(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-08-29

(332) Savivoka, ii

Esu linkęs nepagrįstai susireikšmint, pervertint savo pajėgas.
Va pradėjau badyt įrašą „Maironiana: apie ‘nepatogiąją’ satyrą“ (atsiprašau, burokėlių sriuba užvirė ir ėmė bėgt, tuoj grįšiu; medžiaga apie Maironio – dabartinėm akim žvelgiant,  kontroversiškos – satyros „Laikinosios sostinės skerdyklai“ kontekstą sukaupta)  ir pagalvojau: vargu ar spėsiu parengt šįmet, Maironio metais, net visus maironianos įrašus (apie pirmąją bendro pobūdžio publikaciją apie Maironį [su foto, net Romo Adomavičiaus bibliografijoj neužfiksuotą]; apie pirmąją itališką publikaciją, kur Giovanni Matsulewicz irgi minimas (autorius Antonio Palmieri; LirK tome, skirtame Maironiui, dvi esminės korektūros klaidos laiškuose Jakštui buvo likę, išgliaudžiau), etc., etc. Galvoj viskas įvyksta kur kas greičiau ir lengviau, negu pavyksta tai paverst tekstu.
Sau tyliai pajuokauju: reikia laimėt milijoną neperkant loterijos bilietų arba tapt pensininku stipriai anksčiau laiko. Gal tuo atveju pavyktų bent kokius 2/3 minčių, kirbančių galvoj, paverst tekstais? O dabar – geriausiu atveju – tik trečdalį teužfiksuoju.
„Tik nesusireikšmink“, – kaip sakydavo metais ar dviem vyresnis anglistas Audrius Braukyla (pažįstamas nuo VU bendrabučio Saulėteky laikų; tuolaik [gal ir dabar?] – Lietuvos radijo Žinių tarnybos galva), sutiktas Konarskio 49 koridoriuj. – Prisimenu. Stengiuos, nors ir sunkiai sekas.
(Bet pavyksta save įtikint, kad nebenoriu grįžt į radiją.)

7 komentarai:

  1. Kodėl ta satyra – dabartinėmis akimis žvelgiant kontroversiška? Atrodo normali satyra. Ar kad užkliudo šiaip jau visokeriopai teigiamą tuometinį Kauno burmistrą – Joną Vileišį?

    O dėl radijo – kas nors nemalonaus ten įvyko?(galima ir be konkretybių, dar geriau – su jomis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kodėl kontroversiška būtent dabartinėmis akimis? Todėl, kad dabar, bent man, tokios frazės kaip žydų minia ar visos Kauno miesto tarybos įvardijimas žydiška Taryba regisi kaip vienos iš tautinių mažumų demonizavimas. Beje, šitos frazės atsirado tik skelbiant tekstą Raštų I tome, išėjusiame jau 1927-ais, po Gruodžio 17-osios perversmo. Pirmojoj publikacijoj 1926-07-31 (Seime daugumą turint valstiečiams liaudininkams ir socialdemokratams, remiamiems lenkų, vokiečių ir žydų frakcijų) Maironis kur kas korektiškesnis... Na, gal pavyks subadyt tą įrašą, ten viską ir užfiksuosiu, ką pavyko būdu greituoju išsiaiškint.
      O dėl radijo, – ne, tikrai nieko blogo neįvyko, išėjau gražiai ir ramiai. Blogai tai, kad po kurio laiko buvau užsinorėjęs grįžt :) Bet su tuo noru, regis, sėkmingai susidorojau.

      Panaikinti
    2. Oi, dėl Jono Vileišio nesureagavau. Na, ne toks jis jau „visokeriopai teigiamas“ burmistras buvo; šiuo atveju, regis, jo nesipriešinimą lėmė pinigai – papildomai 150 tūkst. litų per metus į miesto biudžetą; o kvapai... – iškenčiamas dalykas :)

      Panaikinti
  2. Jei kas man lieptų nesusireikšminti, man nepatiktų, nes mėgstu pasikėlusius žmones. Jie geri!!! Patys apie save gerai galvoja, tai ir kiti jiems atrodo gabūs, gražūs, dori, geri... O tiems, kurie nevertina savęs, tai ir žmona bloga, ir darbas nuobodus, ir alga maža, ir ... Jeigu darbas radijuje vilioja, tai reikia kuo greičiau ten eiti, nes tai tiesiog puikus darbas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paprasčiausiai nespėčiau dėl pagrindinio darbo pobūdžio. O už drąsinimą – labai labai ačiū.

      Panaikinti
  3. Braukyla šaunus ir pastaba šauni.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, tikrai šaunus ir tikrai šauni, nes visam gyvenimui įsiminiau.

      Panaikinti