurie neabejingi. Gal pavyktų išjudinti biurokratus. Kelmės "galvos" gali imti atsikalbinėti, kad Tytuvėnams visos lėšos. Suprantama, ten reikia tvarkyti, bet juk ir čia -Povilas Višinskis...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei valstiečiui (tarkim, Povilo Višinskio tėvui) prakiurdavo stogas, būtų ėmęs ir užsilopęs, o čia savivaldybei per sunki našta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Parašiau el. laišką Kelmės savivaldybei, paklausiau, ką ketina daryt. Belieka tikėtis, kad atsakys.

      Panaikinti
    2. Atsakymą žr. įrašo post scriptume.

      Panaikinti
    3. Tai Savivaldybė peradresavo laišką Kelmės kraštotyros muziejui?
      Bent jau kažkas vyksta... kad ir svarstymų stadijoj kol kas.

      Panaikinti
    4. Inga, bet svarstymais stogo neužlopysi! Pažadėjau savo mintis užfiksuot, jei kas pradės, tai reikia tesėt.
      (1; racionali): Būdamas biurokratas pinigų skirstytojas, tokį projektą atmesčiau, nes stogų lopymas – tai ne kaimo plėtra.
      (2, 3 etc.; emocijos): Kas mes per valstybė, [:)], jei negalim rast pinigų prakiurusiam stogui užlopyt??? – kreipiamės paramos į ES fondus; ES, sutarty su kuria užfiksuota: kultūra mūsų pačių reikalas. (Ne, ne konkrečią savivaldybę iškeikt norėdamas taip rašau, apskritai bendrąją situaciją turėdamas omeny.) Pinigų mokėt už teisminį spektaklį dėl 15 ct kainavusio maišelio yra (taip, byla nutraukta, bet kiek pinigų jau išleista?). – Beje, ar galima, nepažeidžiant LR įstatymų, padaryt taip: aš ir kt. susimetam pinigų, pasamdom firmą, kuri ima ir užlopo stogą (staigiai), o po to išsiaiškina, ką daryt su grybo pažeistom lubom – kuo nors tepliodama jį išnaikina arba perdengia lubas? (Ką tik gavau honoraro iš „Vagos“ – už perleidžiamos Nabokovo Lolitos poetinių įtarpų vertimus – 150 Lt, kurios bemat tam reikalui pervesčiau.) Bet kodėl man atrodo, kad ką nors pažeistumėm?
      Tvarkyt reikalus pagal sveiko proto patarimus – štai ko vis mažiau Lietuvoj.

      Panaikinti
    5. P.S. Gal ir neracionaliai pasielgiau, gal, bet ėmiau ir paprašiau sureaguot į šitą įrašą kandidato į Seimo narius, kuris savo svetainės skiltyje „Paskaitykime kartu“ buvo nurodęs ir šio tinklaraščio adresą.

      Panaikinti
  3. Spėju, kad su privačiom rėmėjų lėšom nereiktų jokių svarstymų, jei tik surasta firma darytų tai pagal muziejininkų projektą. O kadangi pinigai ar valstybės, ar ES fondų, tai reikia žiūrėti, kad jų per daug kas neeikvotų (lyg ir kilnus tikslas) – iš to ir visa biurokratija.

    Beje, kadangi neišmanau, tai paklausiu – ar tas stogas turi būti samaninis, kaip nuotraukoj matosi (t.y čia autentika), ar tai stogo apleistumo požymis?

    O kodėl ne kaimo plėtra? Veikiantis muziejus, vadinasi, lankytojai – pavieniai ar ekskursijos, vadinasi, ir dėl kitko kaimui reikia pasitvarkyti, – štai ir plėtra (bent jau kultūrinė).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mieloji Inga, dėl stogų lopymo kaip kaimo plėtros – klausimas filosofinis, :) – с какой стороны посмотреть.
      Dėl stogo – jis ne samaninis; kiek žinau, tuolaik šiaudais dažniausiai dengdavo. Jei klystu, kas nors pataisys.
      O ar galima padaryt paprastai, t.y. atidarius sąskaitą surinkt pinigų ir tiesiog užmokėt stogo lopytojams, – nežinau. Gal ką „strategiškai mąstantis“ kandidatas į Seimą patars?

      Panaikinti
    2. P.S. Jei taip, paprastuoju būdu, išeitų skylę užlopyt, manau, netektų prie muziejaus statyt stendo, skelbiančio, kieno lėšomis tai padaryta. :)

      Panaikinti
    3. Prisipažinimas: Jūs, Inga, buvot teisi, o aš – ne, abejodamas dėl stogo tvarkymo kaip kaimo plėtros. Pasirodo, kepurė turi daug pokepurių, viena iš kurių tokia: „Vietos plėtros 2008–2014 metų strategijos“ II prioriteto „Visuomeninės paskirties pastatų, kultūros paveldo objektų atnaujinimas ir pritaikymas amatų plėtrai, bendruomeniškumo ugdymui“ priemonės; šita pokepurė ir pritaikyta stogo tvarkybai.

      Panaikinti
  4. Liüdna. Pirmiausia todėl, kad muziejuje juk vis tik dirba kažkoks žmogus, kuris galėjo iš karto visais varpais skambinti ir visiems paskelbti, kokia padėtis. Antra, kad Kelmės raj. juk irgi yra paveldosaugininkų, kurie turėjo kažkaip laiku pasirūpinti muziejumi (dabar, mano galva, reikia ne tik stogą remontuoti, bet ir lubas keisti). Trečia, todėl, kad tik M.Mikalajūnas, žmogus iš Vilniaus, pamatė šią apverktiną situaciją, o Kelmės lituanistai "nieko neregėjo, nieko negirdėjo"... Ką apie muziejaus situaciją žinotume, jei Marius nebūtų ten apsilankęs?
    Palaikau sąskaitos atidarymo idėją. Bet...
    Kas pasirūpins rasti lopytojus? Kas pasirūpins jų darbus prižiūrėti? Ar leis muziejaus stogą remomtuoti biurokratai? Ar neapkaltins tuo, kad "buvo pasikėsinta į kultūros paveldą, padaryta klaidų" ir t.t. Ar po šios akcijos neteks prisiminti senolių ištarmės, mokančios neišsižadėti nei ubago lazdos, nei tiurmos.
    Gal dramatizuoju, bet juk nesyk teko girdėti, kad už iniciatyvą žmonės per nagus gavo. Jei sąskaita vis tik būtų atidaryta ir jei jos lėšų tvarkymu rūpinsis ne biurokratai, o kultūrai neabejingi žmonės, galima sąskaitą skelbti ir plačiau - mokiniams ar pan. (pasirūpinčiau ar talkinčiau rūpinantis). P.Višinskio šūkis - "Kilk ir kelk!". Gal kilkim visi ir kelkim P.Višinskio muziejaus stogą... Delsti nebegalim.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne atsakau sau,o papildau. Valdininkai dirbti turi. Projektus rašyti, pinigų prašyti. Žemaitės muziejus jau sutvarkytas. Bukantės sutvarkymui plungiškiai iš ES gavo 2 milijonus. Nėra gėda iš ten prašyti, gėda nieko nedaryti. Valdininkai nedaro. Belieka imtis veiklos lituanistams.
      P.s.Atsiprašau už riktą pirmoje žinutėje - mano žlibumas kaltas.

      Panaikinti
  5. Šeštadienį slampinėdamas po Strėvos mišką pamėginau stumtelt į šoną emocijas ir paprasčiausiai pasvarstyt.
    Paraiškoj prašoma 110 tūkstančių litų, vadinas, norima ne užlopyt stogo skylę, o bent jau perdengt visą stogą, gal ir gegnes, ir lubas pakeist. Kas iš to, kad mes, pasitelkę entuziazmą, sukauptumėm tūkstantį, na, gal du? Žiūrėk, belipdamas lopyt skylės darbininkas dar neatsargiai atsirems ranka ar koja šalia kopėčių – ir dar viena skylė...
    Matyt, racionaliausia išeitis ir yra tokia, kokia dabar pasirinkta: peržiemot skylę uždengus plėvele, o jau kitąmet imtis rimtesnių darbų.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Čia šiaip, lyg ir "ne prie ko" prisiminiau: kai sovietiniais laikais tėvas dirbo "Žemaitės" kolūkio pirmininku (1972-1979), jo kontora Ušnėnuose buvo kone lygiai priešais P.Višinskio muziejų kitoje gatvės pusėje. Tai tuomet muziejaus stogo dengimo klausimas buvo sprendžiamas maždaug taip (pasakojo): paskambina maždaug viduržiemy iš Kelmės ("iš rajono") ir sako: "Butkau, su muziejaus stogu blogai, perdenk, bet šiferiu negalima, reikia šiaudais"; o iš kur kombainų laikais žiemą sveikų šiaudų paimsi; tai kolūkio žmonės ant ežero ledo lipo, nendres pjovė ir jomis stogą perdengė.
    Taip išeina, kad sovietiniai kolūkiai atliko šiuolaikinių projektų darbą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne kolūkiai, o partija (rajono). Mano tėvas irgi buvo įmonės direktorius, tad gerai žinau, kad partijos nurodymus buvo privalu vykdyti, nors ir kaip jie nepatiktų. Vadinasi, kažkas (vargu ar tas sovietinis valdininkas išmanė, kuo dengti, - greičiausiai tai buvo išmanančio žmogaus argumentuotas prašymas) dėl stogo kreipėsi žinodamas, kad tik tokiu būdu problema bus išspręsta. O ir faktas( kontora - priešais muziejų, bet pirmininkas kiauro stogo nemato) šį tą apie vietinę valdžią sako... O gal net ir apie bendruomenę...

      Panaikinti