(cc) (by:) —vg— [filologas (platesniąja prasme) ir batautojas]

2012-01-16

(254) Visiškai tarp kitko: apie spaliukus

Kolegė:
– Na, kas buvo spaliukai?
– Būsimieji pionieriai.
– Ot ir ne: „tai 1923 m. Rusijos komunistiniame režime sukurta organizacija, vaikams nuo 7 iki 9 metų“, – pacitavo iš Violetos Židonytės romano Liepų medaus nebus (2011) paaiškinimų.
– Ot ir taip: spaliukai nebuvo atskira organizacija. – Ir pacitavau iš Pradinuko (1983): – „Visasąjunginės V. Lenino pionierių organizacijos Nuostatuose parašyta:‘Pionierių draugovės ir būriai sudaro I–III klasės spaliukų grupes jaunesniesiams mokiniams rengti stojimui į pionierių organizaciją’. Taigi spaliukų grupės egzistuoja tik prie pionierių būrio, bet ne atskirai, tai ne speciali jaunesniųjų mokinių organizacija“ (p. 194).
Aišku, menkniekis toks netikslumas, tas vietininkas blogiau.
P.S. O va kad apie Kosto Ostrausko mirtį padoriai tepranešė vieninteliai bernardinai.lt (čia) – kituose taip ir liko pirminė informacija (mirė, tik dar nežinom, kada tiksliai), – manau, iškalbingas faktas: apie prioritetus ir pagarbos supratimą laaabai daug pasakantis.

2 komentarai:

  1. "SPALIUKAI, tarybiniai I-III klasės moksleiviai, rengiami stoti į pionierių org-ją. Vienos klasės spaliukai sudaro grupę. Grupė dalijama į pogrupius - žvaigždutes, kurias sudaro 5 spaliukai. Grupei vadovauja pionierius arba komjaunuolis. <...>" (Lietuviškoji tarybinė enciklopedija, t. 10, p. 321).
    Keista, mano 'spaliukavimo' laikų Užventyje 1972-1975 m. nei kas mūsų į žvaigždutes po 5 skirstė, anei joks pionierius ar komjaunuolis mums nevadovavo...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kokioj ataskaitoj pionierių vadovei (buvo juk tokios pareigos mokyklose) tikriausiai buvot suskirstyti, tik to nežinojot:) O šiaip, tarp to, kas pagal įstatus, nuostatus ar kokias taisykles turėjo būti, ir to, kas buvo, – o! koks skirtumas, tad nieko keista, jei to buvus neprisimeni.

      Panaikinti